Μηχανικός σε υπολογιστή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Μηχανικός σε υπολογιστή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Πηγή Εικόνας: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ corporate video

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με 79,2 εκατ. ευρώ ενίσχυσε το ταμείο της η ΓΕΚ Τέρνα. Διέθεσε χθες σε θεσμικούς επενδυτές 6 εκατ. μετοχές της, ποσοστό 5,6% του μετοχικού της κεφαλαίου με τιμή διάθεσης 13,2 ευρώ ανά μετοχή, 5,9% χαμηλότερη από αυτή του χθεσινού κλεισίματος στο Χρηματιστήριο (14 ευρώ).

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα διατεθούν 5 εκατ. μετοχές, ωστόσο, η ζήτηση οδήγησε στη διάθεση 6 εκατ. μετοχών.

Στην ιδιωτική τοποθέτηση (placement) συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 10 μεγάλοι επενδυτές από Ευρώπη και ΗΠΑ, αυξάνοντας το ποσοστό των ξένων θεσμικών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας κατά 30%, διαμορφώνοντάς το σε επίπεδο άνω του 25%.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες συμμετείχαν και υπάρχοντες ξένοι θεσμικοί μέτοχοι, που είχαν δηλαδή αποκτήσει μετοχές της σε χαμηλότερη τιμή κτήσης και που αγοράζοντας τώρα σε υψηλότερα επίπεδα επιβεβαιώνουν την πίστη στις προοπτικές του Ομίλου για μεγαλύτερη αξία, δίνοντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση.

Οι συναλλαγές με τη μορφή πακέτων θα εκτελεστούν σήμερα.

Προκειμένου να διευκολυνθεί και επισπευσθεί η διαδικασία η ΓΕΚ Τέρνα και η Πειραιώς Α.Ε.Π.Ε.Υ., ενεργώντας ως ενδιάμεσος, έχουν συνάψει με τη μέτοχο Perge LTD, συμφερόντων του Γιώργου Περιστέρη (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου) συμφωνία δανεισμού ισάριθμων μετοχών.

Σε δεύτερη φάση, ο ενδιάμεσος θα αποκτήσει ίσο αριθμό νέων μετοχών, στην τιμή που αυτές θα διατεθούν μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης μέσω συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας και στη συνέχεια θα επιστρέψει τις μετοχές αυτές στην Perge.

Επομένως, θα λάβει χώρα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση ισάριθμων με τις μετοχές νέων μετοχών στην Τιμή Διάθεσης, με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, την έγκριση της οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί άμεσα.

Στην ίδια Γενική Συνέλευση το Διοικητικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί και την ακύρωση ισάριθμου με τις Μετοχές αριθμού ιδίων μετοχών, ενώ οι λοιπές ίδιες μετοχές θα αξιοποιηθούν σε προγράμματα παροχής κινήτρων προς το προσωπικό.

Όπως επεσήμανε η διοίκηση του κατασκευαστικού – ενεργειακού ομίλου ο σχεδιασμός που επελέγη για τη διάθεση των μετοχών διασφαλίζει τα συμφέροντα των υφιστάμενων μετόχων, οι οποίοι δεν θα υποστούν αραίωση (dilution). Και αυτό γιατί η διάθεση των μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές θα συνδυαστεί με ισόποση έκδοση νέων μετοχών και ακύρωση ισάριθμων ιδίων μετοχών, έτσι ώστε να μην μεταβληθεί τελικά ο συνολικός αριθμός των μετοχών της εταιρίας.

Η απόφαση για τη διάθεση μετοχών, όπως επίσης υπογράμμισε η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα, ελήφθη προκειμένου να ανταποκριθεί στο αυξημένο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον ως αποτέλεσμα των ευοίωνων προοπτικών του Ομίλου, ενώ στόχος της είναι να επιτευχθεί: Σημαντική βελτίωση της ελεύθερης διασποράς των μετοχών, περαιτέρω διεύρυνση και ενίσχυση της μετοχικής βάσης με τη συμμετοχή περισσότερων διεθνών θεσμικών επενδυτών, καθώς και εξασφάλιση επιπρόσθετων κεφαλαίων, για τις ανάγκες του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου.

Σημειώνεται ότι οι ίδιες μετοχές που κατέχει η ΓΕΚ Τέρνα έχουν αγοραστεί σε χαμηλότερα επίπεδα τιμής από τα τρέχοντα.

Σε άλλη ανακοίνωσή της η ΓΕΚ Τέρνα ανέφερε πως το Διοικητικό Συμβούλιο χθες αποφάσισε την οριστική παύση αγορών ιδίων μετοχών στο πλαίσιο του προγράμματος που είχε εγκριθεί με την από 20.10.2022 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Με το εν λόγω πρόγραμμα αποκτήθηκαν συνολικά 2.799.168 ίδιες μετοχές έναντι συνολικού τιμήματος 33.438.054 ευρώ (μέση τιμή απόκτησης 11,9457 ευρώ/μετοχή). Το σύνολο των ιδίων μετοχών που κατέχει σήμερα η ΓΕΚ Τέρνα άμεσα και έμμεσα ανέρχεται σε 10.295.406 μετοχές με μέσο κόστος απόκτησης 7,2929 ευρώ ανά μετοχή.

Η ΓΕΚ Τέρνα επίσης δεσμεύεται ότι δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε άλλη πώληση, προσφορά ή διάθεση μετοχών για διάστημα 90 ημερών από την εν λόγω ιδιωτική τοποθέτηση.