Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για μία ακόμα χρονιά καταγράφεται αύξηση των διάμεσων ζητούμενων τιμών πώλησης θερινών εξοχικών κατοικιών σε 5 νησιά των Κυκλάδων. Σύμφωνα με το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ της Geoaxis για τις θερινές εξοχικές κατοικίες (2023), υπάρχουν περιοχές / θέσεις ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων (prime locations) και ακίνητα μοναδικής αρχιτεκτονικής, εξεζητημένης κατασκευής και υψηλών παροχών, για τα οποία οι ζητούμενες τιμές βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλότερα επίπεδα από αυτά των τυπικών κατοικιών.

Συγκριτικά με πέρυσι, καταγράφεται οριζόντια αύξηση των διάμεσων ζητούμενων τιμών πώλησης πολυτελών κατοικιών. Αναλυτικότερα, η άνοδος μετρήθηκε στη Μύκονο 3% (από 12.967 σε 13.359 euro/τμ), στη Σαντορίνη 4,4% (από 10.800 σε 11.270 euro/τμ), στη Πάρο 2,9% (από 7.778 σε 8.000 euro/τμ), στην Κέα 2,9%, (από 5.309 σε 5.462 euro/τμ) και στη Σέριφο 4,3% (από 3.262 σε 3.401 euro/τμ. Και στα 5 νησιά καταγράφεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά αύξηση των διάμεσων ζητούμενων τιμών πώλησης θερινών εξοχικών κατοικιών.

Ποια είναι η τάση

Η πολλά υποσχόμενη φετινή τουριστική περίοδος σε συνάρτηση με την ήδη εκφρασμένη διάθεση των Ελλήνων για πολιτική σταθερότητα, δίνει περιθώρια αισιοδοξίας για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των αξιών. Η αύξηση του κόστους υλικών, ημερομισθίων και ενέργειας δεν αποτυπώθηκαν ως ανασταλτικοί παράγοντες, σε μια αγορά που ούτως ή άλλως απευθύνεται στο υψηλότερο εισοδηματικό τμήμα της κοινωνίας. «Συμπερασματικά, αναμένουμε συνέχιση της αύξησης των αξιών με τον ίδιο ή και μεγαλύτερο ρυθμό για τους επόμενους 6 με 12 μήνες», σημειώνεται σχετικά. Η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμάται ότι καταλαμβάνει περίπου το 5-15% της συνολικής πίτας, ανάλογα το νησί, και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες. Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά που καταγράφεται στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Έτσι, στην Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,4 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στην Σαντορίνη 5,5 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές, στην Σέριφο 2,3 φορές και στην Κέα 2,8 φορές.

Οι ανώτατες τιμές

Η ανώτατη τιμή πώλησης πολυτελούς κατοικίας καταγράφηκε στη Μύκονο με 35.849 ευρώ/τ.μ.. Στη Σαντορίνη η ανώτατη τιμή πώλησης πολυτελούς κατοικίας έφτασε στα 24.370 ευρώ/τ.μ., στην Πάρο σε 17.500 ευρώ/τ.μ., στη Σέριφο σε 5.122 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Κέα (Τζια) η ανώτατη τιμή πώλησης πολυτελούς κατοικίας έφτασε στα 10.000 ευρώ/τ.μ..

Από πλευράς επιφανειών, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στη Μύκονο, στην Πάρο και στην Κέα με διάμεση επιφάνεια περί τα 220 τ.μ.- 250 τ.μ. και ακολουθεί η Σαντορίνη με 184 τ.μ. και η Σέριφος με 90 τ.μ.. Η διάμεση ηλικία των προς πώληση ακινήτων που υπάρχουν στην αγορά στη Μύκονο, στην Πάρο και στην Κέα είναι 4-10 έτη, όταν στα υπόλοιπα νησιά είναι πάνω από 10 έτη.

Πολυτελείς VS τυπικές θερινές κατοικίες

«Η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμούμε ότι καταλαμβάνει περίπου το 05-15% της συνολικής πίτας, ανάλογα το νησί, και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες. Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά που καταγράφεται στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Έτσι, στην Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,4 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στην Σαντορίνη 5,5 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές, στην Σέριφο 2,3 φορές και στην Κέα 2,8 φορές», αναφέρει το Παρατηρητήριο της Geoaxis.

Τα τυπικά εξοχικά

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η Μύκονος εξακολουθεί και καταγράφει την υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή μονάδος με 2.497 euro/τμ και ακολουθούν η Σαντορίνη και η Πάρος με 2.052 euro/τμ και 2.051 euro/τμ αντίστοιχα. Η Κέα καταγράφει 1.949 euro/τμ και η Σέριφος 1.456 euro/τμ.

Σε σύγκριση με πέρυσι, καταγράφεται οριζόντια άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης σε μια διάμεση τιμή της τάξης του 3,4% και για τα πέντε νησιά που παρακολουθούμε. Αναλυτικότερα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν, η Σαντορίνη 5,2% (από 1.950 σε 2.052 euro/τμ), η Κέα 3,5% (από 1.884 σε 1.949 euro/τμ και η Πάρος 3,3% (από 1.985 σε 2.051 euro/τμ). Έπονται η Μύκονος 3,2% (από 2.419 σε 2.497 euro/τμ) και η Σέριφος 1,7% (από 1.432 σε 1.456 euro/τμ).

Από πλευράς επιφανειών, όπως ήταν αναμενόμενο, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στην Πάρο και στη Μύκονο με διάμεση επιφάνεια 262 τ.μ. και 240 τ.μ. αντίστοιχα. Στα υπόλοιπα τρία νησιά, οι διάμεσες επιφάνειες κινούνται μεταξύ 110 – 160 τ.μ.. Η διάμεση ηλικία των κατασκευών που υπάρχουν στην αγορά σε όλα τα νησιά είναι άνω των 15 ετών .

Τα χαρακτηριστικά της αγοράς θερινών κατοικιών

• Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Η Πάρος ακολουθεί κατά πόδας σε πολύ μικρή απόσταση.

• Έχουν συρρικνωθεί περαιτέρω οι δυνατότητες αγοράς ή/και ενοικίασης μέσης ποιότητας κατοικίας που θα μπορούσε να στεγάσει σε ετήσια βάση εργαζόμενους ή δημοσίους υπαλλήλους, αντί για τουρίστες.

• Η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών σε Μύκονο και Σαντορίνη προέρχεται από την αλλοδαπή, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά στην απόκτηση χρυσής visa.

• Η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση εξοχικών ακινήτων μία εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων.