Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Η οικογενειακή επιχείρηση «Paliria»  με τα παγκοσμίως γνωστά ντολμαδάκια της  έχει στο  τιμόνι της  διοίκηση τον Κώστα Σουλιώτη τον γιό του ιδρυτή της εταιρείας Αντώνη Σουλιώτη, ο οποίος με το επιτελείο του και τους 200 εργαζόμενους σερβίρει ελληνικές γεύσεις σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία «Paliria» έδρα τα Πολιτικά Ευβοίας επεκτάθηκε σε τρεις ακόμη χώρες όπως στη Βουλγαρία , την Ιορδανία και την Κίνα με βιομηχανικές μονάδες παραγωγής αποκτώντας ένα ισχυρό μέτρο σύγκρισης κρατικής διοίκησης.

Στέλεχος της εταιρείας με εμπειρία σε όλες τις χώρες λέει ότι  «η Ελλάδα δεν μπορεί να τα κάνει τα χειρότερα», όταν οι υπηρεσίες όλων των άλλων χωρών ρωτούν την επιχείρηση αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα για να δώσουν άμεση λύση.  Στην Ελλάδα οι αντίστοιχες βελτιωμένες κρατικές υπηρεσίες μία βιομηχανική άδεια θέλει έξι μήνες ενώ μία διόρθωση στο αρχικό σχέδιο θα απαιτήσει επιπλέον έξι μήνες δηλαδή ένας χρόνος θα φαγωθεί στις άδειες  όταν οι υπόλοιπες χώρες το αντιμετωπίζουν πιο εύκολα και απλά.

Η διοίκηση της Paliria με ένα tablet μπορεί να βλέπει την παραγωγική διαδικασία στην Ιορδανία , τη Βουλγαρία και τη Κίνα αλλά για να βγάλει μια άδεια αποθήκης για τη μονάδα στα Πολιτικά Ευβοίας ο αρμόδιος θα λειώσει πολλά παπούτσια παρά τις γραφειοκρατικές βελτιώσεις. Η καινοτομία των εγχώριων κρατικών υπηρεσιών ήταν η αποδοχή αποστολής εγγράφων με email. Όμως  μετά  την παραλαβή του αρχίζει η παραδοσιακή γραφειοκρατία.

 

Η Paliria εξάγει ντολμαδάκια από το 1974.

 

Ο  ιδρυτής Αντώνης Σουλιώτης πριν κατακτήσει την εγχώρια αγορά έκανε το πρώτο βήμα  εξαγωγών σε ντολμαδάκια στην Αμερική και μέχρι σήμερα διατηρεί τον εξαγωγικό της προσανατολισμό αφού τα προϊόντα της  βρίσκονται σε 60 χώρες με τις ελληνικές συνταγές  έτοιμου φαγητού. Οι βασικές χώρες δραστηριοποίησης είναι οι Ευρωπαϊκές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Καναδάς, η Μέση Ανατολή και η Αυστραλία. Τα  ελληνικά  φαγητά με τα ντολμαδάκια ως οδηγό να τυλίγονται με τον παραδοσιακό τρόπο δηλαδή με τα χέρια,  καταναλώνονται στο εξωτερικό κατά εκατομμύρια σαν …ζεστό ψωμί.

Το 80%  της παραγωγής έχει εξαγωγικό προσανατολισμό με τη Μέση Ανατολή  να είναι ο ισχυρός καταναλωτής των προϊόντων της Palirias . Η μονάδα παραγωγής στην Ιορδανία έγινε διότι η ευρύτερη περιοχή έχει τα ντολμαδάκια σε κάθε γεύμα τους και καταναλώνονται στην ευρύτερη περιοχή 3,5 δισεκατομμύρια τεμάχια  το χρόνο. Η  δημιουργία της μονάδας έφερε πιο κοντά  το προιόν στους καταναλωτές . Οι 45 ημέρες μεταφοράς έγιναν 12 ώρες.

Η Paliria συμμετέχει δυναμικά στο εγχώριο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και προσδοκά ο συνολικός τζίρος της εταιρείας να ανέλθει φέτος  στα 100 εκατ ευρώ χάρη στις ελληνικές συνταγές. Το 65% των προϊόντων της ταξιδεύουν με ιδιωτική ετικέτα και το υπόλοιπο 34% με την επωνυμία Paliria. Η Aldi και η LIDL είναι οι μεγαλύτεροι  πελάτες της

Η Paliria λέει ΝΑΙ  στη μείωση  της τιμής κατά 5%

Η διοίκηση της εταιρείας έχει αποφασίσει να συμμετέχει με 10 κωδικούς στη σήμανση του -5%. Από τις αρχές του έτους αναμένεται να κάνει προσφορές πιο ευνοϊκές για τους καταναλωτές. Η εταιρεία κλείνει το κύκλο των ανατιμήσεων , οι οποίες  πέρυσι ήταν της  τάξεως του18%

Από τους 250 κωδικούς προϊόντων που παράγει ο όμιλος οι 130 είναι προϊόντα ζύμης με τη   εξαγορά της εταιρείας Τσαμπάσης με έδρα το  Άργος. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων  της ζύμης αναμένεται να βάλει τη εταιρεία σε νέα τροχιά στην εγχώρια αγορά καθώς  οι καταναλωτές αγοράζουν τα προϊόντα της μέσα από καταστήματα της γειτονιάς  και κυλικεία όλης της χώρας. Ο τζίρος της ζύμης για το 2022 ανήλθε στα 17 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις θα διαμορφωθούν στα 7 εκατ. ευρώ. Η ετήσια ανάπτυξη της εταιρείας τρέχει με διψήφιο ποσοστό το χρόνο .

Η  πολλά υποσχόμενη οικογενειακή επιχείρηση από τα Πολιτικά Ευβοίας με τους 2000 εργαζόμενους  σε όλο τον κόσμο δεν έχει σχέδια ένταξης στο Χρηματιστήριο Αθηνών για τα επόμενα τρία χρόνια. Άλλωστε  ο πρόεδρος Κώστας Σουλιώτης  στο πρόσωπο του Βασίλη Κάτσου βρήκε τον καλύτερο συνέταιρο ο οποίος  κατέχει το 36% του μετοχικού κεφαλαίου της από το 2019.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

 

 

[ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ]