

Το γεγονός ότι μεγάλο πλήθος δικαιούχων του «Σπίτι μου 2», που έχουν βρει σπίτι ηλικίας άνω των 18 ετών χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες απόκτησης του, ώστε να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ 2025» για την ενεργειακή αναβάθμιση του, επισημαίνεται στους πέντε βασικούς λόγους που είναι αναγκαία η παράταση της προθεσμίας αιτήσεων στο «Εξοικονομώ 2025, που λήγει στις 20 Μαρτίου 2025, για να μην μείνουν εκτός και των δύο προγραμμάτων χιλιάδες ακίνητα.
Σύμφωνα με το ecopress.gr, με ξεχωριστές επιστολές τους προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που απευθύνονται στον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη και τους υφυπουργούς Αλεξάνδρα Σδούκου και Νίκο Ταγαρά, οι πρόεδροι των Περιφερειακών Τμημάτων ΤΕΕ Πελοποννήσου Χαρίκλεια Δ. Τσιώλη, Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Συλλίρης και Θράκης Πολυζώης Παρασκευόπουλος, ζητούν παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025». Αίτημα που τεκμηριώνεται σε πέντε βασικούς λόγους οι οποίοι έχουν ως εξής:
- Εκτός ενεργειακής αναβάθμισης τα ακίνητα του «Σπίτι μου 2»:«παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025», βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», το οποίο διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη χρηματοδότηση 20.000 δικαιούχων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αφορά κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί πριν από το έτος 2007, δηλαδή ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίες στην πλειοψηφία τους κατατάσσονται στις χαμηλότερες ενεργειακές κατηγορίες και χρήζουν αναβάθμισης’ σημειώνεται και τονίζεται ότι:
-«Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλοί πολίτες που απέκτησαν ακίνητο μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 2» επιθυμούν να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ 2025», για την ενεργειακή αναβάθμιση των νεοαποκτηθέντων κατοικιών τους. Ωστόσο, λόγω της χρονικής αλληλουχίας των δύο προγραμμάτων, οι δικαιούχοι αυτοί δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες και να υποβάλουν την αίτησή τους. Η καθυστέρηση στη μεταβίβαση των ακινήτων, οι διαδικασίες δανειοδότησης και οι λοιπές γραφειοκρατικές διαδικασίες καθιστούν ανέφικτη την έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων στο ισχύον χρονικό πλαίσιο».
- Εκ των υστέρων ένταξη στο πρόγραμμα πληγεισών περιοχών:«Παράλληλα, εν μέσω της υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα του “Εξοικονομώ 2025”, εντάχθηκαν πρόσφατα και πρόσθετες πληγείσες περιοχές που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη. Έτσι, δημιουργήθηκαν κατάλληλες συνθήκες για την ένταξη στο πρόγραμμα επιπλέον ευπαθών δικαιούχων, με αποτέλεσμα την αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών στις περιοχές αυτές».
«Για τις πρόσφατα ενταχθείσες περιοχές απαιτείται χρόνος προετοιμασίας (έλεγχος δικαιολογητικών και λοιπών εγγράφων, τακτοποίηση τυχόν αυθαιρέτων κατασκευών κλπ.) για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα» επισημαίνεται σχετικά με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ της 05.03.2025 για την ένταξη επιπλέον περιοχών στις κατηγορίες με μεγαλύτερη επιδότηση.
- Σε παράλληλη εξέλιξη πολλά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης:«επιπροσθέτως την τρέχουσα χρονική περίοδο, βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά επενδυτικά προγράμματα καθώς και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και ως εκ τούτου οι συνάδελφοι Μηχανικοί έχουν ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας’ σημειώνεται σχετικά και επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι¨
«Tο αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς ιδιοκτητών, των πολλών και παράλληλων προγραμμάτων που τρέχουν (κλείσιμο έργων εξοικονομώ 2021, εξοικονομώ 2023, ΗΤΚ, αλλάζω σύστημα θέρμανσης κτλ.), της ιδιαιτερότητας του προγράμματος και της αναμενόμενης διόγκωσης εργασίας των λογιστών, των δύσκολων καιρικών συνθηκών σε ορισμένες περιοχές, που κατέστησαν αδύνατες τις αποτυπώσεις των ακινήτων, των παραβάσεων των ακινήτων, που προϋποθέτουν την ένταξη στο Ν 4495/2017, τον όγκο εργασίας των συμβολαιογράφων – Κτηματολογίων (για τα ακίνητα που αποκτήθηκαν πρόσφατα, μετά τις 31-12-2023), που εκ των πραγμάτων καθυστερεί την έγκαιρη έκδοση του πιστοποιητικού μεταγραφής, την αναπόφευκτη αύξηση εργασίας στις ΥΔΟΜ για εύρεση αδειών και φακέλων».
