Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.

Πολιτική Απορρήτου YouTube

Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.

Θέτοντας ως κρίσιμο ορόσημο την επόμενη πενταετία όπου η χώρα καλείται να αλλάξει επίπεδο και ως προϋπόθεση την αληθινή ανάπτυξη για όλους, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση στην Κοζάνη για τα 100 χρόνια ΤΕΕ, αναφέρθηκε στη δυνατότητα του τεχνικού κλάδου να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης και υγιούς απασχόλησης. Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό «τα επόμενα 4-5 χρόνια είναι κρίσιμα για να αλλάξει επίπεδο η χώρα και το επίπεδο ζωής των πολιτών στο τέλος της δεκαετίας».

Υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει «να τρέξουμε εμπροσθοβαρώς τώρα, να σπείρουμε και να ποτίσουμε τώρα, για να θερίσουμε σε λίγα χρόνια». Κατά τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μέσα «από μια αληθινή ανάπτυξη που θα προέλθει και από ιδιωτικά και από δημόσια έργα, σε κάθε κλάδο και τομέα. Με σαφές πράσινο πρόσημο και περιβαλλοντικούς στόχους». Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, όμως, «δεν αρκεί» όπως τόνισε ο Γιώργος Στασινός, «μόνο η προσπάθεια της Κυβέρνησης. Απαιτείται η συμβολή και της αντιπολίτευσης αλλά και όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Απαιτείται η έντονη προσπάθεια όχι μόνο του κεντρικού κράτους αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών». Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συμβάλλουν, ακόμα, όλοι οι επιστήμονες «με κυρίαρχους τους μηχανικούς αλλά και όλης της αλυσίδας των επαγγελμάτων και των εργαζομένων» πρόσθεσε.

Εστιάζοντας στον τεχνικό τομέα, ο Γιώργος Στασινός τόνισε την ανάγκη προσέλκυσης προσωπικού, μια προσπάθεια που θα πρέπει να αφορά την κυβέρνηση, τον κλάδο και τις εταιρείες. Ζήτησε από όλους να δουλέψουν με σωστό προγραμματισμό καθώς όπως επισήμανε «ο τεχνικός κλάδος μπορεί για πολλές από τις ειδικότητες της οικοδομής και των έργων να δημιουργήσει συνθήκες συνεχούς, υγιούς, μακροπρόθεσμης απασχόλησης, – όχι μόνο εποχικής ή περιστασιακής απασχόλησης, όπως οι άλλοι ανταγωνιστικοί κλάδοι». Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζήτησε να δοθεί βάση «σε κατάρτιση και επιμόρφωση ώστε αφενός να προσελκύσουμε προσωπικό με αμοιβή κατά την εκπαίδευσή του αλλά και να δημιουργήσουμε όρους παραμονής στον κλάδο μακροπρόθεσμα. Μέσα από πιστοποίηση δεξιοτήτων και γνώσεις σε νέα καινοτόμα πράσινα υλικά και τεχνικές διεργασίες εφαρμογής». Μάλιστα, υπενθύμισε ότι «το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει κάνει αρκετή δουλειά υποδομής πάνω σε αυτό», ενώ στις προτάσεις που έχει κάνει περιλαμβάνονται «συγκεκριμένες δράσεις και ολοκληρωμένη στρατηγική για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με στόχους άμεσης απόδοσης και με έμφαση στις περιοχές που έχουν μεγαλύτερες και ακόμη πιο άμεσες ανάγκες, όπως η Δυτική Μακεδονία».

Στόχος, χρονοδιάγραμμα και αποτελεσματικότητα για τη διάθεση των κονδυλίων

Στη συνέχεια ο Γιώργος Στασινός εστίασε στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας που «δημιουργούν ήδη ένα πλαίσιο αλλαγών που πιστεύω ότι αποδεικνύουν τον θεσμικό και μεταρρυθμιστικό ρόλο ενός ιστορικού θεσμού, του ΤΕΕ, που έκλεισε ήδη τα 100 χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία». Σε σχέση με το εξελισσόμενο επενδυτικό σχέδιο που συνδυάζει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το νέο ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με κλασσικούς δημόσιους πόρους, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε ότι «καλά τα χρήματα αλλά πρέπει να ξοδεύονται με στόχο, χρονοδιάγραμμα και αποτελεσματικότητα. Έγκαιρα και σωστά. Νοικοκυρεμένα».

