Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Προχωρούν οι διαδικασίες με στόχο την υπογραφή της σύμβασης για την παραγγελία 250 ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για σήμερα Δευτέρα, στις 16:30, και εφόσον δεν αλλάξει κάτι, έχει προγραμματιστεί ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, και η υφυπουργός, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, να μιλήσουν στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την προμήθεια 250 σύγχρονων αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων (για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η κατασκευή των λεωφορείων έχει ως ανάδοχο την κινεζική εταιρεία Yutong η οποία αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από τον όμιλο Κοπελούζου.
Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική YUTONG BUS επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό, καθώς ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος, με τιμή 440.720 ευρώ πλέον ΦΠΑ για κάθε λεωφορείο, με τη συνολική προσφορά να ανέρχεται στα 110,8 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και οι 7 φορτιστές) πλέον ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 123,75 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουλίου είχε γίνει γνωστό ότι εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η υπογραφή της σύμβασης για τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία. Ειδικότερα, το 7ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την 1113/23 απόφασή του ανακαλεί την 214/23 πράξη του ΣΤ Κλιμακίου και εγκρίνει το σχέδιο της σύμβασης που αφορά στην προμήθεια και συντήρηση για έναν χρόνο 250 ηλεκτροκινούμενων αστικών λεωφορείων, μήκους 12 μέτρων, με αυτονομία 180 χιλιόμετρα.

Με αφορμή την πρόοδο του διαγωνισμού, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει: «Η ανανέωση του στόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου μας, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης υπηρεσίας προς τους πολίτες. Η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπογραφή της σύμβασης που αφορά στα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία για τις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, είναι το πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια και αναμένουμε τα πρώτα νέα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία στις αρχές του 2024. Παράλληλα, δρομολογούνται και τα υπόλοιπα τμήματα του διαγωνισμού για άλλα 400 λεωφορεία, ενώ προετοιμάζεται και δεύτερη φάση προμήθειας για επιπλέον 650 λεωφορεία. Όλα τα νέα οχήματα θα είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, προκειμένου να περιορίσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συγκοινωνιακού έργου».

 

[ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ]