Για «δυσμενή ανατροπή» στους προϋπολογισμούς των δήμων για το 2024, κάνει λόγο το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), για τη ρύθμιση που αφορά την αναδρομική καταβολή από τους δήμους του τέλους ταφής απορριμμάτων.

 

Με την ψηφισθείσα χθες τροπολογία καλούνται οι δήμοι της χώρας καλούνται να καταβάλλουν εντός του 2024 το ποσό των 240 εκ. ευρώ για την αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων των ετών 2022, 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024. Το ποσό θα καταβληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά θα γίνει αυτόματη παρακράτηση εντός του έτους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων. Στην ουσία εξανεμίζεται η αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ για το 2024 στους ΚΑΠ των δήμων, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 30 εκ. ευρώ θα κληθούν να το πληρώσουν οι δήμοι από τα ανταποδοτικά τους έσοδα.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ τονίστηκε ότι η ρύθμιση προσθέτει νέα βάρη στην ήδη ασφυκτική οικονομική κατάσταση των δήμων και ότι η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει στην εφαρμογή της ήδη ειλημμένη απόφασή της για δικαστική προσβολή του μέτρου.

 

«Στην πραγματικότητα το κεντρικό κράτος προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες και την αποτυχία του να λύσει το διαχρονικό και διακυβερνητικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εξωθεί τους δήμους, οι οποίοι θα βρεθούν με προϋπολογισμούς στο κόκκινο, να εντάξουν το κόστος του τέλους ταφής στους δημότες, χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα τους επιστραφούν ανταποδοτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για άδικο μέτρο και για Αυτοδιοίκηση και για τους δημότες μας.

Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση των οποίων αποτελεί ευθύνη του κεντρικού κράτους, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.

 

Αναφέρθηκε ακόμα ότι η ΚΕΔΕ θα καταθέτει δύο τροποποιητικές προτάσεις επί του φορολογικού νομοσχεδίου, σε ό,τι αφορά στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (άρθρα 25, 26 και 27) και, την αντικατάσταση του Φόρου Διαμονής με το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση (άρθρο 28).

 

Για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (Airbnb) προτείνεται το 50% των φορολογικών εσόδων να μεταφέρεται στους οικείους Δήμους.

 

Επίσης, το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση η ΚΕΔΕ προτείνει να περάσει εξ ολοκλήρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης παραβρέθηκε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε το ΔΣ για ζητήματα που αφορούν στην πρόληψη και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τα προγράμματα που δρομολογεί το υπουργείο, ζητώντας τις προτάσεις και τη συνέργεια της ΚΕΔΕ για την προετοιμασία τους πριν τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και τη συμβολή στην υλοποίησή τους. Το ΔΣ της ΚΕΔΕ δεσμεύτηκε να διατυπώσει άμεσα τις προτάσεις και παρατηρήσεις του.