Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πορτοκαλί» για το μέλλον της βιομηχανίας άναψε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής  Μιχάλης Στασινόπουλος σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ για τη συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ.  Οι  δυσάρεστες διαπιστώσεις του κ Στασινόπουλου για τη πορεία του κλάδου  «ταρακούνησε» το ακροατήριο που δεν μπόρεσε να καταλάβει την ολιγωρία των αρμοδίων και  τον παραγκωνισμό της βιομηχανικής παραγωγής.

Το βασικό στοιχείο που αποκαλύπτει ότι η βιομηχανία δεν προοδεύει στο σύνολο της οικονομίας και αποκαλύπτεται η παρουσία της στο ΑΕΠ που παραμένει «κολλημένη» στο 9,1% του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2010.

Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα κατατάσσεται στην 24 η θέση, έχοντας πίσω τις μικρές χώρες της Ε.Ε., όπως είναι η Κύπρος, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής Μιχάλης Στασινόπουλος, παρά το γεγονός ότι γίνονται βήματα, η Ελλάδα γίνεται λιγότερο «βιομηχανική».

Αυτό συμβαίνει επειδή οι άλλοι τρέχουν περισσότερο, ειδικά τώρα που ο κόσμος έχει στραφεί στην «επαναβιομηχανοποίηση» μετά την πανδημία.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να χάνει το τρένο, τη στιγμή που η Ευρώπη και ο κόσμος επαβιομηχανοποιείται», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είμαστε οι ουραγοί στην Ε.Ε. και σημείωσε ότι, με βάση το δυναμικό της χώρας, οι εξαγωγές αγαθών θα έπρεπε να είναι ετησίως στα 100 δις ευρώ ενώ σήμερα περιορίζονται σε 35 δις ευρώ.

Παρόλα αυτά, όπως παρατήρησε το στέλεχος της Ελληνικής Παραγωγής, η συνεισφορά της εγχώρια μεταποιητικής δραστηριότητας είναι μεγαλύτερη, τόσο από την ναυτιλία, όσο και τον τουρισμό.

Ο κ. Στασινόπουλος, θεωρεί ότι  είναι λάθος να συγκρίνεται η βιομηχανία με την ναυτιλία ή και τον τουρισμό. Τα δύο τελευταία περιλαμβάνουν ένα κλάδο δραστηριότητας, ενώ η βιομηχανική και μεταποιητική παραγωγή περιλαμβάνει δεκάδες διαφορετικούς κλάδους.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής, θεωρεί επιτακτική ανάγκη την επανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας και την δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου που θα οδηγήσει την βιομηχανική παραγωγή σε υψηλότερα επίπεδα.

Ακόμη σημείωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή εκπροσωπείται κυρίως από μικρές επιχειρήσεις λόγω του  φορολογικού, του ενεργειακού κόστους, και εξαιτίας των αδειοδότησεων.

Από την πλευρά του γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, σημείωσε ότι είναι απαραίτητος κεντρικός σχεδιασμός από την πλευρά του κράτους αναφορικά με το που πρέπει να κατευθυνθεί η βιομηχανική παραγωγή, ειδικά σήμερα που οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Παράλληλα έθεσε τρία ζητήματα που πρέπει ν’ απασχολήσουν την πολιτεία αλλά και την εγχώρια βιομηχανία καθώς η βιομηχανοποίηση και η μεταποίηση, συνεχώς κινείται ολοένα και περισσότερο σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο:

– Την εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας, τώρα που ένα μέρος της δυτικής οικονομίας ζητεί να απεμπλακεί από τη σχέση που είχε με την Κίνα. Θα υπάρξουν νέοι βιομηχανικοί κλάδοι στην δυτική οικονομία που θα αναδυθούν, αλλά και

άλλοι που θα ενισχυθούν ιδιαίτερα. Ετσι οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλες ευκαιρίες.

– Η πράσινη μετάβαση, δεν μπορεί να γίνει μόνο από εμάς, δηλαδή την Ευρώπη. Αν στέλνουμε την βιομηχανία σε άλλα μέρη του πλανήτη που δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, τότε δεν πετυχαίνουμε κάτι και στην εξίσωση αυτή, όπως είπε ο κ. Βέττας, σύντομα θα μπει και η Αφρική.

– Η τεχνολογία διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην βιομηχανία. Στην πράξη, όπως είπε ο κ. Βέττας, τρέχει στη πλάτη της νέας τεχνολογίας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η καινοτομία είναι απαραίτητα στοιχεία, καθώς αυτός που βρίσκεται στο όριο της καινοτομίας θα βγάζει χρήματα, ενώ οι άλλοι θα καλύπτουν το κόστος τους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, απαντώντας στον πρόεδρο της Ελληνικής Παραγωγής, σημείωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει υπουργείο Βιομηχανίας και είναι το υπουργείο Ανάπτυξης. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα την βιομηχανία και αυτό είναι κάτι που φαίνεται. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της φαρμακοβιομηχανίας, όπου σήμερα το 10% των γενοσήμων φαρμάκων που πωλούνται στην Ευρώπη παράγονται στην Ελλάδα.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος