Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά στον «Προσωρινό μηχανισμό επιστροφής μέρους εσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας» από τους υπουργούς Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, κατόπιν πρότασης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Η απόφαση συνυπογράφεται από τους υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Οικονομικών, Αλεξάνδρα Σδούκου και Θάνο Πετραλιά αντίστοιχα.

Ο προσωρινός μηχανισμός επιστροφής μέρους εσόδων λιανικής αγοράς εφαρμόζεται από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή για το διάστημα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, και αφορά την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των υπερβαλλόντων εσόδων τους από τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με την απόφαση καθορίζονται η μεθοδολογία και οι παράμετροι εφαρμογής του μηχανισμού.

Για τον υπολογισμό του ποσού της εισφοράς, η ΡΑΑΕΥ διενεργεί τρία είδη εκκαθαρίσεων (περιοδική, ενδιάμεση και τελική εκκαθάριση). Το ακριβές ποσό της εισφοράς θα υπολογιστεί εντός σύντομου διαστήματος από τη ΡΑΑΕΥ, ανά προμηθευτή, και κατόπιν θα επιβληθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πρώτη περίοδος υπολογισμού του ποσού έκτακτης εισφοράς αφορά στο χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Στη συνέχεια, το ποσό της έκτακτης εισφοράς υπολογίζεται σε τριμηνιαία βάση, μέχρι τη λήξη της εφαρμογής του μηχανισμού, την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Τα έσοδα από την εισφορά αποδίδονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές, η οποία, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, θα συνεχιστεί και το 2024 μέσω ενός πλέγματος στοχευμένων μέτρων.