
Πηγή Εικόνας: Akela999 from PixabayΤης Τέτης Ηγουμενίδη
Νέους κανόνες για την ενεργειακή και υδατική απόδοση των κέντρων δεδομένων εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρώντας να κάνει πιο διαφανή και συγκρίσιμη τη λειτουργία των εγκαταστάσεων που αναπτύσσονται στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό που καθιερώνει ηλεκτρονική ετικέτα για τα data centers, σε μια περίοδο κατά την οποία η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνει τις ανάγκες για νέες υπολογιστικές υποδομές. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των κέντρων δεδομένων στην ΕΕ εκτιμάται ότι από 68 TWh το 2024 θα φτάσει τις 114 TWh το 2030, περίπου στο 3,2% της συνολικής ζήτησης.
Η αξιολόγηση θα βασίζεται κυρίως στον δείκτη αποτελεσματικότητας χρήσης ισχύος PUE (Power Usage Effectiveness) και στον δείκτη αποτελεσματικότητας χρήσης νερού WUE (Water Usage Effectiveness). Οι επιδόσεις θα κατατάσσονται σε κατηγορίες από Α έως G, με την ανώτερη ενεργειακή κατηγορία να αντιστοιχεί σε PUE έως 1,15.
Η ετικέτα θα περιλαμβάνει επίσης στοιχεία για την προέλευση της ενέργειας, την παροχή υπηρεσιών ευελιξίας στο ηλεκτρικό δίκτυο και το κατά πόσον η εγκατάσταση είναι έτοιμη να αξιοποιήσει την θερμότητα που απορρίπτεται. Η χρήση νερού θα εξετάζεται σε συνάρτηση με τις συνθήκες υδατικής πίεσης της περιοχής.
Σε αυτή τη φάση δεν προβλέπονται ανώτατα όρια κατανάλωσης ενέργειας ή νερού. Το νέο σύστημα επιτρέπει, ωστόσο, την άμεση σύγκριση εγκαταστάσεων με αντίστοιχα χαρακτηριστικά και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αυστηρότερες απαιτήσεις στο μέλλον.
Στο υποχρεωτικό σύστημα υπάγονται κέντρα δεδομένων με εγκατεστημένη ισχύ πληροφορικής τουλάχιστον 500 kW, ενώ μικρότερες εγκαταστάσεις μπορούν να συμμετάσχουν εθελοντικά. Οι πρώτες ηλεκτρονικές ετικέτες θα εκδοθούν έως τις 15 Αυγούστου 2027 και στη συνέχεια θα ανανεώνονται κάθε χρόνο.
Ο κανονισμός βρίσκεται πλέον στη διαδικασία ελέγχου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Εφόσον δεν υπάρξει αντίρρηση, θα τεθεί σε ισχύ την εικοστή μέρα μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα εφαρμόζεται απευθείας σε όλα τα κράτη μέλη.















