Πηγή Εικόνας: απε - μπε

   Ένα έργο που καθιστά το ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας πιο ασφαλές και ευσταθές επιθεώρησε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, παρουσία και εκπροσώπων του Ταμείου Ανάκαμψης και της ΕΕ στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για το έργο της Ανακατασκευής-Αναβάθμισης του υφιστάμενου «εν λειτουργία» Κέντρου Υπερ-Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου Αττικής.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, πρόκειται για ένα κρίσιμο έργο που “επιτρέπει να έχουμε ασφάλεια στο ηλεκτρικό μας σύστημα αλλά και να μπορέσουμε να εντάξουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όσο γίνεται πιο γρήγορα, για την αναγκαία μετάβαση της Ελλάδας σε ένα πιο πράσινο και πιο οικονομικά αποδοτικό μέλλον”.

    Αφού επεσήμανε ότι το εν λόγω έργο υλοποιείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και την βοήθεια της ΕΕ, υπογράμμισε ότι η παρούσα επένδυση διασφαλίζει την διασύνδεση της Πελοποννήσου και της Κρήτης και παράλληλα την σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος. Πρόκειται για ένα έργο που είναι μια γενιά μπροστά από οτιδήποτε άλλο έχει υλοποιηθεί στην χώρα, εξήγησε ο κ. υπουργός.

   Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα από σημαντικότερα έργα του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας. “Το σημαντικότερο κέντρο βάρος του συστήματος που διασυνδέει την Αττική με την Πελοπόννησο. Μάλιστα, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη και επίσης θα κάνει πιο σταθερό το σύστημα της στερεάς Ελλάδας συνολικά”, ανάφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως είναι ένα πράσινο έργο που θα συμβάλλει στην απαιτούμενη πράσινη μετάβαση.

   Τεχνικές λεπτομέρειες του ΚΥΤ GIS 400kV/150kV/30kV Κουμουνδούρου Αττικής

   Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Έργο αφορά την Ανακατασκευή-Αναβάθμιση του υφιστάμενου «εν λειτουργία» Κέντρου Υπερ-Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου Αττικής, στον Ασπρόπυργο Αττικής.

   Το έργο αποτελεί απαραίτητη και νευραλγική υποδομή του Συστήματος Μεταφοράς για:

   Α) Τη βελτίωση της διαχείρισης και αξιοπιστίας τροφοδότησης των φορτίων στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

   Β) Τη διασύνδεση Αττικής-Κρήτης μέσω του υπό κατασκευή Νέου Σταθμού Μετατροπής (HVDC) Κουμουνδούρου

   Γ) Την ενίσχυση δυναμικότητας και αξιοπιστίας συνολικά του Νοτίου συστήματος, μέσω της διασύνδεσης του Ανατολικού Διαδρόμου Πελοποννήσου (Μεγαλόπολη – Κόρινθος – Αττική) σε συνδυασμό με την διασύνδεση του Δυτικού Διαδρόμου (Μεγαλόπολη – Πάτρα – Στερεά Ελλάδα)

   Δ) Τον περιορισμό των συνολικών Απωλειών του συστήματος

   ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟΥ

   Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την πλήρη αντικατάσταση και επέκταση του διακοπτικού εξοπλισμού 150kV και 400kV «Ανοικτού Τύπου», Air Insulated Substation (AIS), με σύγχρονο εξοπλισμό τεχνολογίας «Κλειστού Τύπου», Gas Insulated Substation (GIS) και την προσθήκη επιπλέον εξοπλισμού ισχύος, με δύο (2) νέους αυτομετασχηματιστές (ΑΜ/Σ) και πέντε (5) αυτεπαγωγές (Α/Ε) αντιστάθμισης.

   ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

   ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 46.191.450 Euro

   ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Ταμείο Ανάκαμψης

   16.000.000 Euro

   ΦΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ

   Α’ Φάση

   Ολοκλήρωση Εγκατάστασης Εξοπλισμού και Ψηφιακού Συστήματος Ελέγχου, GIS 400 kV

   Σύνδεση προς ΚΥΤ Αχαρνών (ένα κύκλωμα ΓΜ 400kV)

   Ολοκλήρωση Έργων Πολιτικού Μηχανικού για την σύνδεση 400kV προς Σταθμό Μετατροπής (HVDC)

   B’ Φάση

   Ολοκλήρωση Εγκατάστασης Εξοπλισμού και Ψηφιακού Συστήματος Ελέγχου, GIS 150 kV

   Ολοκλήρωση εγκατάστασης των δύο νέων ΑΜ/Σ, όλου του εξοπλισμού 30kV και των πέντε Α/Ε 150kV

   Ολοκλήρωση εγκατάστασης καλωδίων και ακροκιβωτίων ΓΜ 150kV, 400kV και Α/Ε 150kV

   Ολοκλήρωση εργασιών από Φάση Α’

   Γ’ Φάση

   Διαδοχικές εγκαταστάσεις τερματισμών και σύνδεσης καλωδίων 150kV και 400kV στους ΑΜ/Σ

   Διαδοχικές μεταγωγές των ΑΜ/Σ στις αντίστοιχες ΓΜ