Πηγή Εικόνας: ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Τη δέσμευσης της για την προώθηση της ανακύκλωσης του αλουμινίου επιβεβαίωσε η Elval, ο τομέας έλασης αλουμινίου της Elval Halcor, στο πλαίσιο της COP28. Η COP28 είναι η 28η «Διάσκεψη των Μερών» των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, η οποία διοργανώνεται με σκοπό την επίτευξη συναίνεσης και τη διευκόλυνση της προόδου στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη δράση για το κλίμα και πραγματοποιήθηκε από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023, στο Ντουμπάι.

Συμμετέχοντας σε ειδικό πάνελ, ο Παναγιώτης Τσερόλας, Sustainability Senior Manager της Elval, τόνισε τη δέσμευση της εταιρείας στην υποστήριξη της διαμόρφωσης του πλαισίου και των αποτελεσματικών πολιτικών που απαιτούνται ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και η κυκλικότητα των συσκευασιών αλουμινίου. Επιπρόσθετα, σημείωσε: «Η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων κουτιών αλουμινίου σε όλο τον κόσμο είναι ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση των κοινών μας στόχων για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Με θεμέλιο τις μοναδικές ιδιότητες και την ανακυκλωσιμότητατου αλουμινίου, πιστεύουμε στις δυνατότητες που έχει ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών με όλους τους συμμετόχους: τους φορείς χάραξης πολιτικής, τη βιομηχανία και τους καταναλωτές, προς τον κοινό μας στόχο για μια κυκλική οικονομία και μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Ο στόχος που έθεσαν οι ηγέτες της βιομηχανίας στην COP28 είναι να επιτευχθεί 100% ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου για ποτά και αναψυκτικά μέχρι το 2050 και 80% μέχρι το 2030. Επί του παρόντος, πάνω από το 70% των κουτιών αλουμινίου στην Ευρώπη ανακυκλώνεται σε νέα προϊόντα, αλλά το ποσοστό αυτό δεν επαρκεί για την επίτευξη του στόχου του 1,5οC. Ο αριθμός των κουτιών αλουμινίου αναμένεται να αυξηθεί από 420 δισεκατομμύρια το 2020 σε 630 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030 και τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ανακύκλωση όλων των κουτιών παγκοσμίως το 2030 θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 60 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Απευθυνόμενος στο πάνελ, ο κ. Τσερόλας υπογράμμισε επίσης: «Η επενδυτική στρατηγική της Elval έχει οδηγήσει σε τριπλάσια και πλέον αύξηση του ποσοστού ανακυκλωμένου μετάλλου στα προϊόντα της εταιρείας, με ιδιαίτερη έμφαση στα προϊόντα κουτιών και συσκευασίας. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης ως έναν έμμεσο δείκτη για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που μπορούμε να αποσοβήσουμε με κάθε τόνο μεταχειρισμένων κουτιών αλουμινίου που δεν καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής αλλά επιστρέφει στην αλυσίδα αξίας. Υπάρχουν ανεκμετάλλευτες δυνατότητες, όχι μόνο για τη βιομηχανία παραγωγής κουτιών αλουμινίου, αλλά και για το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που οραματιζόμαστε».