Παλαιά Πεντέλη
Παλαιά Πεντέλη
Παλαιά Πεντέλη
Παλαιά Πεντέλη
Πηγή Εικόνας: googlemaps

Με ρυθμούς… χελώνας, εξετάζουν οι Επιτροπές Ενστάσεων τις αντιρρήσεις επί των αναρτημένων δασικών χαρτών, ακόμα και για τους χάρτες οι οποίοι αναρτήθηκαν το 2011!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση της παλαιάς Πεντέλης αφού όπως λένε στο economix.gr κάτοικοι της περιοχής, ακόμη δεν έχουν εξεταστεί τα αιτήματα που είχαν καταθέσει προ 8ετίας. Αποτέλεσμα αυτού, να μην γνωρίζουν τι θα γίνει με τις ιδιοκτησίες τους, αν δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει αξιώσεις. Παράλληλα, για όσα δεν έχει αποφασιστεί αν είναι δασικά, που σημαίνει ότι δεν έχουν αποφανθεί οι Επιτροπές, αφήνουν τους πολίτες με δεμένα χέρια καθώς ούτε να μεταβιβάσουν αλλά ούτε και να πουλήσουν μπορούν. Μάλιστα, όπως τονίζουν, υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι επιθυμούν να μετατρέψουν τα σπίτια τους σε Airbnb, ωστόσο υπάρχει ο φόβος πως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, αντιλαμβανόμενη το μεγάλο φόρτο εργασίας των 110 Επιτροπών σε όλη την χώρα, είχε δώσει παράταση επιπλέον 6 μηνών (συνολικά 12) – η οποία λήγει στο τέλος του έτους, έτσι ώστε να εξεταστούν όλες οι υποθέσεις. Βέβαια, για τις περιοχές στις οποίες προυπήρχαν δασικοί χάρτες – είχαν την εσφαλμένη η εντύπωση πως πρόκειται για μια διαδικασία που έχει ολοκληρωθεί… Βέβαια, οι κάτοικοι αναφέρουν πως όλο αυτό το διάστημα, έχουν καταθέσει σειρά αιτημάτων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να δουν την πορεία των ενστάσεων τους, χωρίς όπως λένε να πάρουν χειροπιαστές απαντήσεις. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την σειρά της πάντως, εκτιμά πως είναι ζήτημα χρόνου να επιλυθεί το ζήτημα.

Πώς όμως θα γίνει η εξέταση των αντιρρήσεων από τις Επιτροπές; Ήδη έχουν ξεκινήσει τις συνεδριάσεις τους, εξετάζοντας πρώτα τις αιτήσεις που αφορούν πρόδηλα λάθη και στη συνέχεια θα ασχοληθούν με το κυρίως αντικείμενό τους, που είναι η εξέταση των αντιρρήσεων. Προκειμένου να διευκολυνθούν στο έργο τους οι Επιτροπές, το ΥΠΕΝ είχε δώσει οδηγό με τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

1ο Βήμα: Ομαδοποίηση των αντιρρήσεων ανά περιοχή και με κοινά κατά το δυνατόν φυσιογεωγραφικά χαρακτηριστικά και χρήσεις.

2ο Βήμα: Δημιουργία χωρικών περιοχών, ώστε να εξετάζονται μαζί αντιρρήσεις που είναι όµορες ή είναι οµοειδείς περιπτώσεις, ανάλογα µε τις περιβαλλοντικές, οικολογικές και τοπογραφικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

3ο Βήμα: Οµαδοποίηση των αντιρρήσεων που αφορούν πράξεις της διοίκησης (πράξεις χαρακτηρισµού, σχέδια πόλης, όρια οικισμού, κλήροι του εποικισµού).

4ο Βήμα: Οµαδοποίηση των αιτήσεων των προδήλων σφαλµάτων, που έχουν γίνει αποδεκτά από την οικεία ∆/νση ∆ασών.

5ο Βήμα: Χρήση των ορθοφωτοχαρτών της Εταιρείας Κτηματολογίου, έτους 2015, για την καλύτερη εκτίμηση της περιοχής.

6ο Βήμα: Κατάθεση υπομνήματος από το Τµήµα ∆ασικών Χαρτογραφήσεων της οικείας ∆ιεύθυνσης ∆ασών, µε ειδικότερες φωτοερµηνευτικές αναφορές στην περιοχή, τη γενική µεταβολή των χρήσεων γης από την παλαιότερη αεροφωτογράφηση και µετά τις διοικητικές πράξεις εποπτείας, προστασίας, διαχείρισης και ανάπτυξης αυτής από τη ∆ασική Υπηρεσία διαχρονικά καθώς και όποιο άλλο στοιχείο ελήφθη υπόψη κατά την κατάρτιση του δασικού χάρτη και επηρεάζει την απόφαση για τον χαρακτηρισµό των εκτάσεων που περιλαµβάνονται σ’ αυτόν.

7ο Βήμα: Διαδικασία εξέτασης του έννοµου συµφέροντος, εµπράγµατου ή ενοχικού, του υποβάλλοντος την αντίρρηση για την υπό εξέταση έκταση.

8ο Βήμα: Έκδοση απόφασης Επιτροπής για κάθε αντίρρηση. Υπάρχει ενδεχόμενο να εκδοθεί απόφαση που να αφορά το σύνολο των ομαδοποιημένων αντιρρήσεων.

9ο Βήμα: Ανάρτηση των αποφάσεων των Επιτροπών επί του συνόλου των υποβληθεισών αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος δασικού χάρτη. Ο κατάλογος θα παραμείνει αναρτημένος στο διαδίκτυο για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

10ο Βήμα: Διόρθωση και συμπλήρωση των δασικών χαρτών, που είχαν μερικώς κυρωθεί, σύμφωνα τις αποφάσεις των Επιτροπών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού, θα υπάρχει προγραµµατισµός των συνεδριάσεων της κάθε Επιτροπής. Έτσι θα συντάσσεται πίνακας µε τις υποθέσεις που θα συζητηθούν και την ηµεροµηνία, που θα αναρτάται 15 τουλάχιστον ήμερες πριν τη συνεδρίαση. Παράλληλα θα ενημερώνονται προσωπικά οι ενδιαφερόμενοι, για την ημέρα εξέτασης των αντιρρήσεών τους, προκειμένου να παραστούν οι ίδιοι ή οι τεχνικοί σύμβουλοι, που έχουν ορίσει και να καταθέσουν τις απόψεις τους ή όποιο άλλο στοιχείο επιθυμούν ενώπιον της Επιτροπής.