Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Η κερδοσκοπία βγήκε «σεργιάνι» στα ψητοπωλεία που προσφέρουν γύρο χοιρινό. Το παραδοσιακό έδεσμα  των Ελλήνων και των μικρομεσαίων νοικοκυριών θα γίνει πιο ακριβό έως απλησίαστο αφού η αγορά διαμορφώνει περιβάλλον ανόδου της τιμής στα 4 ευρώ. Οι ανώνυμοι μικρομεσαίοι επιχιερηματίες φαίνεται ότι στρώνουν ήδη το κλίμα στην πελατεία τους ότι η τιμή του θα ανέλθει στα 4 ευρώ από τα 3,7 ευρώ ή από τα 3,20 να πάει  στα 3,5  ευρώ.

Ωστόσο οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι η τιμή του χοιρινού έχει πέσει έως και 50 λεπτά από την τελευταία κρίση με τους χοίρους στη Κίνα  που ήταν πριν από δύο χρόνια.

Έτσι για το 1 κιλό χοιρινό κρέας, που αποτελεί  τη πρώτη ύλη για το παραδοσιακό έδεσμα, η τιμή του μειώνεται.

Άνθρωποι που ξέρουν  πολύ καλά τη αγορά του χοιρινού λένε ότι δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε αύξηση της τιμής του τελικού προϊόντος από την πρώτη ύλη, αφού όπως σημειώνουν έγινε φθηνότερη. Η τιμή για τον παραγωγό έχει πέσει κάτω από τα 2 ευρώ από 2,5 ευρώ που ήταν πριν από δύο χρόνια.

 

Η τιμή της πρώτης ύλης πέφτει αλλά  η λιανική ανεβαίνει

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα ψητοπωλεία διαβλέπουν έξοδα από άλλες πηγές προέλευσης και θέλουν να τα «φορτώνουν» στην πρώτη ύλη που είναι άγνωστη  για τους καταναλωτές  ή θέλουν να αξιοποιήσουν το κύμα της ακρίβειας  για δικό τους όφελος.

Το χαλί της κερδοσκοπίας στρώνεται  και με δημοσιεύματα τα οποία κουβαλούν νερό στο μύλο της ανόδου, ενώ οι συνθήκες συνηγορούν για  ακριβώς το αντίθετο.

Δυστυχώς, ο ανταγωνισμός μεταξύ των ψητοπωλείων της γειτονιάς φαίνεται να είναι ανύπαρκτος. Οι μικροεπιχειρηματίες ακολουθούν την τάση που διαμορφώνεται στη αγορά  και εκμεταλλεύονται την ανοχή των καταναλωτών, οι οποίοι δεν μπορούν να το αποχωριστούν  διότι πρόκειται για ένα μικρό και δυνατό γεύμα  ικανό να καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας ανά πάσα στιγμή. Όμως το εύκολο και γρήγορο φαγητό έγινε ακριβό σε βαθμό που μπορεί πλέον να στείλει  τους  καταναλωτές σε άλλη κατηγορία φαγητού, καθώς με την τιμή στα 3,5 ή 4 ευρώ, το κόστος δύο τεμαχίων αντιστοιχεί σε τιμή ολόκληρης μερίδας σε δεκάδες άλλες εναλλακτικές.

Αν κάνει  «ντου» η ΔΙΜΕΑ θα  πέσουν πρόστιμα

Το σίγουρο είναι ότι, στο ενδεχόμενο η ΔΙΜΕΑ λάβει εντολή από την πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου Ανάπτυξης για ελέγχους  για παραβίαση του περιθωρίου μεικτού κέρδους, θα πέσουν «καμπάνες» άνω των 5000 ευρώ διότι δεν θα είναι σε θέση ο υπεύθυνος του καταστήματος σε κάποιον έλεγχο να δικαιολογήσει τη μεταβολή του.

Ωστόσο υπάρχει και κατηγορία  των πιο «ψύχραιμων», που  τα «ρίχνει» στον Κωστή Χατζηδάκη με το νέο νομοσχέδιο για τους αυτοαπασχολούμενους και την αύξηση της φορολογίας για να «υπερασπιστούν» τις επερχόμενες αυξήσεις.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος