Πηγή Εικόνας: EC flickr

Γράφει ο Θοδωρής Καραουλάνης στην EurActiv.gr

Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδος στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι τελικά ο νυν εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Για την απόφασή του αυτή ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει άμεσα τη νέα πρόεδρο τςη Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το παρασκήνιο και πως φθάσαμε στην επιλογή Σχοινά

Διαφορετικές κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στην euractiv.gr περιέγραψαν ένα πλήθος παρασκηνιακών επαφών και συνεννοήσεων για να καταλήξει ο Πρωθυπουργός στην επιλογή του Μαργαρίτη Σχοινά.

Και αυτή η επιλογή του δεν ήταν η πρώτη και αυτή που επιθυμούσαν στο κόμμα της ΝΔ…

Όπως έγραψε πρώτη και εγκαίρως, στις αρχές Ιουνίου, η euractiv.gr, αμέσως μετά τον εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ στις ευρωεκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να ζητήσει αυτό που κυκλοφορούσε ως φήμη στα δημοσιογραφικά γραφεία επί μερικούς μήνες: τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τη ΝΔ.

Το θέμα κατέγραψε όπως είχε εκείνη τη στιγμή το economix την ημέρα των εκλογών.

Ήδη είχε διαφανεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, από τη στιγμή που προκήρυξε πρόωρες εκλογές, δεν θα κατάφερνε να προετίνει τον επομενο επίτροπο. Όπως και με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αγνόησε την πρώιμη κίνηση της απερχόμενης κυβέρνησης, έτσι και στο θέμα της επιτροπής δεν θα προλάβαινε. Παρότι και εκεί έγιναν κινήσεις παρασκηνίου, μήπως και τυχόν προλάβουν να εκλεγεί πρόεδρος της επιτροπής πριν τις εκλογές στην Ελλάδα και χωρίς ο επικεφαλής να είναι από το ΕΛΚ – αλλά προφανώς δεν τελεσφόρησαν…

Πράγματι λοιπόν η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδίαζαν να προτείνουν τον Αντώνη Σαμαρά για νέο Έλληνα επίτροπο. Τα πλεονεκτήματα πολλά: εκτεταμένο δίκτυο διεθνών επαφών – και ιδίως στο ΕΛΚ, πρώην Πρωθυπουργός σε μια Κομισιόν με χαμηλότερου «ύψους» προφίλ προέδρου, εκτεταμένη εμπειρία και ως ευρωβουλευτής και ως υπουργός Εξωτερικών.  Και σε μια σύνθεση της ελληνικής Βουλής με πέντε (!) πρώην Πρωθυπουργούς (που έχουν όλοι και κοινοβουλευτικά προνόμια), η αποχώρηση του ενός για «άλλα λιμάνια¨προσέφερε υπηρεσία. Επιπλέον, οι αρχικοί οιωνοί ήταν άριστοι, καθώς ο άτυπος κανόνας στις Βρυξέλλες είναι ότι αν πρώην πρωθυπουργός ενταχθεί στην Κομισιόν του προτείνεται θέση αντιπροέδρου, πέραν συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου.

Τα αλλεπάλληλα παζάρια όμως μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων και των ηγετών των κρατών μελών δημιούργησαν προοδευτικά μια τελείως διαφορετική κατάσταση από αυτή που ανέμενε αρχικά η ΝΔ και οι ενδιαφερόμενοι. Στο ενδιάμεσο συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέτασαν και άλλα ενδεχόμενα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κατάλληλους υποψήφιους αν κάτι στράβωνε με τον Αντώνη Σαμαρά: τον Γιάννη Στουρνάρα και την Άννα Διαμαντοπούλου, ανάμεσα σε αυτούς – και την Ντόρα Μπακογιάννη που πολύ δύσκολα θα γινόνταν δεκτή μετά τα δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ για την «οικογενειοκρατία» στην Ελλάδα μετά την εκλογή Μητσοτάκη…

Ανάμεσά σε αυτές τις εναλλακτικές επιλογές, σε κυρίαρχη θέση έπαιξε και το όνομα του Μαργαρίτη Σχοινά. Και αυτό γιατί είχε πολλά πλεονεκτήματα: δίκτυο επαφών, επιρροή στις Βρυξέλλες και στο ΕΛΚ, «αποκούμπι» στον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ κλπ. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον προόριζε αρχικά για τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Η βασική πρόθεση του αρχηγού της ΝΔ (δεν είχε γίνει ακόμη Πρωθυπουργός) ήταν να χρησιμοποιήσει την επιιροή Σχοινά στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών προς όφελος της χώρας.

Με το παζάρι που μεσολάβησε για την επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.και της διαδικασίας έγκρισής της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα μηνύματα προς την Αθήνα από τις Βρυξέλλες, όπου είχε φτάσει και μέσω euractiv το σενάριο Σαμαρά, άρχισαν να γίνονται από επιφυλακτικά ως αρνητικά. Οι θέσεις Αντιπροέδρων είχαν «κλειδώσει» και επιθυμία πολλών κύκλων ήταν να μη χρειαστεί να δώσουν και στην Αθήνα μια θέση…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε να αντιπαλέψει και μια «κληρονομιά» του Αλέξη Τσίπρα: την εύκολη (αφού ήξερε ότι θα χάσει τις εκλογές) αποδοχή της διατήρησης του χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης που είχε στην Επιτροπή Γιούνκερ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αλλά παρότι η συμφωνία αυτή του Αλέξη Τσίπρα αναπτέρωσε τις ελπίδες του νυν Επιτρόπου να συμφωνήσει και ο Μητσοτάκης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτό δεν ήταν στις προθέσεις του νέου Πρωθυπουργού…

Εξαρχής ο Μητσοτάκης επεδίωκε να αναλάβει η Ελλάδα ένα παραγωγικό και αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο, ώστε να βοηθηθεί περαιτέρω η χώρα στη βασική εξαγγελία της νέας κυβέρνησης: περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες δουλειές.

Όταν τα σύννεφα μαζεύτηκαν πολλά πάνω από την υποψηφιότητα Σαμαρά και την παράλληλη επιδίωξη αναπτυξιακού χαρτοφυλακίου, άρχισε πλέον ο Μητσοτάκης να σχεδιάζει μια άλλη επιλογή. Για αυτό ίσως δεν επελέγη τελικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς για το Υπουργείο Εξωτερικών. Η επιλογή έκλεισε αμέσως μετά την εκλογή της νέας Προέδρου του Κολεγίου των Επιτρόπων και της οριστικοποίησης ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα είχε την αντιμετώπιση που θα ήθελε η χώρα.

Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και από κοντά στον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί η αρχική τους συμφωνία και τον ενημέρωσε και για το όνομα του Μαργαρίτη Σχοινά, με τον οποίο και ο πρώην Πρωθυπουργός έχει καλές σχέσεις από τις Βρυξέλλες ακόμη.

Μένει να δούμε αν η χώρα μας θα σεβαστεί την επιθυμία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να έχει από κάθε χώρα δύο υποψηφιότητες: έναν άνδρα και μια γυναίκα. Διότι σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να δούμε ποια θα είναι η γυναίκα και αν η Πρόεδρος της Κομισιόν θα έχει τη δυνατότητα να διαλέξει, αφού έχει επιβάλλει στον ευατό της στόχο για εκπροσώπηση 50-50 στο νέο σχήμα μεταξύ ανδρών – γυναικών.

Ποιος είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1962 στη Θεσσαλονίκη.  Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ και το 1987 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση, στο London School of Economics.

Το 1990 ξεκίνησε την καριέρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 7η γενική διεύθυνση μετοαφορών, ενώ το 1993 και το 1994 διετέλεσε μέλος των ομάδων των επιτρόπων Ματούτες και Οριέχα. Στην περίοδο 1994-1999 ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας επικοινωνίας για την αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Ελλάδα, ενώ ακολούθως και μέχρι το 2004 διετέλεσε υψηλόβαθμο μέλος στην ομάδα στελεχών της επιτρόπου Λογιόλα ντε Παλάθιο. Στην περίοδο 2004-2007 ήταν επικεφαλής της ομάδας του επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού.

Στη διετία 2007-2009 ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ακολούθως και από τον Αύγουστο του 2009 ως τον Φεβρουάριο του 2010 ήταν ειδικός σύμβουλος στη γενική διεύθυνση επικοινωνίας της Κομισιόν, ενώ αμέσως μετά και ως τον Οκτώβριο του 2014 ήταν διευθυντής στο γραφείο της Κομισιόν στην Αθήνα. Από το 2014 ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν και -από τον Δεκέμβριο του 2015- επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης επικοινωνίας της Κομισιόν.