Στις αρχές Μαρτίου πρόκειται να αρχίσει η νέα φάση εργασιών για την αντικατάσταση -με έξοδα της ΕΥΑΘ ΑΕ- των παλιών δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στο Καπάνι, στο πλαίσιο των έργων ανάπλασης του δήμου Θεσσαλονίκης, έπειτα από την ολοκλήρωση και των αντίστοιχων έργων στο κομμάτι της αγοράς Βλάλη το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα, η ΕΥΑΘ θα επανέλθει και στον σχεδιασμό της για την αλλαγή των δημόσιων βρυσών στη Νέα Παραλία. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, με τη διοίκηση της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), στα ανακαινισμένα γραφεία της επί της Εγνατίας 127, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα αντιπλημμυρικά και γενικότερα σημαντικά τεχνικά έργα της πόλης, που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων. Από πλευράς ΕΥΑΘ, στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος Άγις Παπαδόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος Άνθιμος Αμανατίδης και ο αντιπρόεδρος Γρηγόρης Πενέλης, ενώ τον δήμαρχο συνόδευε η Μαρία Ζουρνά, διευθύντρια Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Προσβλέπουμε σε μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΥΑΘ, ώστε να αναζητήσουμε και να προωθήσουμε από κοινού λύσεις σε μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων, που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης και στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών. Διεκδικούμε το αυτονόητο, να καταστεί η Θεσσαλονίκη βιώσιμη και ανθεκτική, μια σύγχρονη πόλη που απαντά με επιτυχία στις αυξημένες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής» σημείωσε ο κ. Αγγελούδης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε και την επιθυμία της ΕΥΑΘ για συνεργασία πάνω «σε όλες τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας της πόλης». 

Αποκατάσταση των κρουνών και στην Άνω Πόλη 

Για το μείζον θέμα των δημόσιων βρυσών και της πρόσβασης των Θεσσαλονικέων σε καθαρό πόσιμο νερό στους κοινόχρηστους χώρους, εν μέσω μάλιστα κλιματικής κρίσης, συμφωνήθηκε να επανέλθει η ΕΥΑΘ με τον σχεδιασμό της για αλλαγή των βρυσών στη Νέα Παραλία, ο οποίος δεν ευοδώθηκε με την προηγούμενη διοίκηση του δήμου. «Δεν νοείται να μην έχουν οι συμπολίτες μας λειτουργικές βρύσες και καθαρό πόσιμο νερό στη βόλτα τους στη Νέα Παραλία, υπό αυτές τις κλιματικές συνθήκες. Δεν είναι μόνο υποχρέωσή μας βάσει ευρωπαϊκών επιταγών, είναι και θέμα προστασίας του περιβάλλοντός μας από απορρίμματα και πλαστικά μιας χρήσης» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης. Συμφωνήθηκε επίσης να διευρυνθεί γεωγραφικά το πρότζεκτ των δημόσιων βρυσών, με την αποκατάσταση και των κρουνών στην Άνω Πόλη. «Η ΕΥΑΘ προτίθεται να αναλάβει την αποκατάσταση της λειτουργίας των υδραυλικών μηχανισμών, ενώ η συνολική αποκατάσταση θα γίνει σε συνεννόηση του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων», σημείωσε ο κ. Αμανατίδης.

Αναλυτική ήταν η συζήτηση και για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας εντός της πόλης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν συστηματικά πρόβλημα (Άγιοι Πάντες, Πλατεία Βαρδαρίου, Λιμάνι, Βασιλικό Θέατρο και Λευκός Πύργος), θέμα για το οποίο συμφωνήθηκε στενή συνεργασία των δύο πλευρών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την πόλη. Συνεργασία συμφωνήθηκε να υπάρξει και για άλλα τεχνικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως εκπόνηση μελετών αναπλάσεων όπου εμπλέκονται δίκτυα, αποχέτευση ομβρίων κ.λπ.