Το Τέλος Κλιματικής Αλλαγής κυριάρχησε στη σκιά της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης  Τραπεζών κ Βασίλη Ράπανο, με τον υπουργό να συστήνει υπομονή λίγες ημέρες μέχρι τη ΔΕΘ και την ομιλία του πρωθυπουργού, μειώνοντας παράλληλα την ένταση με την οποία αναδείχθηκε το θέμα, συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί έντονα.

Το οικονομικό επιτελείο δεν έδινε καμία συνέχεια όπως και κάποια σχετική πληροφορία.

Νωρίτερα με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης  Τραπεζών (ΕΕΤ) κ. Β. Ράπανος, άνοιξε το κεφάλαιο στήριξης των πλημμυροπαθών του Θεσσαλικού κάμπου με 50 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ο υπουργός  Κωστής Χατζηδάκης καλωσόρισε την πρωτοβουλία των τραπεζών και διατύπωσε την ευχή  να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα  δημιουργώντας παράλληλα ειδικό  λογαριασμό για την κατάθεση χρημάτων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε, ότι οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, στο πλαίσιο των εκτεταμένων δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους, θα συμβάλουν με το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων ευρώ (50.000.000) στην εθνική προσπάθεια αποκατάστασης των σοβαρών ζημιών από τη φυσική καταστροφή  στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Το συγκεκριμένο ποσό θα διατεθεί για έργα αποκατάστασης ή ανάπτυξης υποδομών και η κατανομή του θα καθοριστεί  σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της περιοχής.

Όλες οι Τράπεζες, μέλη της ΕΕΤ, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρότατες επιπτώσεις των φυσικών φαινομένων στην τοπική οικονομία και κοινωνία, προχωρούν αμέσως στην εφαρμογή των παρακάτω ατομικών μέτρων προστασίας που αφορούν ειδικά τους δανειολήπτες στις πληγείσες περιοχές:

2.1 Αναστέλλουν την υποχρέωση καταβολής δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

2.2 Αναστέλλουν το σύνολο των διαδικασιών δικαστικής και εξώδικης είσπραξης απαιτήσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Τα μέτρα αυτά αφορούν τους πληγέντες οι οποίοι εμπίπτουν στην περίμετρο προστασίας των κρατικών μέτρων στήριξης, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και θα υλοποιηθούν.

3. Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας στον εξαγωγικό προσανατολισμό και την αναπτυξιακή δυναμική της εθνικής οικονομίας, οι Τράπεζες είναι σε ετοιμότητα να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, προκειμένου αυτές να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία και να εξακολουθήσουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και την απασχόληση.

Οι δικαιούχοι παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αίτημά τους με όλα τα μέσα επικοινωνίας (είναι δυνατή η φυσική ή ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος) απευθείας στην Τράπεζα συνεργασίας τους.

Το ύψος  των δανείων που έχουν  χορηγηθεί κυμαίνονται από το1,5 εώς  τα 2 δις  ευρώ  . Πάντως  σε ερώτηση για το βραχύ ορίζοντα προστασίας για τους πλημμυροπαθείς , ο κ Ράπανος είπε ότι έγινε με πρωτοβουλία  της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες  θα διαμορφωθεί νέο  πρόγραμμα προστασίας των δανειοληπτών και πλημμυροπαθών από τις αρχές  του νέου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι νωρίτερα χθες  ο υπουργός είχε  συνάντηση με την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών  κα Μελίνα Τραυλού αλλά δεν προχώρησαν σε σχετικές  ανακοινώσεις. Αξίζει να σημειωθεί  ότι η επιχειρηματική κοινότητα  έχει κακή εμπειρία  από το ειδικό ταμείο που είχε δημιουργηθεί το 2007 για τις πυρκαγιές στο νομό Ηλείας, η οποία θα επιθυμούσε να διαχειριστεί και να κατευθύνει μόνη της τη δική της  οικονομική προσφορά.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος