Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η διοίκηση της Alpha Bank θεωρεί ότι η τράπεζα αποτελεί πυλώνα στήριξης του τουρισμού, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο να ανέρχεται σε 2,5 δις ευρώ και το ύψος των εκταμιεύσεων το 2022 να ανέρχεται σε 800 εκατ ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Βασίλης Ψάλτης κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο «Greece Talks – Ο ρόλος του Τουρισμού στο Μέλλον της Ελλάδας» είπε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη η υιοθέτηση ενός νέου βιώσιμου μοντέλου τουρισμού που θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον, την κοινωνική και πολιτιστική αυθεντικότητα των τοπικών κοινοτήτων, με άξονα την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών».

Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η Alpha Bank έχει αναδειχθεί σε ηγέτη της χρηματοδότησης τόσο των τουριστικών επιχειρήσεων, με το συνολικό χαρτοφυλάκιό της να διαμορφώνεται στα €2,5 δισ. και τις εκταμιεύσεις να ξεπερνούν τα €800 εκατ. το 2022, όσο και των έργων υποδομής που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.

Στόχος μας η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος

Έχοντας αναγνωρίσει τις προοπτικές που ανοίγονται για τον τουριστικό κλάδο αλλά και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που δημιουργεί για την ελληνική οικονομία, η Alpha Bank έχει θέσει τη χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, εστιάζοντας στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, μέσα από τη στήριξη επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 86% των χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας προς ξενοδοχεία αφορά μονάδες 4 και 5 αστέρων. Παράλληλα, η Alpha Bank, χάρη στην εξωστρέφειά της, πέτυχε να αποτελέσει τον δίαυλο στην προσέλκυση επενδύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ από ξένους θεσμικούς επενδυτές, όπως είναι οι ΑGC, Goldman Sachs Asset Management, Blackstone, GIC, Hines, HIG. Επιπλέον, σημαντικός είναι ο ρόλος της Τράπεζας στην υλοποίηση έργων υποδομής, με τον κ. Ψάλτη να υπενθυμίζει ότι η Alpha Bank αποτέλεσε τον κύριο χρηματοδότηση της Fraport για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των υποδομών σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Τόνισε δε, ότι η Τράπεζα απευθύνεται σε όλα τα μεγέθη εταιρειών «προσφέροντας τόσο σε μικρομεσαίες όσο και μεγάλες εταιρείες πολύτιμες συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσα από το οικοσύστημα συνεργατών που έχει δημιουργήσει».

Σημαντική προϋπόθεση χρηματοδότησης τα κριτήρια ESG

Βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Τράπεζας στην επιλογή των επενδυτικών σχεδίων που θα χρηματοδοτήσει αποτελεί, εκτός από την οικονομική βιωσιμότητα του επιχειρηματικού σχεδίου, η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG που πληροί η επιχείρηση, επισήμανε ο CEO του Ομίλου Alpha Bank. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Τράπεζα επεκτείνει τον έλεγχο των επιχειρήσεων σε ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη βέλτιστη χρήση των περιβαλλοντικών πόρων και την ποιότητα των εργασιακών συνθηκών της επιχείρησης. «Η ύπαρξη κατάλληλων καταλυμάτων για το προσωπικό μίας ξενοδοχειακής μονάδας μπορεί να επιδράσει θετικά στην αξιολόγησή της από την Τράπεζα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η Τράπεζα εφαρμόζοντας ήδη πολιτικές αποτύπωσης του περιβαλλοντικού και κοινωνικού κινδύνου, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον πρώτο, καθώς, όπως έδειξαν οι αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών, καθίστανται αναγκαίες οι επενδύσεις προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Πρόσθεσε ωστόσο, πως «δεδομένου ότι υπάρχει πάντα ένα σκέλος που δεν καλύπτεται από τις ίδιες επιχειρήσεις ή την κρατική αρωγή, ανταποκρινόμαστε διαχρονικά σε αυτή την ανάγκη, στηρίζοντας τους Πελάτες μας και τις τοπικές κοινωνίες, όπως πρόσφατα κάναμε στη Ρόδο, όπου συνεισφέραμε ενεργά στην αποκατάσταση των υποδομών και επιχειρήσεων».

Στα 200 δις ευρώ οι εισπράξεις από τον Τουρισμό σε 15 χρόνια

Ο τουρισμός έδειξε τα διαπιστευτήριά του αποτελώντας τη σωσίβια λέμβο της οικονομίας στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης Στην καθοριστική σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο κ. Ψάλτης, σημειώνοντας πως «τα τελευταία 15 χρόνια οι συνολικές άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις άγγιξαν τα 200 δισ., με κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου να αυξάνει το ΑΕΠ κατά 2,65» ευρώ,  ενώ, πρόσθεσε, ιδιαίτερα θετική είναι η συνεισφορά του κλάδου και στην απασχόληση.

Παράλληλα, ο κ. Ψάλτης εστίασε στην ανθεκτικότητα που επέδειξε ο τουρισμός κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος «έδειξε τα διαπιστευτήριά του αποτελώντας τη σωσίβια λέμβο της οικονομίας».

Νίκος Θεοδωρόπουλος