Πηγή Εικόνας: απε - μπε

«Αναμένουμε εξαιρετικά ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από την Κίνα, όπου αξιολογήθηκε το πρότυπο ηλεκτρικό λεωφορείο, από τα συνολικά 250 που θα κυκλοφορούν από τον ερχόμενο Απρίλιο στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων της χώρας.

Ο κ. Ξιφαράς, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm», εμφανίστηκε απολύτως ικανοποιημένος από την επιθεώρηση, λέγοντας πως «τα τεστ πήγαν περίφημα». Διευκρίνισε, δε, πως σε συνεργασία με την Επιτροπή Παραλαβής Λεωφορείων και Παρελκόμενων του διαγωνισμού αξιολογήθηκε το πρότυπο λεωφορείο ώστε να διασφαλιστεί ότι «η μαζική παραγωγή των 250 ηλεκτρικών οχημάτων θα είναι στο ακέραιο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις του υπουργείου και των οργανισμών που θα λειτουργήσουν τα λεωφορεία».

Στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι -μεταξύ άλλων- η μεγάλη αυτονομία και τα ανοιγοκλειόμενα παράθυρα, όπως επίσης φορτιστές και φορητές συσκευές έκτακτης φόρτισης. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Ξιφαράς, σύστημα προειδοποίησης εγκατάλειψης λωρίδας, θύρες usb δίπλα στα καθίσματα για να φορτίζουν οι επιβάτες τα κινητά τους τηλέφωνα, wi-fi κ.ά.

Σε επόμενο διαγωνισμό, όπως ανέφερε ο κ. Ξιφαράς, θα δρομολογηθεί η αγορά και λεωφορείων που θα κινούνται με υδρογόνο, με στόχο να συμπεριλαμβάνεται και η Θεσσαλονίκη στη συνολική διαδικασία.

«Υπάρχει συνολικό πλάνο για το κυκλοφοριακό που θα προκύψει από το Flyover»

«Υπάρχει συνολικός σχεδιασμός και πλάνο για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κυκλοφοριακό ζήτημα που θα προκύψει από την κατασκευή του Flyover» απάντησε ο κ. Ξιφαράς, με αφορμή τα πρώτα εργοτάξια που θα στηθούν τις επόμενες ημέρες στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης για την έναρξη εργασιών του εναέριου αυτοκινητόδρομου.

Υπογράμμισε πως το πρώτο και πιο σημαντικό μέτρο που ενεργοποιήθηκε σε συνεργασία με την Τροχαία Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι η αστυνόμευση στις λεωφορειολωρίδες, οι οποίες «καταλαμβάνονται πολύ συχνά από παρκαρισμένα οχήματα. Είναι πολύ σημαντικό να το αντιμετωπίσουμε, ώστε να μην παρκάρει ο καθένας όπου βρίσκει, όπου θέλει, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους συμπολίτες του».

Ο κ. Ξιφαράς είπε πως απαιτούνται «δυναμικές παρεμβάσεις όσο θα είναι σε εξέλιξη το έργο» και πως αυτό τον ρόλο παίζει η ομάδα που δημιουργήθηκε από φορείς, οργανισμούς και υπουργεία και συνεδριάζει μία φορά τον μήνα ώστε «να βλέπουμε πού βρίσκεται το σχέδιο που υλοποιούμε, να αξιολογούμε όσα κάναμε, να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε τις όποιες απαραίτητες αλλαγές».