Πηγή Εικόνας: Photo by Max Andrey from Pexels

Η περιφερειακή οδός Κατερίνης παραδίδεται οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα ενώ ότι τον επόμενο μήνα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που ξεκινάει σύντομα, γνωστοποίησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στο συνέδριο Greece Talks – Προορισμός: Θεσσαλονίκη που διοργάνωσαν το Travel.gr σε συνεργασία με το Protothema.gr. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, άλλωστε, στο έργο ανάπλασης και αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου, λέγοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο – παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες πολλές δεκαετίες. Όπως είπε, θα είναι «ένας χώρος συνεχιζόμενος με ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους, ήπια ψυχαγωγία, αστική ανάπλαση, χώρους πρασίνου, μαρίνες μέχρι και νέα παραλία για λουόμενους. Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη του μέλλοντος και όχι του μακρινού μέλλοντος αλλά άμεσα. Είναι δέσμευσή μας και θα γίνει πράξη αυτό το έργο να αποτελέσει τη νέα σύγχρονη ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, το νέο σύγχρονο ισχυρό brand name πάνω στο οποίο θα επενδύσουμε και για την ουσιαστική ανάπτυξη πολλών μορφών και φυσικά του τουρισμού» τόνισε.

«Εδώ στην Κεντρική Μακεδονία χτίζουμε κάτι μεγάλο και δεν το χτίζουμε μόνοι μας, το χτίζουμε όλοι μαζί, με πρώτους τους ανθρώπους του τουρισμού» τόνισε ο Περιφερειάρχης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επισήμανε ότι «οι προκρατήσεις για το 2024 προμηνύουν μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» και ανέφερε ότι «σε συνεργασία με τους δήμους γίνεται προετοιμασία ώστε η περιοχή να υποδεχτεί όλους αυτούς τους τουρίστες».

«Ο μεγάλος στόχος αναμφίβολα είναι όχι να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν από την πανδημία αλλά να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους επισκέπτες, να κάνουμε ακόμη πιο ελκυστικό το τουριστικό μας προϊόν. Η τουριστική έκρηξη που πετύχαμε από το 2013 έως το 2019 δεν είναι το ταβάνι μας. Είναι η βάση, είναι η αρχή για να κάνουμε ακόμη πιο μεγάλη και ισχυρή τουριστικά τη Μακεδονία» σημείωσε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια συνεχίζει να αναπτύσσεται με τα έργα που υλοποιεί και υποστηρίζει ενώ επενδύει και στον οδικό τουρισμό καθώς κάθε χρόνο έχει εκατομμύρια επισκέπτες από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη που έρχονται με το αυτοκίνητό τους στην περιοχή. «Εδώ θα έχουμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη: η Ρουμανία και η Βουλγαρία τις επόμενες εβδομάδες μπαίνουν στο χώρο Σένγκεν, στην πρώτη φάση στις αεροπορικές συνδέσεις και το επόμενο βήμα που θα γίνει σύντομα είναι να ενταχθούν και οι οδικές συνδέσεις. Για πρώτη φορά λοιπόν στην ιστορία μας η Ελλάδα και η Κεντρική Μακεδονία θα συνδεθούν γεωγραφικά με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως και πέρα από αυτή την ιστορική εξέλιξη και πρακτικά η διευκόλυνση διέλευσης από τα σύνορα θα επηρεάσει θετικά και τον οδικό τουρισμό. Και γι’ αυτό είναι σημαντικό, από τώρα, σε συνεργασία, να αναβαθμίσουμε όλους τους τελωνειακούς σταθμούς για να γίνεται ταχύτερα η είσοδος αλλά και σε καλύτερες συνθήκες. Είμαστε σε συνεργασία με την κυβέρνηση προκειμένου η αρμοδιότητα αυτή που δεν ανήκει στις Περιφέρειες να περάσει σε εμάς για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τους τελωνειακούς σταθμούς» πρόσθεσε.

«Όσο μεγαλύτερη η οικονομική ανάπτυξη, όσο καλύτερες είναι οι υποδομές μας, όσο βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής στις πόλεις και τις γειτονιές μας, τόσο όλα αυτά θα αντανακλούν στο τελικό τουριστικό προϊόν που εξάγουμε και ήδη βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας και γνωστοποίησε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, ο βαθμός ικανοποίησης των τουριστών για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέρχεται στο 9,2 όταν ο εθνικός μέσος όρος βρίσκεται στο 9,1.