Υπεγράφη χθες,η σύμβαση για την κατασκευή και τριετή λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Χερσόνησο της Κρήτης, μεταξύ της αναδόχου κοινοπραξίας ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ – ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΕ και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ).

Η κατασκευή του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες, ενώ στη συνέχεια η ανάδοχος κοινοπραξία θα το λειτουργήσει για τρία (3) έτη με δυνατότητα επέκτασης του χρονικού ορίου λειτουργίας για επιπλέον 3 έτη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Χερσονήσου αναμένεται να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαχείριση απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή και να δώσει λύσεις στα έντονα προβλήματα, αντιμετωπίζοντας με τον καλύτερο τεχνολογικά τρόπο από την ΗΛΕΚΤΩΡ τη διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή αποβλήτων σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας.

Η ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, διαθέτοντας μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία στον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων και της κυκλικής οικονομίας, πρόκειται να εφαρμόσει την τεχνολογία της κομποστοποίησης των προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, από την οποία θα προκύπτει υψηλής ποιότητας compostκατάλληλο για γεωργική χρήση και την τεχνολογία της βιοξήρανσης, απ΄όπου θα παράγεται απορριμματογενές καύσιμο και ανακυκλώσιμα υλικά.

Επισημαίνεται ότι η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Χερσόνησο υπολογίζεται να επεξεργάζεται ανά έτος 45.500 τόνους Σύμμεικτα Αστικά Στερεά Απορρίμματα και Ανακυκλώσιμα Υλικά που δεν οδηγούνται στο Κ.Δ.Α.Υ. Ηρακλείου, εξυπηρετώντας τον δήμο Χερσονήσου, αλλά και τους δήμους Βιάννου, Μίνωα Πεδιάδας, Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου, 26.900 τόνους προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα,1.600 τόνους ιλύος καθώς και 11.000 τόνους ετησίως πρασινοκλαδέματα από τους ανωτέρω δήμους και τον δήμο Ηρακλείου.