Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Εκατοντάδες συναντήσεις και συνέδρια, με συνολική οικονομική επίδραση της τάξης των 170 εκατ. ευρώ, αλλά και χιλιάδες εταιρικές εκδηλώσεις, προσέλκυσε η Θεσσαλονίκη το 2025, ενισχύοντας την προοπτική της ως προορισμός MICE (συναντήσεων, ταξιδιών κινήτρων, συνεδρίων και εκθέσεων), σε ένα διεθνές περιβάλλον με ολοένα μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των πόλεων.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Thessaloniki Convention Bureau (TCB), πέρυσι φιλοξενήθηκαν στην πόλη 778 εθνικές και διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια, με 130.000 συνέδρους, έναντι 727 το 2024, καταγράφοντας αύξηση 7%. Η εκτιμώμενη οικονομική επίδραση ανήλθε σε 170 εκατ. ευρώ, από 150 εκατ. το 2024, αυξημένη κατά 13,3%. Τρεις στις δέκα διοργανώσεις είχαν διεθνή χαρακτήρα, ποσοστό που παρέμεινε σταθερό και, σύμφωνα με το TCB, επιβεβαιώνει ότι η Θεσσαλονίκη διατηρεί σταθερά ανοιχτούς τους διαύλους της με τη διεθνή συνεδριακή κοινότητα.
Ακόμη πιο έντονη είναι η κινητικότητα στις εταιρικές εκδηλώσεις. Οι διοργανώσεις που καταγράφηκαν, ξεπέρασαν τις 2.700, έναντι 2.500 το 2024, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 8%. Παράλληλα, αυξήθηκε το μερίδιο των πολυήμερων corporate events: οι εκδηλώσεις δύο έως τριών ημερών είχαν μερίδιο 17,5% επί του συνόλου (13% το 2024) και εκείνες τεσσάρων ή περισσότερων ημερών στο 6,7% (από 3%). Δεν αυξάνεται, επομένως, μόνο ο αριθμός τους· ενισχύεται και η διάρκειά τους, με περισσότερες δυνατότητες για διανυκτερεύσεις, εστίαση, μετακινήσεις και υπηρεσίες σε ολόκληρη την αλυσίδα της τοπικής αγοράς.

Ένα οικοσύστημα που ενεργοποιεί ολόκληρη την πόλη

Το 2025, το 46% των συνεδρίων φιλοξενήθηκε σε χώρους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το 28,7% σε ξενοδοχεία και το 10,2% σε συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους. Στις εταιρικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Thessaloniki Convention Bureau, το 81,4% πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχεία, το 11,5% σε συνεδριακούς ή άλλους χώρους εκδηλώσεων και το 7,1% σε πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. «Η διασπορά της δραστηριότητας σε διαφορετικούς χώρους δείχνει ότι η Θεσσαλονίκη δεν στηρίζεται σε μία μόνο κατηγορία υποδομών. Πανεπιστήμια και φορείς, ξενοδοχεία, συνεδριακοί χώροι και επαγγελματίες της διοργάνωσης συνθέτουν ένα ευέλικτο οικοσύστημα που μπορεί να εξυπηρετήσει διαφορετικά μεγέθη και μορφές εκδηλώσεων» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του TCB.
Η δραστηριότητα έχει παρουσία σε όλη τη διάρκεια του έτους και εκτείνεται πέρα από τις παραδοσιακές τουριστικές περιόδους, ενισχύοντας την επισκεψιμότητα της πόλης σε όλη τη διάρκεια του έτους. Για τα συνέδρια, οι μήνες με τις περισσότερες διοργανώσεις ήταν ο Μάιος (103), ο Νοέμβριος (89), ο Οκτώβριος (87), ο Μάρτιος (83) και ο Σεπτέμβριος (75). Στα εταιρικά event ξεχώρισαν ο Σεπτέμβριος (349), ο Μάρτιος και ο Νοέμβριος (311 και 310 αντίστοιχα), ο Φεβρουάριος (303) και ο Οκτώβριος (302). Πρόκειται για ένα αποτύπωμα που ενισχύει την κίνηση σε μήνες πέρα από την τουριστική αιχμή και στηρίζει πιο σταθερά την τοπική οικονομία κατά τη διάρκεια του έτους.