Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακριβότερος γίνεται ο Νοέμβριος για τα νοικοκυριά με τους 15 προμηθευτές ενέργειας να δίνουν  πιο ψηλά τιμολόγια ρεύματος έως  50%. Η ΔΕΗ με το βασικό  τιμολόγιο να αυξάνεται 9% . Από  τα 0,155 που ήταν η τιμή  της Kwh ανήλθε στα 0,170 ευρώ ανά Kwh. Οι  υπόλοιπο παροχοι και ανταγωνιστές της περισσότερα  τιμολόγια  κινούνται υψηλότερα της ΔΕΗ και τα πιο πολλά ξεπερνούν τα 0,20 λεπτά του ευρώ. Στην αγορά  εντοπίσαμε τιμολόγιο στα 0,12 ευρώ το  οποίο σημείωσε άνοδο  κατά 50% σε σχέση με την τιμή που είχε τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα ήταν στα 0,080  ευρώ ανά KWh.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι εταιρείες επιλέγουν ένα τιμολόγιο χαμηλό για να το επικοινωνήσουν στους καταναλωτές αλλά τον  επόμενο μήνα βγάζει   … φτερά. Στο πρόσφατο παρελθόν παροχος έβαλε στην αγορά τιμολόγιο  με αντίστοιχη  τιμή και σε διάστημα  4 μηνών έχει «αγγίζει» τα 0,20 λεπτά ανά KWh.

Η προστασία των καταναλωτών από τα τερτίπια των προμηθευτών ενέργειας είναι ψιλά γράμματα για τη ΡΑΑΕΥ η οποία έχει ως  καθήκον να προστατεύει τα νοικοκυριά από τα τερτίπια τους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Ενέργειας συμπλέει με τη νέα πολιτική ηγεσία  του ΥΠΕΝ αφού ετοιμάζουν νέο καθεστώς στα τιμολόγια τα οποία θα έχουν χρωματική σήμανση για τη διευκόλυνση των καταναλωτών αλλά επι της  ουσίας θα συνεχίσουν να δίνουν υπερ κέρδη σε προμηθευτές και παραγωγούς ενέργειας.

Η τάση για ράλι ανόδου των τιμολογίων ρεύματος φάνηκε χθες στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η χονδρεμπορική τιμή της MWh ενισχύθηκε κατά 80% και ανήλθε στα 138,42 ευρώ από 76,62 ευρώ που ήταν μία μέρα νωρίτερα. Σημαντική άνοδο καταγράφηκε και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε αλλά η εγχώρια αγορά ενέργειας διατήρησε την πρωτιά με την υψηλότερη τιμή.

Στην άνοδο της τιμής συνέβαλε η  μείωση της συμμετοχής των ΑΠΕ που έπεσε στο 23,27% για σήμερα Δευτέρα από 41,24% που ήταν την Κυριακή 22 Οκτωβρίου.

Για τις  μονάδες φυσικού αερίου η παραγωγή ενέργειας ανέβηκε στο 41,52% με 58.209 MWh όταν οι ΑΠΕ θα δώσουν μόλις 32.269 MWh. Οι εισαγωγές ρεύματος μειώθηκαν στο 11% από 22% που ήταν πριν από 24 ώρες.

Το 40%  της παραγωγής ενέργειας μπορεί να εκτινάξει την τιμή κατά 80%  όταν οι υπόλοιποι παραγωγοί με ποσοστό 60% δεν μπορούν να συγκρατήσουν την άνοδο  της τιμής.

Η ενίσχυση  των τιμολογίων ρεύματος  των νοικοκυριών πιθανότατα να φέρει μεγαλύτερη κρατική επιδότηση από το ΥΠΕΝ  για να μειωθεί το κόστος των καταναλωτών. Τα νοικοκυριά ανάλογα με τον πάροχο για καταναλώσεις έως 350 KWh αναμένεται να περάσουν τα 60 ευρώ για την αξία  του ρεύματος. Στελέχη της αγοράς  αποδίδουν  τα αυξημένα τιμολόγια στους δύο πολέμους στη γειτονιά  της Ευρώπης. Η τιμή  του συμβολαίου TTF κινείται πάνω από τα 50  ευρώ  ανά MWh ενώ στα μέσα Οκτωβρίου ήταν στα 30 ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος