Στη δημοσιοποίηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του «Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), που αφορά στο project «Ανάπτυξη υπερπολυτελούς τουριστικού οικολογικού θέρετρου και πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών στη Μεγαλόνησο του νησιωτικού συμπλέγματος των Πεταλιών Ευβοίας» με φορέα υλοποίησης την «GH HOTEL ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, Η ΣΜΠΕ τέθηκε και σε σχετική διαβούλευση.

Πρόκειται για τον σχεδιασμό της Grivalia Hospitality για τη μεγάλη επένδυση, εκτιμώμενης αξίας 250 εκατ. ευρώ, με 20 πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, υπόσκαφα κτήρια και 75 ισόγειες βίλες, η οποία έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετικά έγγραφα, το τουριστικό θέρετρο θα περιλαμβάνει συνολικά 20 πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες. Οι κατοικίες θα είναι ανεξάρτητα ισόγεια και υπόσκαφα κτήρια, με στόχο την ενσωμάτωση και την εναρμόνισή τους με το φυσικό τοπίο, ενώ θα χωροθετηθούν στις περιοχές με τις πιο απότομες κλίσεις, ώστε να διασφαλίζεται η θέα προς την θάλασσα. Θα πλαισιώνονται από ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο και θα διαθέτουν ιδιωτική πισίνα.

Ακόμα, θα κατασκευαστεί μια πολυτελής ξενοδοχειακή εγκατάσταση με 75 ισόγειες βίλες ξενοδοχείου. Θα τοποθετηθούν σε εδάφη με ηπιότερες κλίσεις από τις αντίστοιχες των κατοικιών. Στην πίσω πλευρά της ανατολικής ενότητας θα τοποθετηθούν οι κατοικίες του προσωπικού. Η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται από έδαφος με ελαφριά κλίση, ώστε να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή ιδιωτικότητα στο χώρο, αποφεύγοντας την άμεση επαφή με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις.

Όπως επισημαίνεται στα σχετικά έγγραφα και στην ΣΜΠΕ, το επενδυτικό σχέδιο θα λάβει χώρα σε περιοχή συνολικής έκτασης 561 στρ. (έκταση ΕΣΧΑΣΕ), που εντοπίζεται σε εκτός σχεδίου πόλεως και ορίων οικισμών περιοχή, στο νότιο τμήμα της νήσου «Μεγαλόνησος», η οποία εντάσσεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα Πεταλιών, του Δήμου Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Ευβοίας.

Με βάση την προτεινόμενη χωρική ανάπτυξη η περιοχή επέμβασης οργανώνεται σε δύο κατηγορίες χώρων: • Ζώνη Α η οποία ανέρχεται σε έκταση περίπου 520 στρ. με κύρια χρήση «Τουρισμού – Αναψυχής» • Ζώνη Β (), η οποία ανέρχεται σε περίπου 40 στρ. και αποτελεί Ζώνη Προστασίας Φυσικού Τοπίου και Περιβάλλοντος, περικλείοντας επί της ουσίας τις Δασικές Εκτάσεις εντός των οποίων δεν επιτρέπεται επιπλέον δόμηση.

Εντός της Ζώνης Α τουρισμού – αναψυχής (επί της αξιοποιήσιμης έκτασης των 478 στρ.), επί της οποίας γίνεται και ο υπολογισμός της μέγιστης εκμετάλλευσης (δόμηση, κάλυψη όγκος, ημιυπαίθριοι κ.λπ.), προβλέπεται να αναπτυχθούν πολυτελείς εγκαταστάσεις φιλοξενίας, ευεξίας και αναψυχής 5 αστέρων, υψηλών προδιαγραφών. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν, ενδεικτικά εκτός από τους χώρους διημέρευσης και διανυκτέρευσης, χώρους αναψυχής και ευεξίας, χώρους εστίασης, χώρους άθλησης, χώρους λιανικής πώλησης προς εξυπηρέτηση των φιλοξενουμένων, χώρους διαμονής του προσωπικού, γραφεία διοίκησης, τουριστική λιμενική εγκατάσταση και λοιπές υποστηρικτικές υποδομές.
Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των κτηριακών εγκαταστάσεων της τουριστικής μονάδας θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τα ενεργειακά πρότυπα για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής εξοικονόμησης ενέργειας και της αποδοτικότερης χρήσης των ενεργειακών πόρων.