«Δεν θα κερδίσουν μόνο κάποιοι. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα μείνουμε προσκολλημένοι στο χθες» επισήμανε ο κ. Στασινός και έστειλε μήνυμα ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα χάσουμε και ευκαιρίες και εισοδήματα και, εν τέλει, θα κληθούμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν χειρότερο πλανήτη, μια χειρότερη φύση, μια χειρότερη χώρα». «Πρέπει, με κάθε τρόπο να το αποφύγουμε και να πετύχουμε το ακριβώς αντίθετο» ανέφερε και σχολίασε «ειδικά εσείς εδώ στη Δυτική Μακεδονία νομίζω πως τα νιώθετε αυτά που λέω περισσότερο ίσως από άλλους διότι ζείτε με τις συνέπειες στρατηγικών επιλογών, όπως η ενεργειακή μετάβαση, που πρέπει να γίνει πραγματικά δίκαιη μετάβαση».

Το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων Μηχανικών αναγνωρίζεται διεθνώς

Κλείνοντας, ο κ. Στασινός έκανε εκτενή αναφορά στον διαχρονικό ρόλο των Ελλήνων Μηχανικών στην ανάπτυξη του τόπου και τόνισε ότι «θα πρέπει να υπερασπιστούμε το υψηλό επίπεδο που τους αναγνωρίζεται και διεθνώς». Αυτό μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, «διασφαλίζοντας αφενός υψηλότερες αμοιβές για το κατεξοχήν επιστημονικό έργο των μηχανικών και αφετέρου διασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο σπουδών σε ποιοτικά Πολυτεχνεία και Πολυτεχνικές Σχολές, όπως αυτά που έχουμε». Μάλιστα, επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που «έχει σοβαρό ρόλο να παίξει σε μια τέτοια πορεία ποιότητας στην Εκπαίδευση».

Ευ. Κωνσταντινίδης: Το ΤΕΕ θεσμικός και αναπτυξιακός εταίρος την Κυβέρνησης

Σε χαιρετισμό που απέστειλε στην επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια ΤΕΕ, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι «ο τεχνικός κλάδος συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας». Χαρακτήρισε το ΤΕΕ «θεσμικό και αναπτυξιακό εταίρο» της Κυβέρνησης που έχει «πρωτεύοντα ρόλο στο μεγάλο εγχείρημα του εκσυγχρονισμού και της ανάταξης της χώρας και της οικονομίας μας». Πρόσθεσε ότι, «ο εορτασμός των 100 χρόνων στον τόπο μας, τη Δυτική Μακεδονία, όπου υλοποιείται το σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, με όλες τις δυνατότητες που ανοίγονται για το επιτυχημένο πέρασμα στη μεταλιγνιτική εποχή, εκπέμπει ισχυρό μήνυμα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας».

Γ. Αμανατίδης: Ο Γιώργος Στασινός μετεξέλιξε το ΤΕΕ σε ισότιμο συνομιλητή της Πολιτείας

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια για το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδα και προσωπικά για τον Πρόεδρο Γιώργο Στασινό, μίλησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους μηχανικούς είπε ότι «θα πρέπει να αισθάνεστε υπερήφανοι που έχετε έναν τέτοιο πρόεδρο γιατί πραγματικά μέσα από τον τρόπο που δούλεψε και δουλεύει για το Επιμελητήριο έδωσε υπεραξία και στις δικές σας γνώσεις». Περιγράφοντας το έργο του Προέδρου του ΤΕΕ, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι «στην ουσία μετεξέλιξε το ΤΕΕ από έναν σύμβουλο της Πολιτείας σε ισότιμο συνομιλητή». Μάλιστα, προς επίρρωση κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία όταν ήταν βουλευτής και σε πολλά νομοσχέδια έβλεπε «την σφραγίδα του», ενώ έβλεπε ταυτόχρονα ότι δημιουργούσε «όπου υπήρχαν δυσκολίες στο επάγγελμα του μηχανικού μία διέξοδος, ένα φως».

