Εξαιρετικά αρνητικό κλίμα μας μεταφέρεται από πολλές περιβαλλοντικές ΜΚΟ σχετικά με τις επιλογές προσώπων στο Υπουρεγίο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην αρχή πολλοί πίστεψαν ότι η ΝΔ με το ειδικό πλαίσιο για το περιβάλλον στο πρόγραμμά της θα ήταν πιο «πράσινη» από ότι στο παρελθόν. Ακόμη και αν το πρόγραμμα δεν ήταν κάτι εξαιρετικά φιλόδοξο, είχε σωστές προβλέψεις. ¨οχι σε όλα, αλλά αρκετοί το έβλεπαν θετικά.

Βοηθούσε και το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως Πρόεδρος (το πάλαι ποτέ…) της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής είχε δώσει πολύ θετικά δείγματα.

Όμως η επιλογή προσώπων και η τριπλέτα που θα διοικήσει το Υπουργείο απογοήτευσε πολλούς.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, μας λένε, θεωρείται «πολύ αναπτυξιακός» για το συγκεκριμένο Υπουργείο. Τουλάχιστον βέβαια δεν είναι και συγκρουσιακός, όπως ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ που είχε ακουστεί νωρίτερα για το πόστο.

Ο κ. Θωμάς που αναλαμβάνει την Ενέργεια προέρχεται μεν από τη Κομισιόν αλλά ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής (από το Στρασβούργο…) ασχολούνταν κυρίως με την πυρηνική ενέργεια και, ας πούμε, την πρώην ΕΥΡΑΤΟΜ.

Ο κ. Οικονόμου ως καθηγητής μπορεί να είναι ειδικός στη χωροταξία αλλά και για αυτόν φοβούνται οι ΜΚΟ ότι θα είναι επίσης «πολύ αναπτυξιακός».

Και μας επισημαίνουν ότι δεν αναφέρθηκε ποιος θα αναλάβει την αρμοδιότητα του περιβάλλοντος στο Υπουργείο…

Σε κάθε περίπτωση διαβλέπουν υποβάθμιση, καθώς στην απερχόμενη κυβέρνηση ο Αναπληρωτής Υπουργός (Γιάννης Τσιρώνης στην αρχή και Σωκράτης Φάμελλος στη συνέχεια) είχαν ως αποκλειστική σχεδόν αρμοδιότητα το περιβάλλον σε όλες τις μορφές του (βιοποικιλότητα, απόβλητα, περιβαλλοντική προστασία, δάση, νερά κλπ).

Μένει να δούμε αν στην τελετή παράδοσης – παραλαβής θα δευκρινιστούν αυτά ή αν θα πρέπει να περιμένουμε το νέο νόμο για τηυν οργάνωση της κυβέρνησης και τα σχετικά ΠΔ και αποφάσεις για τις αρμοδιότητες.