- Η ψηφιοποίηση των αρχείων των Υπηρεσιών Δόμησης:«επιπλέον σημειώνεται ότι, παράλληλα με τα παραπάνω, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση του εμβληματικού έργου της ψηφιοποίησης των αρχείων των Υπηρεσιών Δόμησης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που θα εκσυγχρονίσει και θα διευκολύνει μακροπρόθεσμα την πρόσβαση σε τεχνικά έγγραφα, όμως κατά τη διάρκεια της μετάβασης έχει δημιουργήσει προσωρινά προβλήματα στη διάθεση σχεδίων και στελεχών οικοδομικών αδειών». Ωστόσο αναφέρεται ότι:
«Συνάδελφοι μηχανικοί που αιτήθηκαν αντίγραφα σχεδίων για την ολοκλήρωση των φακέλων τους αναμένουν ήδη για διάστημα που ξεπερνά τον ένα μήνα, γεγονός που καθυστερεί την έγκαιρη προετοιμασία των αιτήσεων στο «Εξοικονομώ 2025». Αυτό επηρεάζει όχι μόνο τις μεμονωμένες περιπτώσεις μηχανικών και ιδιοκτητών, αλλά συνολικά την εύρυθμη εξέλιξη του προγράμματος».
- Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες σχεδόν σε όλα τα ακίνητα:«είναι γνωστό ότι οι περισσότερες κατοικίες έχουν αυθαιρεσίες, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο, λόγω των ενεργειών που πρέπει να προηγηθούν της ένταξης των ενδιαφερόμενων στο πρόγραμμα» σημειώνεται και παρουσιάζεται πλέγμα απαιτούμενων ενεργειών από τους μηχανικούς που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε ασφυκτικές χρονικές συνθήκες, όπως:
-«Οι συνεχόμενες αλλαγές που αφορούν σε νόμους υπαγωγής αυθαιρέτων (Ν.4014/11, Ν. 4178/13, Ν. 4495/17)
-Η έλλειψη αντίστοιχης εκπαίδευσης των μηχανικών, στο πλαίσιο διαχείρισης της πολυπλοκότητας των αντίστοιχων κατά περίπτωση αυθαιρέτων κατασκευών.
-Η προσθήκη της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία έχει καταληκτική ημερομηνία και είναι αναγκαία κατά την διάρκεια ολοκλήρωσης πράξεων δικαιοπραξιών.
-Η απαίτηση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.
-Η δυσκολία συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών και παραλαβής των αρχείων, η αναγκαιότητα περιπτώσεων επανασύστασης παλιών φακέλων, η έλλειψη πρόσβασης στα αρχεία των αεροφωτογραφιών πριν τις 28-07-2011 οι οποίες θα τεκμηρίωναν την παλαιότητα των αυθαιρέτων κατασκευών, χωρίς την περαιτέρω διερεύνηση και η μεταβίβαση ευθυνών στους εμπλεκόμενους μηχανικούς».
Αναμένονται ανακοινώσεις για το «Εξοικονομώ 2025»
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΥΠΕΝ αναγνωρίζουν ότι είναι πραγματικοί οι λόγοι που αναφέρουν οι τεχνικοί φορείς και κρίνουν αναγκαία την παράταση της προθεσμίας για τις αιτήσεις στο «Εξοικονομώ 2025» αλλά δεν είναι γνωστό εάν θα ανακοινωθεί η παράταση εγκαίρως ή θα τηρηθεί η «κακή παράδοση» να γίνει γνωστή λίγο πριν ή ακόμη και πάνω στο νήμα λήξης της ισχύουσας προθεσμίας, κρατώντας σε ομηρεία αγωνίας και ταλαιπωρίας χιλιάδες ιδιοκτήτες και επαγγελματίες.
Δόθηκε παράταση για το «Εξοικονομώ 2021»
Στο μεταξύ από το ΥΠΕΝ, κατόπιν σχετικών αιτημάτων ανακοινώθηκε ήδη παράταση για το «Εξοικονομώ 2021». Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα ότι:
«Παράταση, έως τις 15 Μαΐου 2025, δίνεται για τις υπαχθείσες αιτήσεις του προγράμματος: «Εξοικονομώ 2021», που έχουν υπαχθεί μετά τις 30 Μαρτίου 2023 και η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης εργασιών λήγει έως τις 14 Μαρτίου 2025.
Ίδια παράταση δίνεται στις αιτήσεις που έχουν υπαχθεί πριν τις 30 Μαρτίου 2023 εφόσον έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των χρημάτων της προκαταβολής επιχορήγησης σε αναδόχους για την κατασκευή των έργων ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης (καταστάσεις 7, 7α, 7β και 7γ)».