Σκουριές
Έργο Σκουριών: Πανοραμική Όψη
Σκουριές
Έργο Σκουριών: Πανοραμική Όψη

Το “ξεπάγωμα” της επένδυσης της Eldorado Gold στη Χαλκιδική εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως το πρώτο ισχυρό μήνυμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η απελθούσα κυβέρνηση για λόγους καθαρά μικροπολιτικούς κρατούσε “παγωμένο” το έργο, παρότι συνοδεύεται από 18 θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η εταιρεία έχει δικαιωθεί και στο διαιτητικό δικαστήριο.

Στον απόηχο της επικράτησης στις εθνικές εκλογές, της Νέας Δημοκρατίας, που έχει ταχθεί υπέρ του έργου, εφόσον τηρούνται οι όροι προστασίας του περιβάλλοντος, η μετοχή του καναδικού ομίλου κατέγραψε ιστορικό υψηλό, σε επίπεδο έτους, καθώς έφτασε να διαπραγματεύεται σε 6,43 δολάρια.

Η αντίδραση της μετοχής στην προοπτικής μίας φιλικής στο επιχειρείν κυβέρνησης, όπως λένε χαρακτηριστικά στην αγορά, είναι εύλογη, εάν σκεφτούμε τον εμπαιγμό των επενδυτών από υπουργούς της πρώην κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιώργος Σταθάκης. Ο οποίος τον Μάιο του 2018, αφότου είχε εκδοθεί η απόφαση της διαιτησίας, είχε δηλώσει ότι “βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία με την Eldorado Gold μέσα στις επόμενες εβδομάδες”, κάτι που, ποτέ, δεν έγινε πραγματικότητα. Και αυτό οδήγησε τους Καναδούς στην υποβολή εξώδικης αίτησης πληρωμής, ποσού 750 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στη ζημιά-όπως υπολογίζεται από την εταιρεία- που προκλήθηκε στην Eldorado Gold λόγω του “παγώματος” του έργου στις Σκουριές.

Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση στηρίζει το έργο, ενώ οι πρόσφατες Αυτοδιοικητικές εκλογές οδήγησαν στην εκλογή από τον πρώτο γύρο στο Δήμο Αριστοτέλη του Στέλιου Βαλιάνου, ο οποίος φαίνεται να θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή, σε τοπικό επίπεδο, εάν λάβουμε υπόψη ότι ο απερχόμενος δήμαρχος Γιώργος Ζουμπάς είχε ταχθεί κατά του έργου εξόρυξης χρυσού.

Άδειες ρουτίνας

Όπως έχει αναφέρει η Eldorado Gold, η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνούνταν να χορηγήσει τις λεγόμενες άδειες ρουτίνας, ώστε να ξεκινήσει το έργο στις Σκουριές, που είναι και το μεγαλύτερο της Eldorado Gold. Πρόκειται, δηλαδή, για την τροποποιητική άδεια εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού, για την άδεια μετεγκατάστασης των αρχαιοτήτων και για την επικαιροποίηση της πολεοδομικής άδειας για το εργοστάσιο των Σκουριών.

Η απουσία όμως, των αδειών αυτών ανάγκασε την Eldorado Gold να θέσει σε καθεστώς συντήρησης το έργο στις Σκουριές. Κι αυτό την στιγμή που υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 1.000 επιπρόσθετες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, 700 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή, τουλάχιστον, λειτουργία του.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι κατά τα 25 χρόνια λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας, οι επενδύσεις της Eldorado θα δημιουργήσουν 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και θα αποφέρουν 1,5 δισ. ευρώ σε πληρωμές εργαζομένων, 3 δισ. ευρώ  σε πληρωμές προς Έλληνες προμηθευτές, 1 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους για το ελληνικό κράτος, 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια έσοδα εξαγωγών και 80 εκατ. σε επενδύσεις στην κοινωνία.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ολυμπιάδα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η εμπορική παραγωγή μεταλλεύματος, στο Στρατώνι, ενώ στα σχέδιά της βρίσκεται και ένα ακόμη project στο Πέραμα Έβρου, όπου, όμως, εκκρεμεί, εδώ και πολλά χρόνια, η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.