Μέρος από την επένδυση της Eldorado Gold στο ορυχείο χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής (Grading and Flotation Plant)
Μέρος από την επένδυση της Eldorado Gold στο ορυχείο χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής (Grading and Flotation Plant)
Πηγή Εικόνας: Eldorado Gold

Την πρόθεση του νέου πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να ξεκλειδώσουν όλες οι «εμβληματικές» επενδύσεις στην Ελλάδα προκειμένου να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στο εξωτερικό για την προσέλκυση προσέλκυση ξένων funds στο τραπέζι των διαβουλεύσεων υλοποιεί η κυβέρνηση.

Μετά τις συναντήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για το Ελληνικό, στο προσκήνιο έρχεται και το «ξεπάγωμα» της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σκουριές. Ο νέος υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, και ο υφυπουργός, Γεράσιμος Θωμάς, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και CEO της Eldorado Gold, George Burns, και ανώτερα στελέχη της προκειμένου να συζητηθεί η πρόοδος στην επένδυση στις Σκουριές. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση μικτής επιτροπής από ειδικούς του ΥΠΕΝ και της εταιρείας προκειμένου να επιλυθούν άμεσα οι εκκρεμότητες σε θέματα οικονομικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός είχε σημειώσει προεκλογικά ότι θα προχωρήσει σε «επανεκκίνηση της διαδικασίας αξιοποίησης των μεταλλείων της περιοχής»ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι η επένδυση θα προχωρήσει χωρίς να υπάρξει από πλευράς κυβέρνησης καμία έκπτωση στην περιβαλλοντική προστασία. Ο κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει πως προτεραιότητά του είναι να μην χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας για κομματικούς λόγους ενώ, όπως φαίνεται, τήρεισαι τη δέσμευσή του: «Έχω δώσει ρητές εντολές, στους υπουργούς μας που θα χειριστούν τα σχετικά χαρτοφυλάκια, να επιταχύνουν τις διαδικασίες, ώστε η επένδυση αυτή να ολοκληρωθεί, να δώσει δουλειές και βέβαια προστιθέμενη αξία και έσοδα στην περιοχή», ανέφερε σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Χαλκιδική.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Eldorado Gold τηρούσε στάση αναμονής επικαλούμενη τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα δικαιώματά της. Παράλληλα, η μετοχή της παρουσίαζε άνοδο 34,33% το τελευταίο τρίμηνο πριν τις εθνικές εκλογές και 47,64% τον τελευταίο μήνα ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών, εντός του επόμενου έτους τα κέρδη ανά μετοχή θα εμφανίσουν ρυθμό ανάπτυξης 561,9%.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι υπέστη ζημιές ύψους 750 εκατ. ευρώ εξαιτίας της στάσης που κράτησε η προηγούμενη κυβέρνηση έχοντας μάλιστα καταθέσει εξώδικη αίτηση πληρωμής κατά της ελληνικής πολιτείας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Eldorado Gold θα φέρει στην επιφάνεια 3,7 εκατ. ουγγιές χρυσού και 1,7 δισ. ουγγιές χαλκού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 42% της λειτουργικής καθαρής αξίας στο ενεργητικό του ομίλου προέρχεται από τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία δραστηριοποιείται στο ορυχείο της Ολυμπιάδας ενώ η επένδυση στις Σκουριές παραμένει σε κατάσταση συντήρησης και εκκρεμεί να δοθούν τροποποιητικές άδειες για επικαιροποίηση της πολεοδομικής άδειας στο εργοστάσιο, μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων και εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Παρεμφερής είναι η κατάσταση και στο Πέραμα όπου εκκρεμεί η άδεια για τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατετέθη στις σχετικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη που παράγει η επένδυση στις Σκουριές, η εταιρεία υποστηρίζει ότι ότι θα δημιουργήσει 1.000 επιπλέον θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και 700 άμεσες θέσεις εργασίας εντός της πρώτης 25ετίας. Οι επενδύσεις στα Μεταλλεία Κασσάνδρας θα δημιουργήσουν 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας αποφέροντας, όπως εκτιμάται, 3 δισ. ευρώ σε Έλληνες προμηθευτές, 1,5 δισ. ευρώ ευρώ σε πληρωμές εργαζομένων, 1 δισ. σε φόρους και 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια έσοδα εξαγωγών.

Στον αντίποδα, μέρος των κατοίκων της περιοχής παραμένει σταθερά απέναντι στην υλοποίηση της επένδυσης και θέτουν στο επίκεντρο περιβαλλοντικούς λόγους καθώς και την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής του. Χαρακτηριστικό της στάσης τους είναι ότι, πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, αποφάσισαν από κοινού και ανέδειξαν υποψήφιο δήμαρχο που θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντά τους, ο οποίος όμως δεν εξελέγη. Στον δήμο Αριστοτέλη εκλέχθηκε τελικά δήμαρχος, ο Στέλιος Βαλλιάνος, που τήρησε ουδέτερη στάση απέναντι στην επένδυση, υπερ της νομιμότητας σε κάθε επίπεδο, και εστίασε στην ανάγκη να ξεπεραστούν οι διχασμοί του παρελθόντος, κατακτώντας την πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο.