Σε ένα διεθνές περιβάλλον με προκλήσεις σε διάφορους τομείς για το 2024 η Ελλάδα θα αποτελέσει μια όαση, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης. Η εκτίμηση αυτή για τις θετικές προοπτικές της χώρα μας, τόνισε ο κ.Ψάλτης σε συνάντηση, που είχε με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, δεν είναι μόνον της τράπεζας, αλλά προκύπτει και από τις συνομιλίες που έχει με τη διεθνή κοινότητα, είτε είναι πελάτες είτε επενδυτές. Ακριβώς αυτές τις προοπτικές θα εκμεταλλευτεί και η Alpha Bank στη διάρκεια του 2024, πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας έδωσε έμφαση στη στρατηγική συμφωνία με τη UniCredit, που μεταξύ άλλων είχε ως αποτέλεσμα η Alpha Bank να γίνει ξανά μια ιδιωτική τράπεζα, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορική πορεία της. Αναπτύσσοντας επιγραμματικά τους βασικούς άξονες της στρατηγικής μετά και την συμφωνία με την UniCredit, o Κ.Ψάλτης είπε ότι για την Alpha Bank ο γεωγραφικός χώρος που επικεντρώνεται είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Την ίδια όμως στιγμή η τράπεζα, με επίκεντρο και τις δυνατότητες που προκύπτουν από την συμφωνία με την UniCredit, έχει ως στρατηγική να δώσει «ένα παράθυρο στο κόσμο» για την πελατεία της, συνδεόμενη με τα υπόλοιπα περιβάλλοντα που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις-πελάτες της, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ενώ παράλληλα έχει στόχο να δώσει βήμα σε επιχειρήσεις από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής που θέλουν να επενδύσουν στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδος και της Κύπρου. Σχετικές λεπτομέρειες της στρατηγικής αυτής θα γίνουν γνωστές το 2024 καθώς θα ξετυλίγεται η συμφωνία με την UniCredit. O κ. Ψάλτης αναφέρθηκε και στο άλλο μεγάλο στόχο της Alpha Bank που είναι η διανομή μερίσματος. Όπως είπε έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τον SSM και απομένει τελική τυπική έγκριση που προβλέπεται μέχρι τον Απρίλιο του 2024.

Ο CEO της τράπεζας, αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά ακόμη ζητημάτων εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί το 2019, βήμα -βήμα, όπως είπε, επιτεύχθηκαν με επιτυχία, με την συμβολή του ΔΣ, της διοικητικής ομάδας και του ανθρώπινου της Alpha Bank. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξυγίανση του ισολογισμού που μεταξύ άλλων οδήγησε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το υψηλό 43% σε κάτω από 7%, στην ανάκτηση της ηγετικής θέσης στην επιχειρηματική τραπεζική, όπου η τράπεζα άφησε ισχυρό αποτύπωμα το 2023, καθώς και στις επενδύσεις στην τεχνολογία προς όφελος της πελατειακής βάσης, τονίζοντας ότι η τράπεζα έχει πλέον γυρίσει σελίδα . Επισήμανε ότι η Alpha Bank θα ξεχωρίσει και από πλευράς εξυπηρέτησης και προσβασιμότητας ανάμεσα σε όλες τις τράπεζες, καθώς οι επενδύσεις που πραγματοποίησε θα αποδώσουν αποτελέσματα.

 

Β.Ράπανος: H Alpha Bank σε τροχιά ισχυροποίησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΔΣ της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η χώρα μας σε πείσμα μιας σειράς διεθνώς εξελίξεων που ακολούθησαν μετά την δεκαετή κρίση της ελληνικής οικονομίας, η χώρα μας επιδεικνύει μια δυναμική με θετικές προοπτικές, ενώ το τραπεζικό σύστημα ξαναβρίσκει το βηματισμό του. Αναφερόμενος στην Alpha Bank o κ. Ράπανος, εστίασε την προσοχή του στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ισολογισμού της καθώς και στην προσαρμογή της σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης με βάση τις απαιτήσεις της νέας εποχής. Σε αναφορά στη στρατηγική συμφωνία με τη UniCredit επανέλαβε ότι έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνον για την Alpha Bank, αλλά γενικότερα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Η συμφωνία φέρνει την Alpha Bank σε τροχιά ισχυροποίησης σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank, αναφέρθηκε επιγραμματικά στις δράσεις εταιρικής κοινωνικές ευθύνης αλλά και στις πρωτοβουλίες της τράπεζας σε τομείς όπως η Υγεία, το Περιβάλλον και ο Πολιτισμός καθώς και στη στήριξη που έδωσε στους πληγέντες από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές το 2023. Από το πρόγραμμα «Μαζί με στόχο την Υγεία» της Alpha Bank για την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και τη μείωση των ανισοτήτων, που συμπλήρωσε εννέα χρόνια έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 950.000 πολίτες, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Ράπανος. Αναφέρθηκε επίσης σε δράσεις στο τομέα του Πολιτισμού, όπου η τράπεζα διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες νομισματικές συλλογές διεθνώς, καθώς και σε πρωτοβουλίες για στον τομέα της εκπαίδευσης.