Η αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων φέρνει μέτρα που προσεγγίζουν το «ελεύθερο κυνήγι»
Η αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων φέρνει μέτρα που προσεγγίζουν το «ελεύθερο κυνήγι»
Πηγή Εικόνας: CrizzlDizzl από το Pixabay

Ο υπερπληθυσμός των αγρίοχοιρων αποτελεί γεγονός εδώ και χρόνια. Τα αποτελέσματα του φαίνονται ήδη στις καλλιέργειες με τους αγρότες να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Το τελευταίο διάστημα δε, ήδη κάνουν… επισκέψεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, ενώ οι αρμόδιοι  παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί κατά καιρούς, συνεχίζουν να θορυβούνται με την έξαρση του φαινομένου.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν εθεάθη στην Εκάλη μικρή αγέλη να διασχίζει κεντρικούς δρόμους της περιοχής, με τους κατοίκους να επιτίθενται στις Αρχές αφενός για την αύξηση τους και αφετέρου για τα μέτρα που δεν έχουν ληφθεί από πλευράς Πολιτείας. 

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως κινείται και η Απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την φετινή κυνηγετική περίοδο, καθώς όπως προκύπτει οι κυνηγοί έχουν το ελευθέρας για το απεριόριστο κυνήγι τους.

Ειδικότερα, επιτρέπεται το κυνήγι του Αγρίοχοιρου (Susscrofa) σε ομάδες μέχρι 10 κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο. Αυτό γίνεται, σύμφωνα με την Απόφαση, για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, ενώ απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου, όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών. 

Πάντως, οι νέοι «μόνιμοι κάτοικοι»… Εκάλης, βρίσκονται στην περιοχή εδώ και μήνες, όπως καταγγέλλουν πολίτες στο economix.gr. Πρόκειται για τα μέλη μιας μικρής αγέλης από αγριογούρουνα, που στην προσπάθεια τους να βρουν τροφή περιφέρονται εντός του αστικού ιστού. Η αγέλη αποτελείται από μια μητέρα με τα μικρά της. Παραμένει άγνωστο πως βρέθηκαν εκεί, ωστόσο οι κάτοικοι χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κυρίως τις νυχτερινές ώρες καθώς τα ζώα διασχίζουν τους δρόμους και ελλοχεύουν κίνδυνοι ατυχημάτων. 

Η αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ σε αρκετές περιοχές, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στη Μακεδονία έχει επανειλημμένα ζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα το φαινόμενο καθώς υφίσταται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. 

Στην αύξηση του πληθυσμού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια.

«Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10» είχε εξηγήσει παλαιότερα ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, διευθυντής υποστήριξης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Κυριάκος Σκορδάς. Τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τέτοια περίοδο, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος υπέγραψε Απόφαση που αφορά τη δίωξη του είδους για σχεδόν έναν χρόνο, δηλαδή έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019, οπού θα ξεκινούσε η επόμενη κυνηγετική περίοδος. Σύμφωνα με το υπουργείο, η αντιμετώπιση του προβλήματος θα γινόταν ιεραρχικά με δύο τρόπους:

  • Εκδίωξη με «παγάνα». Στη συγκεκριμένη μέθοδο δεν χρησιμοποιείται κυνηγετικό όπλο, εντοπίζονται οι θέσεις των αγριόχοιρων από τα συνεργεία και γίνεται «παγάνα» με κυνηγετικούς σκύλους για την εκδίωξή τους.

  • Ελεγχόμενη κάρπωση. Εφόσον η προηγούμενη μέθοδος δεν απέδιδε ή κρινόταν ακατάλληλη για την περιοχή ρύθμισης, θα γινότανι, μόνο σε αυτή την περίπτωση, ελεγχόμενη κάρπωση ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων καθώς και αγριόχοιρων, κατά την οποία δύναται να χρησιμοποιηθούν κυνηγετικοί σκύλοι.  

Επιπλέον, για πρώτη φορά είχε απαγορευτεί, με πράξη κανονιστικού περιεχομένου, η παροχή τροφής στο είδος σε αστικές, ημιαστικές και περιαστικές περιοχές, καθώς και στις περιοχές που δραστηριοποιούνται συνεργεία δίωξης, διότι η ρίψη τροφής αποδεδειγμένα προκαλεί την προσέλκυση των ζώων και τη δημιουργία προβλημάτων.

Στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας επικρατεί αναβρασμός και κινητοποίηση για το πρόβλημα με τον ανεξέλεγκτο αριθμό αγριογούρουνων. Ήδη από το 2011 το πρόβλημα άρχισε να απασχολεί τον αγροτικό κόσμο, καθώς με το κλείσιμο μονάδων εκτροφής ημίαιμων αγριογούρουνων μόλις σταμάτησε η επιχορήγηση τους, τα ζώα ελευθερώθηκαν και πολλαπλασιάζονται πλέον ανεξέλεγκτα. Έτσι, γεννιούνται πολλά περισσότερα ημίαιμα, τα οποία αρχικώς αναζήτησαν τροφή στα χωράφια της ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά – Βόλβης (για τη Θεσσαλονίκη) και ακολούθως στο Σέιχ Σου.

Πέρα από τις καταστροφές στις καλλιέργειες αλλά και σε οικόσιτα ζώα, τα αγριογούρουνα προκαλούν φόβο στους κατοίκους, καθώς κυκλοφορούν ακόμη και σε αυλές σπιτιών και στους δρόμους, ενώ ορισμένα από αυτά φτάνουν σε βάρος τα 100 κιλά και ένα ενδεχόμενο τροχαίο μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο και για τους επιβάτες οχημάτων.