Ελληνικά Ταχυδρομεία
Τα ΕΛΤΑ θα πάρουν "ανάσα" με την καταβολή της αποζημίωσης 154 εκατ. από την καθολική υπηρεσία.
Ελληνικά Ταχυδρομεία
Τα ΕΛΤΑ θα πάρουν "ανάσα" με την καταβολή της αποζημίωσης 154 εκατ. από την καθολική υπηρεσία.
Πηγή Εικόνας: Ελληνικά Ταχυδρομεία

Μπορεί να μοιάζει οξύμωρο, αλλά η συγκυρία μοιάζει ευνοϊκή για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Ο λόγος; Παρότι έως το τέλος της φετινής χρονιάς η εταιρεία θα εμφανίσει ταμειακό έλλειμμα 100 εκατ. ευρώ σύμφωνα με όσα, προχθές, είπε στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, τόσο το management των ΕΛΤΑ, υπό τους Πολυχρόνη Γριβέα και Ηλία Αθανασίου, όσο και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένοι να σώσουν τον οργανισμό. Αυτό με δεδομένο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, είχαν βάλει στο συρτάρι το πλάνο αναδιάρθωσης της PriceWaterhouseCoopers, σύμφωνα με το οποίο σε διάστημα ενός χρόνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ελαχιστοποίηση του μηνιαίου ελλείμματος ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Στη Βουλή ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα κλεισίματος των ΕΛΤΑ, τα οποία θα διασώσει η κυβέρνηση, με τις πληροφορίες του Economix.gr να αναφέρουν ότι στην πρώτη γραμμή θα βρεθεί το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών.

Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι εάν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εφαρμόσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, που είχε ολοκληρωθεί αρχές του 2019, μέχρι τον Ιούλιο θα είχαν εμφανιστεί τα πρώτα αποτελέσματα. Αντίθετα, επέλεξε, όπως σημειώνουν στην αγορά, να καταβάλει 75 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι έναντι των οφειλών της καθολικής υπηρεσίας.

Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό κατάφερνε να κλείνει μόνο το έλλειμμα του μήνα αντί με τα 75 εκατ. ευρώ να χρηματοδοτήσει την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η εθελουσία έξοδος εργαζομένων και το κλείσιμο καταστημάτων.

Σε αναμονή της εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η διοίκηση των ΕΛΤΑ έχει προχωρήσει στην απομάκρυνση 500 ατόμων και στη διακοπή λειτουργίας 40 καταστημάτων.

Βάσει, ακόμη, του σχεδίου της PwC, το οποίο πρέπει να εγκρίνει ο υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει τα ΕΛΤΑ να εισπράξουν 154 εκατ. ευρώ από την αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας το διάστημα 2013-2018, κίνηση που θα δώσει ισχυρή “ανάσα” μεγέθη της εταιρείας. Σε συνδυασμό με το “νοικοκύρεμα” των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, το σχέδιο προβλέπει την εθελούσια έξοδο περίπου 2.000 υπαλλήλων και το κλείσιμο συνολικά 215 καταστημάτων. Υπολογίζεται ότι σε διάστημα οκτώ έως 12 μηνών από την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης, το μηνιαίο έλλειμμα των 8 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να μηδενιστεί.