

Σαράντα εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες υπολογίζεται ότι δεν έχουν πρόσβαση σε προσιτή στέγη και αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τη νέα γενιά, αναφέρθηκε σε εκδήλωση, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Oliver Röpke.
Την εκδήλωση, με θέμα: «Το στεγαστικό ζήτημα και η νεολαία: Προκλήσεις και προοπτικές», διοργάνωσε και πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος, σε συνεργασία με τη «Youth Action» Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού
συμβουλίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Περίπου 40 εκατομμύρια άτομα ζουν χωρίς προσιτή στέγη και μάλιστα πολύ περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν παραπάνω από το 40% του εισοδήματος τους στην στέγη τους αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να συνεχιστεί» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Oliver Röpke, και συνέχισε:
«Επίσης, ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που εγκαταλείπουν το πατρικό τους είναι στα 26 έτη και στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός είναι 30 έτη. Όπως καταλαβαίνετε, η κατάσταση αυτή μας κρούει τον κώδωνα και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλα αυτά. Έτσι λοιπόν
έχουμε κάποιες ιδέες στην Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που υπάρχει ο εντεταλμένος Επίτροπος (Ενέργειας και Στέγασης, Νταν Γιόργκενσεν), για την στέγαση και θα συνεργαστεί μαζί μας στενά και μέσα στους επόμενους μήνες, όσο πιο
άμεσα γίνεται, ώστε να υιοθετηθούν νέα μέτρα. Αυτός έχει αναλάβει συγκεκριμένα την στέγαση και την καταπολέμηση των προβλημάτων όσον αφορά την στέγαση.
Χαίρομαι πάρα πολύ που έχουμε ξεκινήσει τη συνεργασία μας με το συγκεκριμένο επίτροπο, έχουμε ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα βοηθήσει να προωθήσουμε προσιτές στέγες» είπε.
Ο κ. Röpke επεσήμανε ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή βρίσκεται σε επαφές και συζητήσεις για το ενδεχόμενο ανεύρεσης διαθέσιμων πόρων, από διάφορες κατευθύνσεις, οι οποίοι στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μεταξύ αυτών, μέσω της διάθεσης χαμηλότοκων, ή και άτοκων δανείων, να ωθήσουν προς την εξασφάλιση προσιτής στέγης και υπογράμμισε:
«Θέλουμε να υπάρξουν περισσότερα χρηματοοικονομικά μέσα, να μην υπάρχουν δηλαδή μόνο τα πλάνα μας, αλλά να υπάρχουν και τα χρηματικά μέσα για να τα πραγματοποιήσουμε. Θα αξιοποιήσουμε πόρους από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα και θα αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια που υπάρχουν για να δημιουργήσουμε προσιτή στέγη για όλους. Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με αυτό το
ρυθμό. Το σχέδιο δράσης θέλουμε να είναι σαφές και συγκεκριμένο για την στέγαση. Έχουμε αναπτύξει νέα μοντέλα προσιτής στέγης, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη ηγετική πρωτοβουλία και καθοδήγηση για τη νέα γενιά και τους συγκεκριμένους πόρους. Μάλιστα,
θέλουμε να υιοθετήσουμε ένα νέο ταμείο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο θα επικεντρώνεται σε νέες κατοικίες, κατοικίες οι οποίες θα είναι για τους νέους».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης χαιρέτισε την εκδήλωση και τον ευρωπαίο πρόεδρο της ΟΚΕ, λέγοντας ότι θα ήταν μεγάλη επιτυχία, μια ενίσχυση, με μηδενικά επιτόκια, η οποία θα αφορά τα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα για
την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και πρόσθεσε:
«Ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών και κοινοτικών κονδυλίων οδηγούνται στα θέματα της άμυνας, αναγκαία με αυτά που βλέπουμε τώρα, αλλά αυτό είναι σαφές ότι μεταθέτει πόρους από την κοινωνική πολιτική σε επιλογές οι οποίες δεν φαινόταν ότι μέχρι πριν από ένα ή δύο χρόνια θα ήτανε ιδιαίτερα αναγκαίες. Επομένως, πραγματικά έχετε να κάνετε μία δύσκολη, αλλά και μία πολύ σοβαρή δουλειά στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και νομίζω πως θα πρέπει να στηριχθείτε στις δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να έχουμε άμεσα
και χειροπιαστά αποτελέσματα».
Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας επεσήμανε τις ιδιομορφίες, αλλά και τις αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με το ζήτημα της στέγης, μεταξύ αυτών, το μεγαλύτερο χρόνο παραμονής, σε σχέση με άλλες χώρες, των νέων στη γονική κατοικία, αλλά και τη νοηματοδότηση της απόκτησης ιδιόκτητης στέγης στην ελληνική κοινωνία για πολλές γενιές κυρίως τις παλαιότερες, ως ένδειξη προσωπικής και επαγγελματικής πορείας και κοινωνικής επιτυχίας.
«Η Θεσσαλονίκη έχει την τιμή να φιλοξενεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο, όχι της Ελλάδος αλλά των Βαλκανίων το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και μαζί με αυτό όμως έχει και άλλα δύο πανεπιστήμια, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για
αυτό το λόγο έχει τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων, αφού κάποιοι βρίσκονται στην πόλη για να φοιτήσουν στις σχολές τους, άρα, έχει το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό όμως από την άλλη πλευρά κάνει πιο εκρηκτικό προβλημα της
στέγασης νέων ανθρώπων. Κάτι όμως το οποίο βεβαίως αναλογικά ισχύει και για ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά όπως είπα και για την Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας και πρόσθεσε:
«Υπάρχει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα που σημερινή κυβέρνηση, του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσπαθεί να εφαρμόσει. Είναι το πρόγραμμα αυτό για την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης από πολλούς και νέους ανθρώπους. Κυρίως, αυτό είναι η επιδότηση του ενοικίου, όχι όμως
με τη συνέχιση της μίσθωσης μιας κατοικίας, της ενοικίασης μιας κατοικίας, αλλά της αγοράς της κατοικίας, δηλαδή, το ενοίκιο που κάποιος πλήρωνε ισοδυναμεί πλέον στη δόση ενός δανείου, το οποίο δάνειο αντιστοιχεί στο ποσό που πρέπει κανείς να καταβάλει για να αποκτήσει την ιδιόκτητη στέγη. Με αυτόν τον τρόπο δεκάδες χιλιάδες ως τώρα, κυρίως νέοι άνθρωποι και νέα ζευγάρια, έχουν καταφέρει να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Δεν είναι μόνον αυτό, υπάρχουν διάφορα προγράμματα τα οποία προσπαθούν να βοηθήσουν».
Ο κ. Γκιουλέκας σημείωσε ωστόσο ότι απομένει δρόμος, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί στην ολότητα του και λόγω και των ιδιομορφιών και των ιδιαίτερων συνθηκών που υπάρχουν στην χώρα μας, και πρόσθεσε:
«Και αυτό το για αυτό το λόγο, στη δική μας κυβέρνηση είναι μία από τις απόλυτες προτεραιότητες το θέμα της στέγασης. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, δεν μπορεί να κάνει κανείς εξάλλου διαφορετικά, αναγνωρίζουμε τις πιεστικές ανάγκες που υπάρχουν. Από την άλλη όμως, σας είπα και προηγουμένως ότι ήδη εκπονείται μία σειρά από προγράμματα στη χώρα μας. Για εμάς είναι απόλυτη προτεραιότητα να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».
«Η στέγη δεν είναι πολυτέλεια, είναι θεμελιώδες δικαίωμα και είναι χρέος μας ως πολιτεία να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε αυτό το δικαίωμα να είναι προσβάσιμο για όλες και όλους, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους και τις οικογένειες που ξεκινούν τώρα τη ζωή τους» ανέφερε, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Έλενα Ράπτη.
Η κ. Ράπτη, αφού σημείωσε ότι είναι κατανοητές οι δυσκολίες στην ανεύρεση προσιτής στέγης σήμερα για χιλιάδες πολίτες, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μεταξύ αυτών, η επιστροφή ενός ενοικίου το χρόνο που αφορά 1.3 εκ πολίτες, η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος στα 2.500 ευρώ, η υλοποίηση του προγράμματος «Σπίτι Μου ΙΙ» με χαμηλότοκα δάνεια, που έχει ήδη 40.000 αιτήσεις, η ανακαίνιση αδρανών ακινήτων, τα φορολογικά κίνητρα για αξιοποίηση κλειστών διαμερισμάτων και εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτιρίων και πρόσθεσε:
«Στόχος μας να αυξήσουμε το στεγαστικό απόθεμα και να προσφέρουμε περισσότερες καλύτερες και πιο προσιτές κατοικίες. Έχουμε 40 δράσεις με προϋπολογισμό άνω των
6,5 δισεκατομμυρίων, δράσεις που δεν αφορούν απλώς στην κατοικία ως κατασκευή, αλλά την κατοικία ως βάση ζωής, γιατί η στέγαση δεν είναι μόνο τα τετραγωνικά, είναι σταθερότητα, η αξιοπρέπεια, η βεβαιότητα που χρειάζεται κάθε άνθρωπος για να σχεδιάσει τη ζωή του, να δημιουργήσει οικογένεια και να ονειρευτεί το μέλλον. Και αυτό το μέλλον το χτίζουμε μαζί με σχέδιο με συνέπεια και, πάνω από όλα, με πίστη στην ελληνική οικογένεια και στη νέα γενιά».
Οξύ το πρόβλημα ιδίως για τη νέα γενιά
Ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) Γιάννης Πάιδας ανέφερε ότι «το πρόβλημα είναι οξύ» ιδίως για τη νέα γενιά και πρόσθεσε: «Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης έχει πάει κάτω από 70%, όταν η Ελλάδα λίγα χρόνια πριν ήταν από τις πρώτες χώρες σε ιδιοκατοίκηση με ποσοστό πάνω από 80%, τα ενοίκια τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί 45 – 55 %.
Πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση σε πολλά μέτωπα από την κεντρική κυβέρνηση. Έχουν έχουν δοθεί σχετικές αυξήσεις μισθών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα κενά και την αγοραστική δύναμη και τη λειτουργία μιας νέας οικογένειας. Η ευρωπαϊκή ΟΚΕ και ο κ.Röpke καταβάλουν κάθε προσπάθεια να ωθήσουν σε λύσεις».
Ο πρόεδρος, «Youth Action» Tριαντάφυλλος Πάιδας σημείωσε ότι η κατοικία είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και οτι το πρόβλημα στέγης είναι «βαθιά συστημικό», δεν είναι μία φυσική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών και υπογράμμισε: «Επιγραμματικά θέλουμε να απευθύνουμε προς όλους τους αρμόδιους φορείς τέσσερις άξονες δράσης, πρώτον, ανάπτυξη κοινωνικής κατοικίας για τους νέους με αξιοποίηση δημοσίων και εγκατελλημένων κτιρίων, δεύτερον, ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις airbnb, ώστε να διασφαλιστεί ισορροπία με τη μόνιμη κατοικία, τρίτον, στήριξη νέων ενοικιαστών και
εργαζομένων με επιδότηση ενοικίου και φορολογικά κίνητρα και τέταρτον, ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα στέγασης με έμφαση στην πράσινη και προσιτή κατοικία».
«Η αύξηση του κόστους της κατοικίας δεν είναι μόνο ένα ελληνικό φαινόμενο, θα έλεγα ότι είναι πανευρωπαϊκό, αλλά προφανώς η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα λαϊκά στρώματα και οι νέοι άνθρωποι» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας και πρόσθεσε: «Χρειάζονται πολιτικές οι οποίες να ενισχύσουν το κτιριακό απόθεμα ώστε να μειωθεί η ζήτηση και να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή».