Ουρά σε ταμείο της ΔΕΗ
Ουρά σε ταμείο της ΔΕΗ

Καθόλου απαρατήρητη δεν περνά τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους της συνδικαλιστικής οργάνωσης της ΔΕΗ η ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλάζια ΔΑΚΕ και με την οποία συντάσσεται υπέρ του σχεδίου Χατζηδάκη για τη σωτηρία της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης.

Πιο συγκεκριμένα, στις 22 Ιουλίου η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εξέδωσε μία ανακοίνωση όπου ανέφερε ρητά ότι «η διάσωση της ΔΕΗ δεν μπορεί να είναι το ξεπούλημα των ασημικών της» και ξεκαθάριζε πως «διαφωνούμε απόλυτα με τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Διαφωνούμε με την πρόταση για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, τόνιζε σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας κι έκανε λόγο για ξεπούλημά της από τη νέα διοίκηση του ΥΠΕΝ.

Η παραπάνω θέση είναι σαφώς διατυπωμένη από επίσημα χείλη της συνδικαλιστικής οργάνωσης της επιχείρησης.

Από εκεί και πέρα, όμως, ως κεραυνός εν αιθρία ήρθε η ανακοίνωση της «γαλάζιας» ΔΑΚΕ – ΓΕΝΟΠ, η οποία χαρακτηρίζει θετικό για την επιχείρηση το σχέδιο Χατζηδάκη και αφήνει αιχμές απέναντι στην ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, σημειώνοντας πως «ας μην γίνει ξανά Ιφιγένεια η ΔΕΗ, για να έχουν κάποιο ρόλο… πολιτικό ή συνδικαλιστικό». Στην ίδια ανακοίνωση, μάλιστα, σημειώνεται πως «προέχει η βιωσιμότητα των εταιρειών» ενώ τονίζεται ότι «εμείς θέλουμε μια ομαλή μετάβαση στην Απελευθέρωση και την μεταλιγνιτική εποχή για το συμφέρον του καταναλωτή και του Έλληνα πολίτη αλλά και ταυτόχρονα δίκαιη προς την ΔΕΗ και τους εργαζόμενούς της».

Η στάση της ΔΑΚΕ δεν μπορεί να ληφθεί ως ασήμαντη εξέλιξη για τη θέση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Η δύναμή της, όπως αυτή αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των εκλογών του 2017, ανέρχεται σε 35,5% και η παράταξη αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης. Το ενδιαφέρον, εν προκειμένω, είναι ότι η παράταξη Αδαμίδη δεν έχει καταθέσει κάποια εναλλακτική λύση απέναντι στην πρόταση σωτηρίας του ΥΠΕΝ ενώ από πλευράς ΔΑΚΕ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αντιμετωπίζεται ως φερέφωνο των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σημείο – τομή στην απόφαση της ΔΑΚΕ να διαχωρίσει τη θέση της από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ήταν η άρνηση των στελεχών του συνδικάτου να διατυπώσει δημόσια τη σύμφωνη γνώμη της για θέματα που αφορούν την εθελούσια αποχώρηση, την κατάργηση των ΝΟΜΕ και την μη πώληση υδροηλεκτρικών. Το μόνο βέβαιο, εν προκειμένω, κι ενώ ακόμη δεν είναι γνωστό αν οι εργαζόμενοι θα κατεβάσουν τους διακόπτες σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο Χατζηδάκη, είναι πως οι συνδικαλιστές δεν θα προχωρήσουν με ενιαία γραμμή απέναντι στις υπουργικές αποφάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χατζηδάκης σημείωνε όλο το προηγούμενο διάστημα πως περίμενε από τους συνδικαλιστές «να πουν μια κουβέντα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και για τον Χατζηδάκη, για το ότι αυτή η κυβέρνηση, για να στηρίξει τη ΔΕΗ και τη ρευστότητά της, έρχεται και καταργεί τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες η ΔΕΗ υποχρεούται να πουλάει κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της», υπενθυμίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ έχασε -προς όφελος των ανταγωνιστών της, των μεγάλων συμφερόντων για τα οποία ξιφουλκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ- πάνω από 600 εκατ. ευρώ.

«Εμείς πάμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα σοβαρό, το οποίο είναι και υπέρ των εργαζομένων, διότι χωρίς επιχείρηση δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Και πιστεύω ότι ο μέσος εργαζόμενος της ΔΕΗ αυτό το καταλαβαίνει. Δεν μπορεί να μην το καταλαβαίνει. Εδώ είναι τα πράγματα πάρα πολύ απλά και ξεκάθαρα», ξεκαθάριζε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Καθησυχαστικός απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων εμφανίζεται σε όλες τις τοποθετήσεις του ο κ. Χατζηδάκης.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως οι αποχωρήσεις από την επιχείρηση θα γίνουν μόνο μέσω της εθελούσιας εξόδου και θα αφορούν όσους είναι σε μεγάλη ηλικία και, εξαιτίας της στροφής της εταιρείας στη νέα εποχή με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν θα μπορούν να ωφελήσουν την επιχείρηση.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες απολύσεις σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, ο υπουργός σημειώνει πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν κάτι σ’ αυτήν την περίπτωση.

Το σημείο – κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης είναι οι αποχωρήσαντες εργαζόμενοι να μην προέρχονται από το τεχνικό προσωπικό, που ξεπερνά τα δύο τρίτα της επιχείρησης, ή την εμπορία, αλλά από το υποστηρικτικό προσωπικό.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ανέρχονται περίπου σε 9.500 άτομα, εκ των οποίων υποστηρικτικό προσωπικό αποτελούν περίπου 2.000 άτομα.