Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Έπειτα από 13 χρόνια στην θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ ο Μιχάλης Τσαμάζ αποχωρεί με τη λήξη της θητείας του και τη θέση του αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου 2024 ο  Κώστας Νεμπής.

Γεγονός είναι ότι ο ΟΤΕ σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα τον Οργανισμό του 2010 όταν το τιμόνι του ανέλαβε ο κ. Τσαμάζ. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας της χώρας και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε δίκτυα και τεχνολογικές υποδομές.

Συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ. Δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ είναι παρών με τις υπηρεσίες του στα περισσότερα ελληνικά σπίτια.

Αν και ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ είχε ξεκινήσει ήδη επί Παναγή Βουρλούμη, στη θητεία του οποίου συντελέστηκε σημαντική πρόοδος σε όλα τα επίπεδα, ο ΟΤΕ, ως πρώην κρατικό μονοπώλιο, κουβαλούσε ακόμη βαριές δομές και διαδικασίες, πολύ υψηλό κόστος και έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Ενδεικτικά, το 2010 ο Όμιλος ΟΤΕ είχε μείωση εσόδων 8%, μόνο εκείνη τη χρονιά έχασε 500.000 πελάτες, ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν σε 4,3 δισ. ευρώ και το ετήσιο κόστος προσωπικού στην Ελλάδα ήταν 1 δισ. ευρώ.

Το 2023 ο δανεισμός του ΟΤΕ είναι 0,446 δισ. μειωμένος σε σχέση με το 2010 89,6%, από το 2010 έως το 2023 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 6,6 δισ., διατέθηκαν για εθελουσία έξοδο προσωπικού 1 δις. ευρώ και το κόστος προσωπικού σήμερα είναι 0,31 δισ. μειωμένο σε σχέση με το 2010, 68%.

Οι ευρυζωνικοί πελάτες από 1,11 εκατ. το 2010, το 2023 έφτασαν 2,3 εκατ. (αύξηση 107%), οι συνδρομητές τηλεόρασης από 50.000 το 2010, το 2023 είναι 665.000 και οι υποδομές FTTH (οπτική ίνα στα σπίτια και τις επιχειρήσεις) θα είναι διαθέσιμες σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το τέλος 2023.

Ο κ. Τσαμάζ θέτοντας την εμπειρία του πελάτη ως πρώτη προτεραιότητα, ηγήθηκε του επιτυχημένου μετασχηματισμού του ΟΤΕ σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας υψηλής απόδοσης, με ισχυρές χρηματοοικονομικές επιδόσεις.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής σε δίκτυα νέας γενιάς και τεχνολογικές υποδομές στην Ελλάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, ενώ κατέκτησε ηγετική θέση σε όλους τους βασικούς τομείς τηλεπικοινωνιών: σταθερή, κινητή, συνδρομητική τηλεόραση και ICT.

Επιπλέον, ίδρυσε start-ups σε νέες αγορές όπως fintech, παραγγελία φαγητού και αγορά ασφαλίσεων. Το όραμα που έχει θέσει για την εταιρεία για το 2030, είναι να εξελιχθεί σε κορυφαίο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη, στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση της αξίας για τους μετόχους.

Ο κ. Νεμπής που τον διαδέχεται είναι διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος Δ.Σ. της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Κροατία, από τον Απρίλιο του 2019. Από τη θέση αυτή κατάφερε την ανάκαμψη της εταιρείας, εστιάζοντας στην ικανοποίηση πελατών κι εργαζομένων.

Πέτυχε ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, επιταχύνοντας την ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ υπερασπίστηκε την ηγετική της θέση στην αγορά με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε Gigabit υποδομές και ψηφιακές λύσεις.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία άνω των 20 ετών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Πριν την Hrvatski Telekom, κατείχε τη θέση του Chief Commercial Officer Consumer Segment στον Όμιλο ΟΤΕ και τη θέση του Marketing Director στην COSMOTE Α.Ε.

Ο κ. Τσαμάζ αποφάσισε την αποχώρησή του με τη λήξη του συμβολαίου του τον Ιούνιο του 2024 και η επιλογή του Κώστα Νεμπή συζητήθηκε κατά την συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΤΕ (14.12.23) σύμφωνα με τη σχετική πρόταση της Επιτροπής Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων. Η τοποθέτησή του θα εγκριθεί από την Ετήσια Γενική Συνέλευση Μετόχων τον ερχόμενο Ιούνιο.