Πηγή Εικόνας: απε - μπε
Γιώργος Παπακωνσταντίνου

 

Συζητείται σήμερα, εκτός απροόπτου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ η προώθηση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, με στόχο την αναβάθμισης της υποδομής με ακτοπλοϊκές αλλά κυρίως τουριστικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η κρουαζιέρα και ο ελλιμενισμός μεγάλων σκαφών αναψυχής (mega yachts). Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην έγκριση των τευχών του διαγωνισμού για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, με το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου που θα παραχωρηθεί να εκτιμάται σε  51%, αν και σε προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις είχε πωληθεί έως 67% (π.χ. Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα κ.α.). Το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί την αξιοποίηση της υποδομής με όχημα τη γεωγραφική θέση του λιμένα για τις ακτοπλοϊκές μεταφορές και τη δυνατότητά του του να εξελιχθεί σε home port κρουαζιέρας. Αλλά ακόμα και αν τελικά δεν προχωρήσει σήμερα το Ταμείο στην εν λόγω κίνηση, είναι δεδομένο ότι σχεδιάζεται ο διαγωνισμός και θα βγει σύντομα.

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι μεγάλες εταιρείες του χώρου κρουαζιέρας (π.χ. MSC Cruises) έχουν εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις. Όπως αναφέρθηκε, το βασικό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ είναι το συγκεκριμένο λιμάνι να αποτελέσει κυρίως home port κρουαζιέρας, λόγω της εγγύτητάς του με το αεροδρόμιο των Σπάτων, αλλά και με δημοφιλείς προορισμούς (π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη, Σμύρνη, Αλικαρνασσός κ.λπ.). Επίσης, διακρίνεται για την ακτοπλοϊκή κίνηση προς τα νησιά των Κυκλάδων (Κέα, Κύθνος, Σύρος, κ.λπ.) και προορισμούς του Βορείου Αιγαίου, για χρήσεις γενικού φορτίου, σταθμό κρουαζιέρας, ενώ έχει μαρίνα χωρητικότητας 180 ιστιοφόρων με βιώσιμο σχέδιο να επεκτείνεται κατά 20% μέσω πλωτών πλατφορμών.

Ως γνωστόν, σε σχέση με άλλες υποδομές, υπήρχαν σχέδια επέκτασης της σύνδεσης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προς το λιμάνι και σύνδεση με το αεροδρόμιο. Η έλευση του τρένου στο Λαύριο θα σημάνει και την απευθείας σύνδεση του λιμανιού με το αεροδρόμιο, το κέντρο της Αθήνας, αλλά και το λιμάνι του Πειραιά.