Εκτίμησε ότι από το ΤΕΕ υπάρχει συνεχής προσπάθεια «για την παραγωγή χρήσιμου έργου, το οποίο ήταν χρήσιμο πρώτον για να διευρύνει τις δραστηριότητες των μηχανικών αλλά κυρίως για να βελτιώσει τις συνθήκες παραγωγής αναπτυξιακού έργου στη χώρα». «Ό,τι έχει προωθηθεί τα τελευταία χρόνια βοηθάει, επιταχύνει κάνει πιο επαγγελματική τη λειτουργία των Μηχανικών επομένως αναβαθμίζει τον ρόλο τους στην τοπική ανάπτυξη» πρόσθεσε ο Γιώργος Αμανατίδης. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας υπογράμμισε επίσης ότι «το αντικείμενο των μηχανικών τα τελευταία χρόνια συνεχώς διευρύνεται και βοηθάει στην κινητοποίηση πόρων της οικονομίας, της κοινωνίας και επομένως στην διεύρυνση ευκαιριών απασχόλησης», ενώ συμπέρανε ότι «έτσι δημιουργούνται ευκαιρίες συγκράτησης των νέων μηχανικών στην περιοχή μας». Ειδικά στα θέματα απολιγνιτοποίησης ο κ. Αμανατίδης δήλωσε προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, πεπεισμένος ότι «χωρίς τη συμβολή σας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Όταν συζητούμε για ανάπτυξη ξεκινάμε από τους μηχανικούς. Αυτή είναι μία πραγματικότητα, πρέπει να την αποδεχθούμε».

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης στο ζήτημα των αμοιβών των μηχανικών του δημοσίου σημειώνοντας ότι «πρέπει να δείξουμε ότι αισθανόμαστε αυτό που είστε, αναπόσπαστο κομμάτι της μετεξέλιξης στην περιοχή μας και δεν μπορώ να αντιληφθώ άλλο τρόπο από την μετεξέλιξη και των αμοιβών των μηχανικών στο Δημόσιο. Θέλουμε τον μηχανικό δίπλα στα δημόσια έργα και ταυτόχρονα τον θέλουμε με μισθούς τέτοιους που τον αφήνουμε να αλληθωρίζει». Κλείνοντας ο κ. Αμανατίδης απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΤΕΕ έκανε λόγο για προσφορά που «δεν είναι μόνο στους μηχανικούς είναι προσφορά στην περιφερειακή ανάπτυξη».

Γ. Κοκκαλιάρης: Το ΤΕΕ μπορεί να αποτελέσει τη βάση των αλλαγών για την ενδυνάμωση της κοινωνίας

Στο έργο του ΤΕΕ αναφέρθηκε εκτενώς ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης σημειώνοντας ότι «μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βάση των αλλαγών για την ενδυνάμωση της κοινωνίας και την αύξηση της επιχειρηματικότητας». Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ψηφιοποίηση του αρχείου των Πολεοδομιών, ενώ όπως σημείωσε «ως δήμαρχος βλέπω τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης, την οικονομία και τον ΑΕΠ να καταβαραθρώνονται και να επηρεάζουν το επίπεδο των πολιτών. Οι λύσεις μπορούν να έρθουν μέσα από διαβούλευση και προτάσεις. Ευελπιστώ πως θα τα λέμε συχνά στο μέλλον και θα αλληλοβοηθηθούμε για το καλό του τόπου μας».

 

Στ. Κιάνας: Το ΤΕΕ αποτελεί κεντρικό πυλώνα στην πρόοδο της Ελλάδας

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ Στέργιος Κιάνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο του ΤΕΕ στην ανάπτυξη της Ελλάδας και αναγνώρισε «την προσφορά του Προέδρου Γιώργου Στασινού που έχει καθοδηγήσει το ΤΕΕ με πάθος για πρόοδο».

Εστιάζοντας στο Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, ο Στέργιος Κιάνας ανέφερε ότι «έχει διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο ασχολούμενο με κρίσιμης σημασίας θέματα κυρίως στον ενεργειακό τομέα και στα μεγάλα έργα υποδομών της περιοχής». «Η υπογραφή μνημονίων με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Κοζάνης καθώς και η συμμετοχή ευρωπαϊκά και μη προγράμματα είναι δύο εξειδικευμένοι πυλώνες που το ΠΤ εστιάζει δυναμικά» σημείωσε. Κλείνοντας σημείωσε ότι «είναι δική μας ευθύνη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για την ανάπτυξη του τόπου μας, να αναζητούμε νέες λύσεις για παλιά και νέα προβλήματα και να προάγουμε την επιστήμη και την τεχνολογία ως μοχλούς για την εξέλιξη».

Δείτε παρακάτω φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση του ΤΕΕ: