Καθώς η Ευρώπη αυξάνει την εξάρτησή της από την ηλιακή ενέργεια για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια, ένα εντεινόμενο ατμοσφαιρικό φαινόμενο περιπλέκει την πορεία προς τα εμπρός: Η σκόνη της Σαχάρας. Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU25) δείχνει ότι η ορυκτή σκόνη που μεταφέρεται με τον άνεμο από τη Βόρεια Αφρική όχι μόνο μειώνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά δυσχεραίνει και την πρόβλεψή της.

Στην παρουσίασή τους στην EGU25, με τίτλο «Η σκιά του ανέμου: φωτοβολταϊκή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από τους σκονισμένους ουρανούς της Ευρώπης», ο Dr. György Varga και οι συνεργάτες του από ουγγρικά και ευρωπαϊκά ιδρύματα αποκαλύπτουν πώς οι ουρανοί που καλύπτονται από σκόνη διαταράσσουν την απόδοση των φωτοβολταϊκών και προκαλούν τα υπάρχοντα μοντέλα πρόβλεψης. Το έργο τους, που βασίζεται σε δεδομένα πεδίου από περισσότερες από 46 περιπτώσεις εμφάνισης της σκόνης από τη Σαχάρα, στο διάστημα μεταξύ 2019 και 2023, καλύπτει τόσο την Κεντρική Ευρώπη (Ουγγαρία) όσο και τη Νότια Ευρώπη (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα).

Η Σαχάρα κάθε χρόνο, απελευθερώνει δισεκατομμύρια τόνους λεπτόκοκκης σκόνης στην ατμόσφαιρα και δεκάδες εκατομμύρια τόνοι φτάνουν στον ευρωπαϊκό ουρανό. Αυτά τα σωματίδια διασκορπίζουν και απορροφούν το ηλιακό φως, μειώνουν την ακτινοβολία στην επιφάνεια και μπορούν ακόμη και να προωθήσουν το σχηματισμό σύννεφων. Και όλα αυτά με τη σειρά τους υποβαθμίζουν την απόδοση των φωτοβολταϊκών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμβατικά εργαλεία πρόβλεψης, τα οποία χρησιμοποιούν στατικές κλιματολογίες αερολυμάτων, συχνά αστοχούν κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων. Αντί αυτού, η ομάδα συνιστά την ενσωμάτωση δεδομένων φορτίου σκόνης σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και τη σύζευξη αερολύματος- συννέφων στα μοντέλα πρόβλεψης. Αυτό θα επέτρεπε έναν πιο αξιόπιστο προγραμματισμό της ηλιακής ενέργειας και καλύτερη προετοιμασία για τη μεταβλητότητα που εισάγει η ατμοσφαιρική σκόνη.

Πέρα από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις, η ομάδα επισημαίνει, σύμφωνα με το Phys.org , τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της σκόνης στη φυσική υποδομή των ηλιακών συλλεκτών, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης και της διάβρωσης -παράγοντες που μπορούν να μειώσουν περαιτέρω την απόδοση και να αυξήσουν το κόστος συντήρησης. Η έρευνα αυτή συμβάλλει στις συνεχιζόμενες προσπάθειες στην Ουγγαρία και την ΕΕ για τη βελτίωση της κλιματικής ανθεκτικότητας και της διαχείρισης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.