Οι Βούλγαροι εναρμονίζονται με την απαισιοδοξία της Δύσης για την ευημερία και με το αυξανόμενο άγχος για την ειρήνη και το μέλλον, σύμφωνα με την παγκόσμια ετήσια έρευνα της Gallup International Association. Στο κλείσιμο του 2023, το 38% των βούλγαρων ερωτηθέντων στην έρευνα αναμένει ότι το 2024 θα είναι χειρότερο, το 18% είναι αισιόδοξο για τους επόμενους 12 μήνες και το 31% αναμένει ότι η χρονιά θα είναι τόσο καλή όσο η περσινή. Τόσο οι αισιόδοξοι όσο και οι απαισιόδοξοι στη χώρα μειώθηκαν κατά την διάρκεια του έτους , ενώ το ποσοστό όσων δεν περιμένουν σημαντικές αλλαγές έχει αυξηθεί.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 40.428 ερωτηθέντων από 41 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Δείχνει ότι ένας στους 10 Βούλγαρους αναμένει οικονομική ευημερία το 2024. Περίπου το 49% αναμένει δυσκολίες και το 29% δεν προβλέπει αλλαγές στην οικονομική του κατάσταση. Η συνήθης απαισιοδοξία για την οικονομία παραμένει, αλλά το ποσοστό των απαισιόδοξων, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλό, έχει μειωθεί κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα χρόνο. Οι αισιόδοξοι διατήρησαν το περσινό ποσοστό τους.

Είναι προφανές ότι η γεωγραφική εγγύτητα των πολεμικών συγκρούσεων αφήνει στην Βουλγαρία μικρά περιθώρια αισιοδοξίας για την παγκόσμια ειρήνη. Το 9% των Βουλγάρων αναμένει ότι το 2024 θα είναι μια πιο ειρηνική χρονιά σε σχέση με το 2023 και το 46% πιστεύει ότι θα είναι πιο ταραγμένη. Το ένα τρίτο των βούλγαρων ερωτηθέντων προβλέπει ότι η χρονιά θα είναι η ίδια σε σχέση με τον πόλεμο και την ειρήνη.

Περίπου το 40% των Βουλγάρων βλέπει μέτριο κίνδυνο για χρήση πυρηνικών όπλων το 2024, ένα 26% ανησυχεί ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός και το 12% δεν βλέπει τέτοιο κίνδυνο. Από την άποψη αυτή, η διάθεση του κοινού δεν έχει αλλάξει πολύ τον τελευταίο χρόνο, αν και έχει κάπως χαλαρώσει, σύμφωνα με το Gallup.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, δύο στους πέντε ανθρώπους περιμένουν μια καλύτερη νέα χρονιά και ένας στους τέσσερις προβλέπει μια χειρότερη χρονιά. Περίπου το 30% θεωρεί ότι το 2024 θα είναι το ίδιο με το 2023.