Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Η άντληση πρόσθετης χρηματοδότησης και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους, η διευκόλυνση των κινήσεων σε σχέση με πιθανές εξαγορές ή συγχωνεύσεις αλλά και η περαιτέρω ανάδειξη της χρηματιστηριακής εμβέλειας – αξίας του ομίλου, είναι ανάμεσα στους λόγους για τους οποίους η διοίκηση του ΤΙΤΑΝ φέρεται να αποφάσισε να κάνει αυτό βήμα εισαγωγής της θυγατρικής στην Αμερική σε αγορά των ΗΠΑ, από τις αρχές του 2025. Πρόθεση του ομίλου ΤΙΤΑΝ είναι να γίνει δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ ποσοστού 15% έως 25% των μετοχών της θυγατρικής, με τον όμιλο να προσβλέπει και στα μεγάλα έργα που προγραμματίζει η τοπική κυβέρνηση στον τομέα υποδομών. Η εισαγωγή εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και θα συνοδεύεται από δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού, αναλόγου με το σύνηθες ποσοστό διάθεσης μετοχών σε δημόσιες προφορές εισαγωγής σε χρηματιστήριο στις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, όπου η ΤΙΤΑΝ διαθέτει παραγωγικές μονάδες αλλά και εξάγει από την Ελλάδα, εκτιμάται ότι η ζήτηση θα είναι θετική (εκτιμήσεις για μέση ετήσια άνοδο 7%-8% της ζήτησης κατά την επόμενη πενταετία). Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν το 60% των εσόδων και των EBITDA του ομίλου.  Η Titan America έκλεισε το 2023 με κύκλο εργασιών σχεδόν 1,5 δις. ευρώ και EBITDA 295,9 εκατ. ευρώ. Η Titan America για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανακοίνωσε κύκλο εργασιών στα 370,6 εκατ. ευρώ υψηλότερο κατά 2,1% έναντι του 2023, ενώ ανθεκτικά είναι και τα EBITDA. Έκλεισαν στα 62,2 εκατ. ευρώ από 66,3 εκατ. ευρώ το 2023. Πρόσφατα ο όμιλος ανακοίνωσε πως το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ενέταξε στο πακέτο IRA το αίτημα του για επιχορήγηση 61,7 εκατ. δολ. με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου.

Η ιστορία του ομίλου ξεκινά το 1902, όταν δημιουργήθηκε στην Ελευσίνα η πρώτη ελληνική μονάδα παραγωγής τσιμέντου. Το 1911 μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία Ανώνυμος Εταιρία Τσιμέντων «Ο ΤΙΤΑΝ», ενώ το 1912 η εταιρία εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πλέον, 122 χρόνια μετά την ίδρυσή του και 112 χρόνια μετά την είσοδό του στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ο όμιλος ΤΙΤΑΝ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται για την είσοδο της θυγατρικής σε αγορά των ΗΠΑ. Εχει, βέβαια, προηγηθεί η εισαγωγή της μητρικής το 2019 στα χρηματιστήρια Euronext Βρυξελλών και Παρισίων και τώρα επόμενο ορόσημο είναι η εισαγωγή της Titan America σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

Οπως χτες ανέφερε η εισηγμένη, η Titan America, με πωλήσεις 1,6 δισ. δολάρια, είναι μια δυναμική και πλήρως καθετοποιημένη εταιρία, που δραστηριοποιείται στις ισχυρά αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομικές περιοχές της Ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, με παρουσία και ηγετική θέση στις αγορές της Φλόριντα, τις Μέσο-Ατλαντικές πολιτείες και στη Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης/New Jersey.