Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η  αιφνιδιαστική  κίνηση  της  ΔΕΗ  να κάνει  πιο φθηνή  την τιμή της KWh  αναστατώνει τον ανταγωνισμό και τον υποχρεώνει να ρίξει  τις τιμές.  Το σταθερό τιμολόγιο δηλαδή το μπλε  έγινε  πιο φθηνό  κατά 11 λεπτά  με απόφαση της διοίκησης  του Γιώργου Στάσση. Πρόκειται για μία  κίνηση  που εκδηλώθηκε δε διάστημα 4 ημερών έριξε την τιμή της KWh σε δύο χρωματιστά τιμολόγια τα οποία θα προσφέρονται στα εκατομμύρια των καταναλωτών από τις αρχές του 2024.

Η τιμή ανά KWh για το My Home OnLine υποχώρησε στα 0,175 ευρώ από 0,285 που ήταν η αρχική τιμή. Η αλλαγή αποφασίστηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ η οποία ευνοεί  τα εκατομμύρια των καταναλωτών που από την 1η Ιανουαρίου θα είναι στην πρίζα για την αναζήτηση  παρόχου ενέργειας.

Η ίδια πολιτική εφαρμόστηκε και στο προϊόν My Home Enter το οποίο έχει μπλε χρώμα με  βάση το νέο πλαίσιο των προϊόντων. Η τιμή της KWh του προϊόντος έπεσε στα 0,179 ευρώ ανά KWh από 0,295 ευρώ που ήταν η αρχική του τιμή.

Φθηνά τιμολόγια επιβάλλει η ΔΕΗ 

Στην ουσία η αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ μεταμορφώνει το τοπίο της λιανικής αγοράς και καθιστά πιο φθηνά τα τιμολόγια παρά τις αστοχίες του ΥΠΕΝ να παρέμβει με το ειδικό τιμολόγιο που έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά.

Η αγορά αναμένεται να ακολουθήσει την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ διότι είναι ο μόνος τρόπος  να επιβιώσουν σε ένα σκληρό και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Οι καταναλωτές θα έχουν σαφή εικόνα  για την εύρεση παρόχου  την 1η Ιανουαρίου όταν οι πάροχοι δώσουν τις τελικές  τιμές  για το ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο.

Στο ενδεχόμενο η ΔΕΗ να αφήσει την ίδια τιμή  των 0,12 λεπτών  και την 1η Ιανουαρίου η αγορά δεν αποκλείεται να …ρίξει  λευκή πετσέτα

Η ΔΕΗ λόγω της πληθώρας των καταναλωτών που διαθέτει θα μπορεί να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τα φθηνά  τιμολόγια που προσφέρει ενώ είναι πιθανό να κερδίσει νέα πελατεία από τους ιδιώτες παρόχους. Τα μερίδια της ΔΕΗ πιθανόν να ενισχυθούν αντί να μειωθούν  όπως ανέμεναν αρκετοί με την είσοδο των ιδιωτών παρόχων στην ενέργεια.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος