Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πιο εύκολο είναι να συμφιλιωθεί η Χαμάς με το Ισραήλ παρά οι Έλληνες με τους φόρους. Άλλωστε η κριτική που έχει δεχθεί στο παρελθόν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης ήταν σκληρή από τη σημερινή κυβέρνηση αφού «κυνήγησε» τους ειλικρινείς κάτι που καθιστά πιο δύσκολο το σημερινό κυβερνητικό  εγχείρημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη δεύτερη θητεία της με υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανοίγει τα… τεφτέρια της με τους «ανειλικρινείς» ελευθέρους επαγγελματίες.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη για τους ελεύθερους  επαγγελματίες εκ προοιμίου ορίζει ως αναληθείς τις φορολογικές τους δηλώσεις  χωρίς ωστόσο να προσκομίζει εκείνα τα στοιχεία εκείνα που επιβεβαιώνουν την αλλαγή πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην απολογιστική έκθεση του 2022 απουσιάζουν αναφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες στην απόκρυψη  εισοδημάτων. Ωστόσο αναφέρεται ότι τα έσοδα από φόρους εισοδήματος το 2022 καταγράφουν αύξηση κατά 2,32 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα έσοδα του προηγούμενου έτους, κυρίως χάρη στην ανοδική πορεία των εσόδων από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και δευτερευόντως λόγω των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης βάζει το …χέρι στην τσέπη των «φτωχών» αφού ορίζει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δε θα μπορούν να δηλώνουν κάτω από 10.920 ευρώ το χρόνο. Τα τελευταία χρόνια το 71 % των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό, ενώ το 4 % πληρώνει το 50 % των φόρων από τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία  του υπουργείου το σύστημα της «ελάχιστης αμοιβής» που θεσπίζεται, αντανακλά στην ελάχιστη αξία της προσωπικής εργασίας του αυτοαπασχολούμενου στην επιχείρησή του. Το εισόδημα δηλαδή που τεκμαίρεται ότι έχει προσωπικά ο ίδιος, αποκομίζοντας κάτι περισσότερο από τον εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Αυτό μόνο το εισόδημα φορολογείται. Σε κάθε περίπτωση το τεκμήριο είναι μαχητό. Και επίσης προβλέπονται σειρά συγκεκριμένων εξαιρέσεων, μειώσεων και απαλλαγών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν φόρο αλλά δεν φθάνει!

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το Δημόσιο εισπράττει σήμερα 1,709 δις. ευρώ από τη φορολογία τους. Με την μεταρρύθμιση της ελάχιστης αμοιβής προβλέπεται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 874 εκατ. ευρώ ενώ αν συνυπολογιστεί η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος τα έσοδα αυξάνονται κατά 606 εκατ. ευρώ.

Οι αλλαγές δεν αφορούν τους νέους ελεύθερους  επαγγελματίες.   

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα τα τρία πρώτα χρόνια απαλλάσσονται πλήρως από την ελάχιστη αμοιβή. Για τον τέταρτο χρόνο θα ισχύει μείωση της ελάχιστης αμοιβής κατά 67 % και για τον 5ο χρόνο κατά 33%. Η  μέριμνα για τους νέους είναι στην ατζέντα του υπουργείου, ενώ απουσιάζουν οι μισθωτοί που διαθέτουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών το γνωστό «μπλοκάκι» αφού το «χαράτσι» το τέλος επιτηδεύματος είναι εκτός διαπραγμάτευσης το οποίο ανέρχεται στα 650 ευρώ. Δηλαδή πληρώνει το τέλος ακόμη αν τα εισοδήματά του είναι τρείς και τέσσερις φορές πιο χαμηλό από το όριο των 10.920

Οι ανάγκες αύξησης των φορολογικών εσόδων του κράτους είναι εμφανέστατη, οι οποίες μάλιστα δεν συνδέονται με τη μείωση δαπανών του κράτους ούτε σε αναλογία εσόδου όπως για κάθε 1 ευρώ επιπλέον θα μειώνεται η κρατική δαπάνη κατά 1 λεπτό.

Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης σε μήνυμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  δήλωσε ότι

«Δεσμευόμαστε στους ελεύθερους επαγγελματίες ότι με εισόδημα ως 10.000 ευρώ, ο φόρος τους θα είναι ΜΗΔΈΝ. Όχι επειδή σας κάνουμε χάρη. Αλλά επειδή με αυτά τα εισοδήματα, είναι κοινωνική ανάγκη ο φόρος που πληρώνεται να ειναι ΜΗΔΕΝ.»

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος