Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση μισθών και νέες θέσεις εργασίας είναι η «ασπίδα» απέναντι στον πληθωρισμό και τη διεύρυνση των ανισοτήτων επισημαίνουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφορικά με την προχθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα υπουργεία αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα εξής:

«Χθες, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς, στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν χρονιά απροσδόκητης έκρηξης του πληθωρισμού, λόγω του μεγάλου ενεργειακού σοκ, που προκάλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε παλαιότερες περιόδους, σε παρόμοιες συνθήκες, συνήθως είχαμε έκρηξη της εισοδηματικής ανισότητας και της φτώχειας στη χώρα μας. Λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης (αύξηση κατώτατου μισθού, εισοδηματικές ενισχύσεις στα πλέον ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, αναπτυξιακές πολιτικές, που οδήγησαν σε μεγάλη μείωση της ανεργίας), αυτό απετράπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ 2021 και 2022 η ανισότητα (δείκτης Gini από 31,4 σε 31,8) και το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας (από 18,8% σε 18,9%) αυξήθηκαν ανεπαίσθητα, ενώ, αντίθετα, μικρή βελτίωση παρατηρείται στο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (από 26,3% σε 26,1%).

Το ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης προστάτεψαν τα πλέον ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ανάμεσα στα δύο αυτά χρόνια η εισοδηματική μερίδα του φτωχότερου 25% του πληθυσμού αυξήθηκε λίγο (από 10,3% σε 10,4%), ενώ το λεγόμενο “χάσμα φτώχειας”, που δείχνει πόσο φτωχοί είναι οι φτωχοί συμπολίτες μας, μειώθηκε σημαντικά από 23,8% σε 22,5%.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μία μετατόπιση των εργαζομένων σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, όπως αποτυπώνεται και σε σχετικό διάγραμμα.

Κατά συνέπεια, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων και “ροκανίσματος” της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, πέτυχε υψηλή ανάπτυξη, αύξηση μισθών και μείωση της ανεργίας, χωρίς διεύρυνση ανισοτήτων.

Συνεχίζουμε την ίδια επιτυχημένη οικονομική πολιτική, η οποία, μέσα από την αύξηση της απασχόλησης και την αύξηση των μισθών, οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελληνίδων και των Ελλήνων και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».