Πηγή Εικόνας: ΤΕΕ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με βάση τα μεγέθη του Ιανού (όσο αφορά τη σφοδρότητα) θα γίνεται στο εξής ο σχεδιασμός των έργων, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο «Green Deal Greece 2023», που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το economix.gr.

Ο ίδιος μίλησε για θεσμικές παρεμβάσεις στον κλάδο των κατασκευών το επόμενο διάστημα και την ίδια στιγμή η κατασκευαστική αγορά ζητά ένα «new deal» που θα επιτρέψει την επίλυση των προβλημάτων και θα καταστήσει εφικτή την έγκαιρη εκτέλεση των έργων.

 «Θα ανοίξουν και θα κλείσουν πολύ γρήγορα πάρα πολλά ζητήματα» σημείωσε ο κ. Ταχιάος, αφού προηγουμένως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μεσόγειος, Διονύσης Γεωργόπουλος, έθεσε το θέμα του ρόλου του ανεκτέλεστου στην διεκδίκηση τεχνικών έργων, αναφέροντας πως εμποδίζει πολλές εταιρείες να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς. Για το θέμα αυτό υπάρχει ήδη απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) βάσει της οποίας η προσμέτρηση του ανεκτέλεστου για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς είναι αντίθετη με το κοινοτικό δίκαιο. Η Μεσόγειος έχει κάνει και σχετική προσφυγή στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας).

Σχετικά με το νέο σύστημα αναθεώρησης των τιμών των υλικών κατασκευής ο υφυπουργός Υποδομών σημείωσε πως το επόμενο διάστημα το υπουργείο θα προωθήσει τη στελέχωση του φορέα που θα επιληφθεί του θέματος.

Μιλώντας για τα έργα υποδομών και την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας με αφορμή και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο κ. Ταχιάος είπε ότι ο σχεδιασμός των έργων στο εξής θα λαμβάνει υπόψη του το επίπεδο σφοδρότητας του Ιανού. «Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε με κάτι παραπάνω και αυτό έχει και πάρα πολλές παραμέτρους» ανέφερε σχετικά.

Πρόσθεσε πως τα έργα για να μην καθυστερούν χρειάζεται να έχουν χρηματοδότηση τους σωστούς προϋπολογισμούς, ορθό υπολογισμό του χρόνου αποπεράτωσης, ενώ δήλωσε ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της συμμετοχής ιδιωτικών εταιρειών στην επίβλεψη των έργων.

Την ανάγκη για ένα «new deal» στις κατασκευές στην Ελλάδα, που θα επιτρέψει στο κράτος και τον τεχνικό κλάδο να επιλύσουν συσσωρευμένα προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή εκτέλεση των μεγάλων έργων και θα καταστήσει εφικτή την έγκαιρη αποπεράτωσή τους με βιώσιμο τρόπο, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Intrakat, Αναστάσιος Αρανίτης. «Να κάτσουμε να συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε μεταξύ μας» κατέληξε.

Ο Βασίλης Καραγκιουλές, διευθυντής κατασκευών του τομέα υποδομών της ΜΕΤΚΑ (Όμιλος Μυτιληναίου) επεσήμανε ότι η προσαρμογή των έργων υποδομής στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης είναι απολύτως αναγκαία και γι΄αυτό απαιτείται συντονισμός και συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, ιδιωτικού τομέα και της επιστημονικής κοινότητας.

Στην ίδια συζήτηση ο Κωνσταντίνος Καλλέργης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ροϊκός Σύμβουλοι Μηχανικοί τόνισε την ανάγκη όλη η αγορά να επιταχύνει προκειμένου να εκτελεστούν τα έργα. Όπως είπε «ο χρόνος είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Καλώς ή κακώς δεν έχουμε χρόνο. Στην παρούσα φάση πρέπει να τρέξουμε, είναι μία αναγκαιότητα. Έχουμε συγκεκριμένους χρηματοδοτικούς πόρους με συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η χώρα ίσως πρέπει να αιτηθεί χρονική επιμήκυνση του Ταμείου Ανάκαμψης».