Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Χωρίς να αποτελεί έκπληξη ο ΟΤΕ δρομολογεί την πλήρη αποχώρησή του από την τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ρουμανίας.

Βάσει πληροφοριών που δημοσιοποιήθηκαν στο Τύπο της γειτονικής χώρας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της θυγατρικής του στη Ρουμανία, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, Telekom Romania Mobile.

Συνομιλητής του ΟΤΕ φέρεται η Clever Media Network, ιδιοκτήτρια του ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Ρουμανία, Prima TV.

Από την πλευρά του Ομίλου ΟΤΕ, μέχρι τουλάχιστον αργά χθες το βράδυ, δεν υπήρξε επιβεβαίωση, ούτε όμως και διάψευση.

Η πρόθεση της διοίκησης του Ομίλου να αποχωρήσει εντελώς από τη ρουμανική αγορά, εφόσον εξασφαλίσει συμφέρουσα συμφωνία πώλησης της Telekom Romania Mobile, είναι γνωστή.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο ΟΤΕ πούλησε το 54,01% που κατείχε στην εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας Telekom Romania Communications (TKR) στην Orange Ρουμανίας, έναντι τιμήματος 295,6 εκατ. ευρώ.

Τότε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ είχε δηλώσει πως η πώληση της Telekom Romania (σταθερή τηλεφωνία) είναι μια στρατηγική απόφαση, που ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών του Ομίλου στην Ελλάδα, ενισχύοντας παράλληλα τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής του και την αξία για τους μετόχους.

Η Telekom Romania Mobile, βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων στοιχείων (9μηνο 2023) του ΟΤΕ συνεισφέρει στον Όμιλο το 8,2% των εσόδων του και μόλις το 1,3% των προσαρμοσμένων EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων).

Τα συνολικά έσοδα της Telekom Romania Mobile στο 9μηνο φέτος ήταν 209,4 εκατ. μειωμένα κατά 10,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και τα προσαρμοσμένα EBITDA 12,9 εκατ. ευρώ μειωμένα 66,1%.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει η διοίκηση του ΟΤΕ με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων 9μήνου οι δραστηριότητες στην Ρουμανία συνεχίζουν να επηρεάζονται από τη μείωση στα τέλη τερματισμού, σε συνδυασμό με τις προωθητικές ενέργειες συγκράτησης της πελατειακής βάσης, κυρίως μέσω επιδότησης συσκευών.