Της Τέτης Ηγουμενίδη

Χωρίς μεταβολή, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ήταν τα έσοδα από υπηρεσίες που παρουσίασε η Vodafone Ελλάδος για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής της χρήσεως (Απρίλιος 2023 – Μάρτιος 2024).

Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε χθες η μητρική της εταιρεία (Vodafone Group) τα έσοδα από υπηρεσίες την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2023 διαμορφώθηκαν σε 213 εκατ. ευρώ, χωρίς μεταβολή σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της αμέσως προηγούμενης οικονομικής της χρήσεως.

Στην κινητή τηλεφωνία το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) διαμορφώθηκε σε 9,8 ευρώ από 9,9 ευρώ ένα χρόνο πριν με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στο μέσο έσοδο των συμβολαίων που διαμορφώθηκε στα 16 ευρώ από 17,3 ευρώ (στα 5 ευρώ το μέσο έσοδο στην καρτοκινητή από 5,1 ευρώ).

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας η στασιμότητα στα έσοδα από υπηρεσίες, οφείλεται στην απόφαση να μην εφαρμοστούν συμφωνημένες αυξήσεις στα συμβόλαια καθώς και στην επιβράδυνση των εσόδων από το δημόσιο τομέα, λόγω της εκλογικής περιόδου κατά το εξεταζόμενο τρίμηνο.

Οι πελάτες της Vodafone Ελλάδος στην κινητή στο τέλος Ιουνίου ήταν 4,266 εκατ. έναντι 4,301 (μείωση 0,8%) ωστόσο κατά το εξεταζόμενο τρίμηνο πρόσθεσε 44 χιλ. νέους πελάτες συμβολαίου.

Στη σταθερή τηλεφωνία οι πελάτες της μειώθηκαν κατά 16 χιλ. στις 945 χιλ. από 961 χιλ. ένα χρόνο πριν.

Για άλλη μια φορά στο μεταξύ μεγάλη (61,1%) ήταν η αύξηση που σημειώθηκε στην κατανάλωση δεδομένων (93.261 ΤΒ έναντι 57.709 ΤΒ).

Να σημειωθεί πάντως ότι η εικόνα των επιδόσεων του πενταμήνου (Ιανουάριος – Μάιος) ήταν καλύτερη. Βάσει των όσων είχε πει η διοίκηση της Vodafone πρόσφατα το πρώτο πεντάμηνο του 2023, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε 5,9%, στα 398 εκατ., και τα έσοδα από υπηρεσίες 2,9% σε 359 εκατ. ευρώ. Το είχε αποδώσει στην άνοδο των συνδρομητών στην τηλεόραση, στη μετάβαση των συνδρομητών σταθερής σε υψηλότερες ταχύτητες, στις νέες καινοτόμες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις (IoT και Cloud & Security) και στα ψηφιακά έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία (συνολικού προϋπολογισμού 270 εκατ. ευρώ).

Ως όμιλος η Vodafone παρουσίασε (οργανική) αύξηση εσόδων από υπηρεσίες 3,7% στα 9,110 δις. ευρώ, ενώ η διοίκησή της διατηρεί την πρόβλεψη για προσαρμοσμένο EBITDAaL περίπου 13,3 δις. ευρώ και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους περίπου 3,3 δις. ευρώ στο σύνολο της οικονομικής χρήσης.