Ένα  καλώδιο, ένα μέτριο έως καλό wifi ή μία αναβάθμιση των POS και ως έσχατη λύση ένας τεχνικός θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η διασύνδεση των  ταμειακών μηχανών που βλέπει και ελέγχει η ΑΑΔΕ .

Το διαχρονικό αίτημα για τη διασύνδεση της πληρωμής με κάρτα και η έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή γίνεται πράξη εκτός απροόπτου μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης εμφανίζεται «σκληρός»  στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της διασύνδεσης.

Ωστόσο η αγορά δηλαδή οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι δεν μπορούν ανταποκριθούν στο χρόνο που έθεσε το υπουργείο.

Η παράταση διασύνδεσης είναι προ των πυλών προεξοφλούν  οι εμπλεκόμενοι διότι  τα υψηλά πρόστιμα δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αλλά το αποτέλεσμα  θα  ορίσει  και την  ομαλή χρηματοδότηση της χώρας μας από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σε συνάντηση με στελέχη  τραπεζών ζήτηση ρίξουν τις προμήθειες των POS αφού η παρουσία τους είναι καθολική για το σύνολο των συναλλαγών για την αγορά υπηρεσιών και προϊόντων.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει γίνει στο μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές και παράλληλα συζητήθηκε το πώς όλες οι πλευρές θα συμβάλουν στην εντός των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίηση του.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως «η Πολιτεία κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου το έργο της διασύνδεσης να υλοποιηθεί. Προχωρήσαμε σε 11 διαφορετικές νομοθετικές και κανονιστικές διαδικασίες. Συγκροτήσαμε ειδική ομάδα εργασίας με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων που λειτουργεί καθημερινά και αντιμετωπίζει τα όποια ζητήματα προκύπτουν. Ανοίγουμε εντός των επόμενων ημερών τον 4ο κύκλο επιδότησης μέρους του κόστους αγοράς και αναβάθμισης POS και εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση και για έναν 5ο κύκλο.

Ζητάμε και από τους υπολοίπους που εμπλέκονται σε αυτό το έργο να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που έχουν προκειμένου η διασύνδεση των POS να ολοκληρωθεί αλλά και οι ψηφιακές συναλλαγές να ενισχυθούν προς όφελος όλων. Όπως για παράδειγμα να εξεταστεί από τις τράπεζες και τους παρόχους η μείωση των προμηθειών κατα την χρήση των POS για συναλλαγές μικρής αξίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης σημείωσε πως «η χρήση των καρτών και των συστημάτων άμεσων πληρωμών είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Για να εμπεδωθεί η χρήση τους είναι σημαντικό οι καθημερινές συναλλαγές να έχουν λογικές χρεώσεις. Με αυτό τον σκοπό σε πνεύμα συνεργασίας, εργαζόμαστε όλοι, πολιτεία και αγορά».

Προς αυτή την κατεύθυνση:

Πρώτον, ζητήθηκε από τους παρόχους POS -ιδρύματα πληρωμών ή Τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως εκκαθαριστές συναλλαγών- να διερευνήσουν άμεσα τα περιθώρια μείωσης των προμηθειών για τις συναλλαγές μικρής αξίας αλλά και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Δεύτερον, ζητήθηκε τόσο από τις τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως πάροχοι POS όσο και από τις Τράπεζες που εκπροσωπούν παρόχους POS, να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην έγκαιρη προμήθεια POS και την διοχέτευση τους στους πελάτες τους καθότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται καθυστέρηση που οφείλεται σε έναν βαθμό και στην υποχρεωτική επέκταση της εγκατάστασης POS σε 35 κλάδους λιανικής.

Τρίτον, ζητήθηκε από τους παρόχους POS να επιταχύνουν τόσο τις αναβαθμίσεις όσο και τις διασυνδέσεις των συστημάτων τους με τις ταμειακές μηχανές και να παρέχουν περαιτέρω τρόπους καλύτερης εξυπηρέτησης στο κοινό τους.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος