Παρκαρισμένα αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη
Παρκαρισμένα αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη
Παρκαρισμένα αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη
Παρκαρισμένα αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επισκέπτες και κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έχουν αποδεχτεί το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, μέσω του οποίου έχουν αυξηθεί τα έσοδα του Δήμου, ενώ υπάρχουν και παράλληλα οφέλη, όπως η λιγότερη ρύπανση, η αύξηση της εμπορικότητας του κέντρου και η βελτίωση της κυκλοφορίας, καθώς οι οδηγοί δεν χρειάζεται να κάνουν άσκοπους κύκλους για να βρίσκουν θέση για παρκάρισμα, τόνισε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2018.

Παρουσιάζοντας στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, η κ. Αγγελίδου γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή οι χρήστες της εφαρμογής στο σύστημα «thesi.gr» έχουν ξεπεράσει τους 40.000. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, επίσης, οι μηνιαίες εισπράξεις για τον ανάδοχο και τον δήμο (με ποσοστά 50,5% για τον δήμο και 49,5% για τον ανάδοχο) είναι 300.000 ευρώ το μήνα συνολικά ενώ, όπως σημείωσε, πριν από την εφαρμογή του συστήματος, ο δήμος έβαζε στα ταμεία του περίπου διακόσιες με τριακόσιες χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Επιπλέον γίνονται ένα εκατομμύριο ενεργές σταθμεύσεις μέσα σε ένα έτος και οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το σύστημα κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής πληρωμής κατά 30% και του POS κατά 70%, με συνεχώς αυξανόμενο τον ρυθμό της ηλεκτρονικής πληρωμής. 

Από την πλευρά της, η δημοτική αστυνομία υποστήριξε την εφαρμογή του συστήματος και διενήργησε 780.000 ελέγχους – σκαναρίσματα το 2018, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών προανήγγειλε ακόμα την ένταξη στο σώμα της δημοτικής αστυνομίας ακόμη 26 ατόμων, μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας, προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση και ο έλεγχος των θέσεων των μονίμων κατοίκων.

Για τις περιοχές εφαρμογής του συστήματος σχολίασε ότι από την αρχή προβλεπόταν η σταδιακή εφαρμογή του σε τρεις κοινότητες, την Α, την Γ και την Ε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ειδικά για την Ε κοινότητα τόνισε ότι όλοι οι κάτοικοι που δικαιούνταν έχουν πάρει την κάρτα κατοίκου και πρόσθεσε ότι ο σχετικός προγραμματισμός προβλέπει την εφαρμογή της απόφασης τον Σεπτέμβριο κάτι που, όπως είπε, περιλαμβάνεται και στη σύμβαση που υπεγράφη με την ανάδοχο εταιρεία και στους όρους διακήρυξης του διαγωνισμού.