Γιώργος Παπακωνσταντίνου

 

Επενδύσεις ύψους 1,85 δις ευρώ, σε βάθος δεκαετίας, προωθεί ήδη η ΕΥΔΑΠ, μεγάλο μέρος των οποίων, σχεδόν το ήμισυ, σχετίζεται με τα βιολογικά έργα (αποχέτευση, ΚΕΛ κ.α.) στην Ανατολική Αττική, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 900 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τις επενδύσεις, αυτές αναμένονται να φτάσουν στα επίπεδα των 47 εκατ. ευρώ φέτος και στα 85 εκατ. ευρώ το 2024, με στόχο τη διετία 2025-2026 να κυμανθούν στα επίπεδα των 150-200 εκατ. ευρώ ανά έτος, βάσει όσων ανέφερε χτες η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Όπως αναφέρεται και σε σχετική παρουσίαση, το 60% αυτών των επενδύσεων θα χρηματοδοτηθεί μέσω διαφόρων επιχορηγήσεων, παρέχοντας μια αξιόπιστη υποστήριξη για το επενδυτικό μας σχέδιο.

Επέκταση και deal με ΔΕΔΔΗΕ για υδρόμετρα

Παράλληλα, η εταιρεία είναι σε φάση επέκτασης δραστηριοτήτων σε όμορες περιοχές, όπως η Βοιωτία, η Φωκίδα και η Κορινθία, με τον κ. Σαχίνη να τάσσεται υπέρ της συνένωσης δυνάμεων στο πλαίσιο της προωθούμενης ρύθμισης για συνεργασία των ΔΕΥΑ. Πάντως, μένει να φανεί αν η επέκταση δράσεων είναι μόνο γεωγραφική ή αναμένονται και άλλες κινήσεις, όπως εξαγορές, νέες υπηρεσίες κ.α.

Επίσης, προχωρούν κινήσεις και στο μέτωπο του ψηφιακού μετασχηματισμού όπου, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν επενδύσεις όπως οι «έξυπνες μετρητές». Όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρης Σαχίνης, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προχωρούν από τον νέο χρόνο δύο νέα πιλοτικά projects στο Φάληρο (σε ζώνη δικτύου ύδρευσης 3.000 υδρομετρητών) και στον Δήμο Πεντέλης (περί τους 100 μετρητές). Συνολικά, η ΕΥΔΑΠ στοχεύει στην εγκατάσταση 2,5 εκατ. υδρόμετρων σε βάθος 10ετίας.

Τα τιμολόγια

Σε σχέση με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και τις τιμές, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι αναμένει εξελίξεις μάλλον προς το τέλος του πρώτου 6μήνου 2024, ώστε να καθοριστεί και η νέα τιμολογιακή πολιτική, μέσω ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης, με την εισηγμένη να έχει το δεύτερο φτηνότερο τιμολόγιο στον κόσμο, σύμφωνα με το Global Water Intelligence. Το πλαίσιο θα παρέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στα έσοδα και ανάκτηση ποσών (τα 157 εκατ. που έχει διαθέσει για το αδιύλιστο νερό για το χρονικό διάστημα 2013-2020). Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ ανανέωσε την αποκλειστικότητα για την παροχή υπηρεσιών και εξασφάλισε σταθερές τιμές για το ακατέργαστο νερό. Όπως ενημέρωσε ο κ. Σαχίνης, επί της ουσίας αναμένεται η ΚΥΑ για την κοστολόγηση – τιμολόγηση, για να ξεκαθαρίσει πώς θα λειτουργήσει το τιμολόγιο. Εν συνεχεία, βάσει του πού θα στηριχθεί η ΡΑΕΕΥ και τι θα αποδεχθεί από κόστη και επενδύσεις, θα διαμορφωθεί και το νέο τιμολόγιο.

Το επενδυτικό πλάνο και η Ανατολική Αττική

Σήμερα είναι σε εξέλιξη από την ΕΥΔΑΠ ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 978 εκατ. ευρώ, στην Ανατολική Αττική, με χρηματοδότηση κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 52% των έργων βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τα υπόλοιπα ωριμάζουν μελετητικά και αδειοδοτικά.

Στο επενδυτικό πλάνο εντάσσονται επίσης έργα μετασχηματισμού, όπως έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας, περίπου 350 εκατ., αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών ύψους 400 εκατ. και άλλα έργα αποχέτευσης περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, προχωρά το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα κόστους 50 εκατ. ευρώ, όπου ήδη υπάρχει ανάδοχος, η εταιρεία ΕΡΓΟΤΕΜ, με έκπτωση 17,7%, με τη σύμβαση να αναμένεται να κατακυρωθεί το Πάσχα.