“Ο κυριότερος λόγος που φέραμε δυο χρόνια νωρίτερα το «ξεπάγωμα» των τριετιών, δηλαδή του επιδόματος προϋπηρεσίας, είναι ακριβώς γιατί αναγνωρίζουμε απολύτως ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα. Για εμένα, από όλα τα μέτρα που πήραμε την εποχή των μνημονίων, το πιο επώδυνο μέτρο και ίσως και το πιο ανήθικο ήταν η περικοπή των συντάξεων” , ανάφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ‘Αδωνις Γεωργιάδης στην ενημερωτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Και συνέχισε λέγοντας: “διότι «χαλάσαμε» το ρυθμό της ζωής ανθρώπων που πια δεν μπορούσαν εύκολα να εργαστούν. ‘Αρα, εκεί ήταν πολύ δύσκολο. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, ήταν αναπόφευκτο αλλά ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Η Κυβέρνησή μας, έρχεται τώρα και δίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αύξηση στις συντάξεις μετά από πάρα πολλά χρόνια. ‘Αρα, προσπαθούμε σιγά-σιγά στο μέτρο που μπορούμε, να το θεραπεύσουμε και δίνουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επίδομα προσωπικής διαφοράς στους δικαιούχους για να μην αδικηθούν και αυτοί στο βαθμό που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου”.

Παράλληλα εξήγησε το λόγο που δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στις προ-μνημονιακές περικοπές συντάξεων αναφέροντας τα εξής: “οι κρατήσεις που έχουμε κάνει στους συνταξιούχους καλύπτουν ακριβώς τη μισή σύνταξη. Η άλλη μισή προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν ένας υπουργός Εργασίας ψηφίσει νόμο, ο κάθε συνταξιούχος να πάρει σύνταξη αναλόγως των κρατήσεων που πλήρωσε, αυτομάτως όλοι οι συνταξιούχοι θα χάνανε το 50%. Αυτό δεν το έχει καταλάβει ο πολύς κόσμος. Θα δώσουμε αύξηση στις συντάξεις, θα δώσουμε επίδομα προσωπικής διαφοράς και πιστεύω θα προχωρήσουμε το 2024 και σε αύξηση του βασικού μισθού”.

Για την πορεία εκκαθάρισης των επικουρικών συντάξεων ανάφερε ότι το υπουργείο έχει ήδη προωθήσει προς το υπουργικό Συμβούλιο μια νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσουν να εκδοθούν αυτόματα περισσότερες από τις μισές επικουρικές συντάξεις.

“Υπάρχει ένα νομικό ζήτημα στον υπολογισμό, το οποίο θα λύσουμε με νόμο. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσουμε στην έκδοση περίπου 30.000 επικουρικών συντάξεων αμέσως. ‘Αρα, από τις 60.000 θα πάμε στις 30.000. Περίπου οι μισές από τις εκκρεμούσες σήμερα επικουρικές συντάξεις θα έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους μέχρι τέλος του χρόνου, ανάφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Για το θέμα της ακρίβειας υπογράμμισε ότι όλοι έχουν καταλάβει πια ότι η ακρίβεια είναι ένα παγκόσμιο θέμα. “Είδατε τι έγινε με τη Γαλλία πριν από μια εβδομάδα, εκεί που ο Πρόεδρος Μακρόν κάλεσε όλα τα σούπερ μάρκετ διότι μείωσαν την περιεκτικότητα αφήνοντας ίδια τη συσκευασία. Εμείς τα λέγαμε αυτά στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια. Εγώ τότε άλλαξα το νόμο και πλέον είναι υποχρεωμένα τα σούπερ μάρκετ να αναγράφουν με ταμπελάκια την τιμή ανά κιλό ή ανά μονάδα βάρους για να μην μπορούν να κοροϊδεύουν τον καταναλωτή μειώνοντας την περιεκτικότητα μιας συσκευασίας. Αυτό το ζει τώρα η Γαλλία και ο Πρόεδρος Μακρόν έχει σημάνει εθνικό συναγερμό, γι΄ αυτό λέω ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα”, σημείωσε ο κ. Υπουργός και πρόσθεσε τα εξής:

“Το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο συνάδελφός μου κύριος Σκρέκας, λαμβάνει διάφορα μέτρα και πρόστιμα. Προχθές έβαλε πρόστιμο σε μια μεγάλη βιομηχανία για παράνομες αυξήσεις σε σχολικά είδη. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έπεσε πάρα πολύ, στο 2,4% και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό έπεσε κάτω από διψήφιο νούμερο. Δηλαδή, δεν είναι ότι δεν γίνεται προσπάθεια”.

Για τον κ. Κασσελάκη τέλος, σημείωσε ότι δεν έχει ακούσει ακόμα πολιτικές απόψεις. ” Όταν ακούσω πολιτικές απόψεις, πολύ ευχαρίστως να τις σχολιάσουμε”, ανάφερε μεταξύ άλλων ο κ. υπουργός.