Τέσσερις ημέρες χωρίζουν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ από την σκληρή πραγματικότητα των νέων τιμολογίων της αγοράς ενέργειας. Ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης έχει …παίξει τα ρέστα του στο «πράσινο τιμολόγιο» το οποίο θα το προσφέρουν και οι 15 πάροχοι και θα είναι συγκρίσιμο μεταξύ των παρόχων.

Τα επιτελεία των εταιρειών με διαρροές αναδεικνύουν τις ατέλειες του τιμολογίου και  του εμπνευστή Θόδωρου Σκυλακάκη και πιθανολογούν ότι θα  κινηθούν πιο ψηλά σε σχέση με αυτά του Δεκεμβρίου διότι με τις παραμέτρους που έβαλε το ΥΠΕΝ για τη διαμόρφωση του , οι πάροχοι λένε ότι το ρίσκο είναι υψηλό και δεν μπορούν να το διαχειριστούν καθώς  η αρχική τιμή που θα ανακοινώσουν την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου θα παραμείνει σταθερή για έξι μήνες.

Πάντως ο υπουργός ΥΠΕΝ στέλνει μηνύματα για φθηνά τιμολόγια διότι το «πράσινο» τιμολόγιο θα τους προσδιορίσει ως φθηνούς ή ακριβούς πάροχους.

Οι ελπίδες της ηγεσίας του ΥΠΕΝ εναποθέτονται στη ΔΕΗ, στον πιο  ισχυρό και κρατικό πάροχο αλλά ακόμη και για τη ΔΕΗ η άσκηση δεν είναι εύκολη όπως και για τους  υπόλοιπους 14 παρόχους.

Βέβαια όταν η διοίκηση ενός παρόχου θέσει ως στόχο να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του, προβάλλει ως μια καλή ευκαιρία να  το «απογειώσει» με χαμηλές τιμές στα τιμολόγια της χαμηλής τάσης.

Ένα φθηνό πράσινο τιμολόγιο προϋποθέτει ότι η αγορά  φυσικού αερίου θα παραμείνει  σε «ηρεμία» και στα επίπεδα των 46 ευρώ ανά MWh  που θα διατρέχουν το επόμενο εξάμηνο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η Χονδρεμπορική τιμή ανά MWh ανεβοκατεβαίνει σαν ασανσέρ  

Για την εγχώρια αγορά ούτε αυτό είναι αρκετό καθώς οι ημερήσιες  διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής ανά MWh  κινούνται έντονα ανοδικά αλλά και καθοδικά. Σήμερα  η τιμή ανά MWh αυξήθηκε κατά 41%. Ανήλθε στα 128 ευρώ ενώ μία συνεδρίαση νωρίτερα είχε σημειώσει πτώση 16%.

Η μέση  χονδρεμπορική τιμή στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 135,56 ευρώ ανά MWh η οποία αυξάνεται έως και 100 ευρώ  στη λιανική σε σχέση με  τρέχουσες τιμές που έδωσαν  οι πάροχοι το μήνα  Δεκέμβριο.

Έτσι το φθηνό και πράσινο τιμολόγιο ναρκοθετείται από μέσα με τους  παραγωγούς να τσιμπάνε τις τιμές προς τα πάνω σε κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάζεται.

Το ΥΠΕΝ χτίζει τις προσδοκίες του στη ΔΕΗ η οποία για να δείξει «δύναμη» πρέπει  να δώσει τιμή χαμηλότερη από αυτή του Δεκεμβρίου που ήταν στα 170 ευρώ ανά MWh ή 0,17 ανά KWh  ή στην καλύτερη περίπτωση να δώσει την ίδια τιμή .

Στελέχη  της αγοράς ενέργειας  εκτιμούν  ότι η μέση τιμή του πράσινου τιμολογίου θα είναι στα 200 ευρώ ανά MWh  με τις περισσότερες  πιθανότητες ακόμη και να τα ξεπεράσει.

Νίκος Θεοδωρόπουλος