Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Με στόχο και προσδοκία την καταγραφή σταθερών μακροχρόνων ροών/εσόδων και σημαντικής λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ, ο όμιλος Intrakat προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχοντας ως συνεταίρο έναν πανίσχυρο όμιλο, την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, βραχίονα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ. Οι δύο πλευρές σύναψαν δεσμευτική Συμφωνία – Πλαίσιο Συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW.

Όπως έγινε χτες γνωστό, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, προβλέπεται ότι ο Όμιλος Intrakat θα μεταβιβάσει στην εταιρεία 6 έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW. Πρόκειται για το εν λειτουργία αιολικό πάρκο «Φραγκάκι» ισχύος 15 MW, το εν αναμονή λειτουργίας αιολικό πάρκο «Καστρί» ισχύος 5 MW και τα έργα «Ζυγουρολίβαδο», «Τιμένιο», «Κακοδιάβατο» και «Κάρκαρος», αθροιστικής ισχύος 144 MW, που βρίσκονται σήμερα σε φάση υλοποίησης. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εισέλθει ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών (holding companies) του Ομίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW, ενώ η συμφωνία μπορεί να διευρυνθεί υπό προϋποθέσεις. Η συναλλαγή για το ποσοστό συμμετοχής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) που ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Η αξία της από κοινού επένδυσης στην δυνητική πλήρη ανάπτυξή της, εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 δις. ευρώ. Η ολοκλήρωση των οριστικών συμφωνιών αγοραπωλησίας και των οριστικών συμφωνητικών μετόχων προβλέπεται το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024. Πάντως, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το τίμημα της συναλλαγής (π.χ. τα 6 έργα), οπότε, ίσως υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα σε επόμενο χρονικό στάδιο.

Όπως πολλές φορές έχει αναφέρει η διοίκηση της Intrakat, υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου, στόχος της εισηγμένης είναι η προώθηση σημαντικών επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ καθώς και άλλων «πράσινων» τεχνολογιών (π.χ. αποθήκευση, ενδεχομένως υπεράκτια πάρκα κ.α.), ώστε σε συνδυασμό με τις ροές από ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις, να δομηθεί ένα «καλάθι» όσο το δυνατόν σταθερών και επαναλαμβανόμενων εσόδων και EBITDA για πολλά έτη. Σημειώνεται ότι κατά καιρούς η διοίκηση του ομίλου έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επειδή απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια για να προχωρήσει το επενδυτικό πλάνο στις ΑΠΕ, θα αναζητηθούν στρατηγικές συνεργασίες με άλλους ομίλους ή πώληση πάρκων με στόχο να αναζητηθούν κεφάλαια για την ανάπτυξη νέων. Κάτι που ήδη πραγματοποιείται μέσω του deal με τη θυγατρική της ΔΕΗ.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί το δεύτερο μεγάλο deal που πραγματοποίησε η Intrakat μέσα στο 2023, μετά και την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ με σκοπό την ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα. Μένει να φανεί αν στον όμιλο Intrakat έχουν σχέδια και για νέες κινήσεις που θα «ταράξουν τα νερά» στον κλάδο των υποδομών.