Στο  «κόκκινο» είναι τα ανώτατα κλιμάκια πολυεθνικών εταιρειών με θυγατρικές εταιρείες στην Ελλάδα καθώς έχουν αναστατωθεί με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που  βάζουν εμπόδια στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Όπως μας μεταφέρουν ανώτατα στελέχη που εργάζονται στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου κολακευτικά  τα σχόλια για τη χώρα μας τα report που λαμβάνουν από την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας των πολυεθνικών που ζητούν να πληροφορηθούν για τα περιοριστικά μέτρα της  κυβέρνησης με την αιτιολογία τον  περιορισμό  της ακρίβειας.

Στελέχη πολυεθνικών με έδρα στην Αθήνα αφήνουν να εννοηθεί ότι η εγχώρια αγορά  δεν είναι η «χρυσοτόκος όρνιθα» αφήνοντας να εννοηθεί ότι τους ταλαιπωρεί περισσότερο από κάθε άλλη αγορά, σημειώνοντας ότι δε ότι δεν πρόκειται για  νέο Ελντοράντο για τις επιχειρήσεις και καταλήγουν επισημαίνοντας ότι το  εγχώριο λιανεμπόριο διώχνει πολυεθνικές εταιρείες.

Τα πρόσφατα μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης για το πλαφόν στο βρεφικό γάλα και στις προσφορές στα επίπεδα του 30% πιθανόν να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα  στην αγορά. Άλλωστε ο στόχος των  μέτρων είναι να κλείσουν την ψαλίδα των τιμών ανάμεσα στις εγχώριες και σε αυτές που έχουν μεγάλες ευρωπαϊκές, ο οποίος δεν θα επιτευχθεί.

Παράδειγμα η τιμή βρεφικού γάλακτος των 800 γραμμαρίων  στην εγχώρια αγορά  κυμαίνεται από τα 24 έως τα 28 ευρώ και το 1 κιλό από τα 27 έως τα 33  ευρώ.

Το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους εκτιμάται  ότι θα μειώσει τις τελικές τιμές από 4 έως 6 ευρώ τα 800 γραμμάρια.

Από τα μέσα Μαρτίου που θα βγουν  τα νέα αποθέματα σε βρεφικό γάλα με τις νέες  χαμηλότερες τιμές μετά την παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης  θα υστερούν σημαντικά σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές των προϊόντων στις μεγάλες ευρωπαϊκές  αγορές. Στην Ισπανία τα 800 γραμμάρια έχουν μέση τιμή  τα 23,3 ευρώ, στη  Γερμανία τα 19,36 ευρώ στην Πορτογαλία με 17,54 ευρώ. Το ΦΠΑ στο βρεφικό  γάλα  είναι  στο 13%  στην εγχώρια αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταφορικά κόστη  είναι  υψηλότερα  στην Ελλάδα  λόγω της  υψηλής  φορολογίας στα καύσιμα τα οποία επιβαρύνονται με ΦΠΑ προς 24% πριν  το λίτρο  πετρελαίου φτάσει στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Ανάμεσα στα κόστη είναι και η ενέργεια  παρότι  μειώνονται  σταδιακά  παραμένουν σε υψηλά  επίπεδα  με την τιμή  του TTF να έχει  υποχωρήσει  κάτω από τα 30 ευρω ανα MWh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος